Φατούς, μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα!

Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Μια ιδιαιτέρως νόστιμη κι αρωματική σαλάτα ανατολίτικης προέλευσης (Λίβανος) που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωριάτικη. Περιέχει μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό, λεμόνι και κομματάκια ψημένης ή τηγανισμένης αραβικής πίτας. Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που περιέχει είναι το σουμάκ, ένα κοκκινωπό μπαχαρικό με υπόξινη γεύση. Ο chef του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει την δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα φατούς, με ελαφρύ ξινό ντρέσινγκ που θα λατρέψετε. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

• 1 μεγάλη αραβική πίτα
• 2 ντομάτες ή ντοματίνια (8-10)
• 3 αγγούρια (κύβους ή φέτες)
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό (σε φέτες)
• 1 1/2 κ.σ. δυόσμο
• 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό
• 1 πράσινη πιπεριά

Για τη σός

• 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. μπαλσάμικο 
• 1 κ.σ. σουμάκι
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε την πίτα σε ένα ταψάκι και την ψήνουμε για 5΄,ώσπου να γίνει τραγανή. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σπάμε σε κομματάκια μικρά.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τη ντομάτα, το αγγούρι και την πιπεριά, τα οποία έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Σκορπίζουμε από πάνω τα κομμάτια της πίτας.

Βάζουμε σε ένα σεικερ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σουμάκι, το μπαλσάμικο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακινούμε καλά και ραντίζουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ