Quantcast

http://picasion.com/

Συντάξεις: Γιατί μπήκαν λιγότερα χρήματα σε χιλιάδες λογαριασμούς;

Αναστάτωση προκάλεσε η σημερινή πληρωμή των κύριων συντάξεων, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένο ποσό σύνταξης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται πως σήμερα Παρασκευή 22 Μαίου καταβάλλονται οι συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ για όσους έχουν ΑΜΚΑ
που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά προκύπτει για δυο λόγους:

1. Λόγω αύξησης του φόρου για παλαιούς συνταξιούχους (με αίτηση έως 31/12/2014) που θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους με την επικείμενη πληρωμή της 2ης Ιουνίου. Πάνω από 230.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα έχουν αύξηση στο ποσό της επικουρικής από 2 Ιουνίου. Η εν λόγω αύξηση συμπαρασύρει και αύξηση του φόρου, η οποία επιμερίζεται και στην κύρια σύνταξη. Στο ίδιο πλαίσιο, αντίστοιχες διαφορές ενδέχεται να δουν και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ στην πληρωμή της 25ης Μαίου, όταν πληρώνονται συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, εφόσον είναι δικαιούχοι της αύξησης επικουρικής της 2ης Ιουνίου (εφόσον δηλαδή είχαν μείωση το καλοκαίρι του 2016 επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες που πληρώνονται 27 Μαίου και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που πληρώνονται 29 Μαίου δεν έχουν επικουρικές ή δεν είχαν σημαντικές μειώσεις το 2016, οπότε δεν θα έχουν τώρα ούτε αυξήσεις στην επικουρική τους ούτε αύξηση φόρου στην κύρια.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 4670/2020 ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 Ευρώ για τις Επικουρικές Συντάξεις.Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 σε 236.274 συνταξιούχοι θα καταβληθεί η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 Ευρώ (προ φόρου).

Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Ο e-ΕΦΚΑ παραθέτει τα ακόλουθα δυο πραγματικά παραδείγματα συνταξιούχων.

Α. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1272 €:

• έλαβε το Μάιο επικουρική σύνταξη 105 Ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 Ευρώ στην επικουρική.


• Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 € και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 Ευρώ σε 192 Ευρώ (καθαρό όφελος 87€). Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 σε 142 Ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 12 Ευρώ σε 24 Ευρώ στην επικουρική.

Β. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1328 €:

• έλαβε το Μάιο επικουρική σύνταξη 112 € και παρακρατήθηκε φόρος 144 € στην κύρια σύνταξη και 42 € στην επικουρική.

• Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 Ευρώ σε 202 Ευρώ (καθαρό όφελος 90€). Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 σε 156 Ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 14 Ευρώ σε 27 Ευρώ στην επικουρική.
2.

Λόγω αναδρομικής έως και 42 μηνών παρακράτησης της «εισφοράς υπέρ συλλογικών οργάνων συνταξιούχων» η οποία είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4387/2016 στα 0,20 ευρώ ανά μήνα σε νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν από 1/1/2017 και μετά. Πρόκειται για μια εισφορά η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται από τον ΕΦΚΑ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ η εν λόγω εισφορά δεν έχει παρακρατηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έτσι έχουν μαζευτεί αναδρομικά έως και 42 μηνών, τα οποία φτάνουν στο μέγιστο έως και τα 8,4 ευρώ. Σύμφωνα με την διατύπωση του νόμου του 2016, όσοι δεν επιθυμούν την παρακράτηση, θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ : "Επιπλέον στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 Ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων. Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσό από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 € για 42 μήνες".
Η επίμαχη διάταξη

Η επίμαχη διάταξη γι αυτή την ειδική εισφορά αναφέρει - μετά την τροποποίησή της - τα εξής:

1. Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται από τον ΕΦΚΑ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση. Η μηνιαία εισφορά αποδίδεται σε Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στον ΕΦΚΑ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων συνταξιουχικών οργανώσεων.

2. Όσοι δεν επιθυμούν την παρακράτηση, θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα.

3. Τα ποσά που συγκεντρώνονται από την παρακράτηση αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως δαπάνες στέγασης, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, μισθοδοσία προσωπικού, έξοδα για την έκδοση εντύπων ενημερωτικών, καθώς και την εν γένει ενίσχυσή τους και την κάλυψη εξόδων για ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων προς όφελος των συνταξιούχων που εκπροσωπούν.

Σε κάθε συνταξιουχική οργάνωση αποδίδεται ποσό ανάλογο με τον αριθμό των συνταξιούχων του κλάδου, του εργασιακού χώρου ή της ιδιότητας που εκπροσωπεί, με την προϋπόθεση ότι, γίνεται παρακράτηση της εισφοράς αυτής από την κύρια σύνταξή τους, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή του ΕΦΚΑ. Προς τον σκοπό αυτόν, κάθε συνταξιουχική οργάνωση υποβάλλει σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και καταθέτει το πρακτικό των αρχαιρεσιών της.

Ως δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις ορίζονται:

α) Οι Ομοσπονδίες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

β) Τα Σωματεία του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που είναι αντιπροσωπευτικά του κλάδου, εφόσον έχουν πανελλήνια εμβέλεια. Στα σωματεία για τα οποία δεν υφίσταται στον αντίστοιχο εργασιακό κλάδο, εργασιακό χώρο ή ιδιότητα, Ομοσπονδία, η κατανομή γίνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών και όχι βάσει του αριθμού των συνταξιούχων του οικείου κλάδου.

γ) Σε συνταξιουχικές οργανώσεις για τις οποίες παρακρατείται ειδική εισφορά, σύμφωνα με άλλες ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ενώ ταυτόχρονα γίνεται και η παρακράτηση του παρόντος, η κατανομή γίνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών και όχι βάσει του αριθμού των συνταξιούχων του οικείου κλάδου. Στη συμμετοχή βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών δύναται να συμμετάσχουν και Ομοσπονδίες ή υπερκείμενες αυτών Ενώσεις, μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, στην οποία γίνεται δεκτό ότι, στα μέλη τους γίνεται η παρακράτηση της παραγράφου 1.

Από τη συμμετοχή στη διαδικασία κατανομής αποκλείονται:

α) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δημοσίου και πηγή χρηματοδότησής τους αποτελούν υποχρεωτικές εισφορές των μελών τους.

β) Συνταξιουχικές οργανώσεις που εκπροσωπούν συνταξιούχους οι οποίοι δεν προέρχονται από προσδιορισμένους και συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους, χώρους ή ιδιότητες.

Στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις κατανέμεται το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού ποσού που κατατίθεται στον λογαριασμό κάθε έτους. Το υπόλοιπο ποσό παραμένει ως αποθεματικό στον λογαριασμό και χρησιμοποιείται για τυχόν οικονομική ενίσχυση συνταξιουχικών οργανώσεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές ενισχύσεις για οποιονδήποτε λόγο, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς και για την τροποποίηση των αρχικών κατανομών κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται σε συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115).

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίζονται τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων οργανώσεων, η διαδικασία συμμετοχής στην κατανομή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Η παρακράτηση αρχίζει από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος (13 Μαίου 2016).

3 σχόλια:

  1. Μπράβο στην κυβέρνηση. Μείωση συντάξεων άμεσα ώστε να ανασάνει ο κρατικός μηχανισμός! 500-600 ευρώ φτάνουν μια χαρά στα γερόντια. Και οι μισθοί πρέπει να πέσουν τουλάχιστον 30% κάτω σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Η δεξιά και το μεγαλείο της!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κόψτε τα όλα, μπας και ανασκουμπωθουμε και αρχίσουμε και παράγουμε τίποτα.
    φυσικά το αναφέρω διαλεκτικά το πρώτο μέρος. όμως το ερώτημα είναι ως πότε θα ζει η ελλας με παροχες γονεων και συνταξεις που κληρονομουνται. διαπράττεται ενας ευνουχισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ