Σε τροχιά υλοποίησης το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ σε Βέροια και Αλεξάνδρεια

Με μεγάλη συμμετοχή θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία η ΔΕΔΑ είχε θέσει τα τεύχη δημοπράτησης των πρώτων μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για το τελευταίο καθοριστικό βήμα πριν βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην ελληνική περιφέρεια. 

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, κατατέθηκε ένας σημαντικός αριθμός προτάσεων και σχολίων από κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, ιδιώτες μηχανικούς, καθώς και από εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), ενώ εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη των οριστικών τευχών δημοπράτησης.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η διοίκηση της ΔΕΔΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν, η ΔΕΔΑ θα έχει νέο κύκλο επαφών με τις Διαχειριστικές Αρχές των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας για να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Η διαδικασία αυτή θα είναι σύντομη και θα ολοκληρωθεί μέσα τις επόμενες ημέρες, με στόχο οι διαγωνισμοί των έργων να βγουν στον αέρα το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν έως το 2024. Στις πρώτες τρεις περιφέρειες, θα κατασκευαστούν μέσα στην πενταετία 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:
 • Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 • Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα έργα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου αρχικά σε 33 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, συνολικών επενδύσεων άνω των 270 εκατ. ευρώ, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

5 σχόλια:

 1. Σας το είχα πει ότι μας τρόμαξαν άδικα και μάλλον "εκ προμελέτης", τελικά "κατόπιν ενεργειών του..." το θέμα διευθετήθηκε και η Βέροια και Αλεξάνδρεια θα πάρουν αέριο από τον κρατικό φορέα και όχι από τον ιδιώτη.
  Ευχαριστούμε κύριε Τζίτζη δεν θα το ξεχάσουμε αυτό τη στιγμή που πρέπει.
  Αισθανόμαστε βαθύτατα υποχρεωμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΕΡΙΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΛΟΓΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το λογικο θα ηταν να εχουν ολες οι πολεις με πλυθησμο πανω απο δεκα χιλιαδες κατοικους αεριο εδω και εικοσι χρονια τουλαχιστον και μαλξστα με το δικο μας αεριο. (Οπως σε ολη την Ευρωπη εδω και σαραντα χρονια με το Ρωσικο αεριο).
   Ολα τα αλλα ειναι παραλογα.

   Διαγραφή
  2. θα ηταν πολυ καλο να ειχαμε εδω και δεκαετιες Φ.Α. αλλα το δυσκολο, εως αδυνατον, ειναι να ηταν... "από το δικό μας". αυτο απαιτει αλλους πολιτικους αλλα και αλλο λαο.

   Διαγραφή
  3. Αυτό εννοώ, αλλά βαρέθηκα να το λέτε και να το εννοώ.
   Εσείς δε βαρεθήκατε ;

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ