Απεργούν οι εκπαιδευτικοί λόγω νομοσχεδίου

24ωρη απεργία κήρυξαν για αύριο (9/6) οι εκπαιδευτικοί εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε, 24ωρη απεργία
για την Τρίτη 9 Ιουνίου. Για την ημέρα ψήφισης του
νομοσχεδίου (Τετάρτη 10 Ιουνίου), οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο και συναυλία έξω από τη Βουλή. Οι καθηγητές ζητούν να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό και επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές της ΝΔ, κατά,οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη στις 10 το πρωί .Η δεύτερη συζήτηση επί των άρθρων και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, μετά το τέλος των επίκαιρων ερωτήσεων. Εισηγητές επί του πολυνομοσχεδίου είναι ο Βουλευτής Γιάννης Ανδριανός από τη πλευρά της ΝΔ και ο Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται έντονα για την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων και κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι απέτυχε να τους προστατεύσει. Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: 


«H ΟΛΜΕ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και ζητούσε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρία Cisco.

Επιπλέον δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως: ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο, πώς εξασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να απευθυνθούν σε κάποιον αρμόδιο για τα παραπάνω ερωτήματα γιατί, παρότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ξεκίνησε μέσα Μαρτίου, δεν είχε οριστεί Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων (dpo) στο Υπουργείο μέχρι και τις 7/5/2020, κατά σαφή παραβίαση του GDPR.

Το αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής έλλειψης σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ οδήγησε, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες των ΕΛΜΕ, σε εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες και σε διαρροή των δεδομένων τους στο διαδίκτυο, που θα έπρεπε να απαγορεύονται ρητώς και με νόμο από το ΥΠΑΙΘ. Η συγκέντρωση στοιχείων, όπως ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών, σχολικές μονάδες, διάρκεια και συμμετέχοντες των ψηφιακών τάξεων, που τελικά διέρρευσαν, έγινε με προσωπικές τηλεφωνικές επικοινωνίες της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, η οποία πίεζε τα στελέχη της εκπαίδευσης, όπως μας κατήγγειλαν, να συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία σε τοπικό επίπεδο ή να τα διαβιβάζουν στο υπουργείο “οικειοθελώς”. Στην ερώτηση πολλών στελεχών, βάσει ποιας εγκυκλίου ή ποιων οδηγιών ζητείται αυτή η καταγραφή, η Γενική Γραμματέας δεν απαντούσε ποτέ.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι το υπουργείο Παιδείας, σε ό, τι αφορά τουλάχιστον στη διαφύλαξη των Προσωπικών Δεδομένων κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απέτυχε παταγωδώς και δεν εφάρμοσε ούτε την ευρωπαϊκή ούτε την εθνική νομοθεσία. Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της δικτύωσης των σχολείων, της επικοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων δε μπορεί να γίνονται αντικείμενο χρήσης και διαχείρισης από οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία, αλλά πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη του υπουργείου. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ουδέποτε έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, ώστε, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου, να παρέχουν ουσιαστική επιμόρφωση στο επιστημονικό αντικείμενο, στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, στις νέες τεχνολογίες αλλά και στην αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού υγειονομικού κινδύνου, παρότι υπήρξαν στο παρελθόν καταστάσεις επίσης επικίνδυνες (γρίπη χοίρων, πτηνών, SARS, H1N1 κλπ).

Απαιτούμε:


 • Το Υπουργείο Παιδείας, να εφαρμόσει άμεσα την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών.
 • Να νομοθετήσει την απαγόρευση οποιασδήποτε εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών στη λειτουργία των σχολείων.
 • Την άμεση αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
 • Τη συγκρότηση Κεντρικής Υπηρεσίας Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Σχολικού Δικτύου με τοπικά παραρτήματα σε ΠΔΕ και ΔΔΕ (ΠΛΗΝΕΤ) με πλήρη στελέχωση.
 • Τη δημιουργία ηλεκτρονικού υποστηρικτικού υλικού για τους μαθητές με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών».
Πηγή

11 σχόλια:

 1. Ε παιδιά να μην το κάνουμε 4ήμερο, η επιστροφή την Δευτέρα το απόγευμα είναι δύσκολη.
  Αυτοί είναι η αριστερή ιδεολογία των ΔΗΘΕΝ αριστερών έμμισθων τεμπέληδων και αγράμματων εκπαιδευτικών.
  Η εικόνα άλλωστε της ανάρτησης με δικαιώνει πλήρως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στις τελευταίες απεργίες η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία ηταν κάτω του 5% . Πάει κι αυτός ο κλάδος. Συνδικαλισμός τέλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα απεργησουν οπως παντα οι αριστεροι συνδηκαλιστες, παρτε το χαμπαρι οι απεργιες ειναι ξεπερασμενες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς όλους τους προηγούμενες σχολιαστές που γράφουν ανοησίες για τετραήμερα και άλλα φαιδρά και ανάξια λόγου, να ενημερώσω πως κάθε μέρα απεργίας σημαίνει 75 ευρώ λιγότερα. Τώρα γιατί απεργούμε αύριο ρωτήστε την κυβέρνηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΙ ΕΝΟΕΙΣ >>> ΟΤΙ ΠΕΡΝΕΙΣ 75 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ???? ΑΥΤΟ ΕΛΛΕΙΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΟΥ ...

   Διαγραφή
  2. Μα είναι αυτή τώρα σοβαρή τοποθέτηση; Να μην εργάζεσαι και να λάβεις και τα χρήματα; Το δε ποσό των 75 ευρώ ανά ημέρα το αφήνω ασχολίαστο.
   Έτσι και ξυπνήσετε όλοι εσείς του δημοσίου ένα πρωί και σας ανακοινώσουν πως από δω και στο εξής θα έχετε εργασιακούς όρους ιδιωτικού τομέα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φύγετε τρέχοντας από την χώρα.

   Διαγραφή
 5. Για να αντιδρούν οι αριστεροί, σημαίνει ότι είναι κάτι καλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όχι, δεν παίρνω 75 ευρώ την ημέρα. Αυτό το ποσό είναι μεικτά με όλες τις κρατήσεις. Σε κάθε ημέρα απεργίας, μου παρακρατείτε αυτό το ποσό ολόκληρο για να προσμετράται η ημέρα αυτή ως συντάξιμος χρόνος. Είναι, λοιπόν μεικτά. Καθαρά είναι πολύ λιγότερα.
  Φυσικά και δεν έχουμε απαίτηση να πληρωνόμαστε την ημέρα της απεργίας. Αυτό δε θα ήταν απεργία αλλά κάτι άλλο… Το ανέφερα όμως γιατί αρκετός κόσμος έχει την εντύπωση πως απεργούμε και πληρωνόμαστε!!! Η απεργία, λοιπόν, είναι στάση ζωής, είναι αγώνας για καλύτερο δημόσιο σχολείο και μισθούς αξιοπρέπειας και όσοι απεργούμε κυριολεκτικά ματώνουμε οικονομικά. Δεν πετάμε 70άρια στον αέρα για τριήμερα και τετραήμερα ή επειδή είμαστε τεμπέληδες… Δε μας περισσεύουν άλλωστε, όπως δεν περισσεύουν σε πολύ κόσμο. Λίγος σεβασμός, λοιπόν, δε θα έβλαπτε και μην αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα και τον κοινωνικό αυτοματισμό της εκάστοτε κυβέρνησης… Ακόμα κι αν πεθάνει η κατσίκα του γείτονα δε θα αναστηθεί η δική σας με αυτό τον τρόπο…
  Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα που εκεί πράγματι οι συνθήκες είναι γαλέρας και επειδή γνωρίζω την πραγματικότητα εδώ και 10+ έτη σε ό,τι έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις, δε είδα μαζικές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα για τις συνθήκες εργασίας και αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Ευκαιρία να κάνετε την αρχή την Πέμπτη το απόγευμα στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία στην Πλατεία Δημαρχείου στις 7 μ.μ. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους. Είμαστε από την ίδια όχθη και έχουμε κοινό αντίπαλο…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαρά στο κουράγιο σου να εξηγείς τα αυτονόητα στους μπονόμπο,που δεν έμαθαν ποτέ να αγωνίζονται παρα μόνο καταφέρονται κατά των ομοιοπαθούντων.

   Διαγραφή
 7. Μια απαραίτητη διόρθωση. Πέμπτη στις 7:30 μ.μ. είναι η κινητοποίηση στην Πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια κι όχι 7:00.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ