Ούρα: 5 πράγματα που φανερώνουν για την υγεία

Μία από τις βασικές λειτουργίες που επιτελούν τα νεφρά είναι να φιλτράρουν τις τοξίνες και άλλα βλαβερά υπολείμματα. Όταν αυτά απομακρύνονται από το σώμα, καταλήγουν φυσικά στα ούρα. Το χρώμα των ούρων, η συχνότητα ενούρησης και η μυρωδιά μπορούν να μας βοηθήσουν να «ανιχνεύσουμε»
ένα πιθανό πρόβλημα υγείας. Δείτε ποια είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε:
Διαύγεια: Το χρώμα των ούρων μπορεί να δείξει αν υπάρχει σημαντική αφυδάτωση στο σώμα. Εάν τα ούρα είναι εντελώς διάφανα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σκούρο κίτρινο χρώμα όμως αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά), καθώς επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συσσωρεύονται στα νεφρά και το ουροποιητικό.
Χρώμα και οσμές: Οποιαδήποτε απόχρωση εκτός του κίτρινου προμηνύει κίνδυνο. Εάν οι αλλαγές στο χρώμα συμπίπτουν με πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή (π.χ. νέα δίαιτα) ίσως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, όμως ενδείξεις όπως το αίμα και η έντονη μυρωδιά είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Σημάδια βλάβης στα νεφρά: Η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα αποτελεί πρώιμο σημάδι της νεφροπάθειας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη. Τα ούρα στα οποία υπάρχει συσσώρευση πρωτεϊνών συνήθως αφρίζουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νεφροπάθεια (άνω των 60, με διαβήτη, υπέρταση ή οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας).
Ενδείξεις για διαβήτη: Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα και ο οργανισμός δεν μπορεί να την επεξεργαστεί αποτελεσματικά, τα νεφρά καταπονούνται για να την απομακρύνουν. Στην περίπτωση αυτή, τα ούρα έχουν μια χαρακτηριστική, «γλυκιά» μυρωδιά.
Σημάδια λοίμωξης: Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται όταν παθογόνα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό και αρχίζουν να αναπαράγονται. Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν στα νεφρά και να προκαλέσουν σοβαρότερες λοιμώξεις. Τα βασικότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η επιτακτική ανάγκη για ενούρηση, το κάψιμο, τα θολά ούρα και η μυρωδιά αμμωνίας στα ούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ