picasion.com
http://picasion.com/

Σκέψεις να ανοίξουν νωρίτερα τα καφέ+μπαρ - Αλλαγές σε εξωτερικούς χώρους και δημοτικά τέλη

Η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι σε πλήρη εφαρμογή, με τους πολίτες και την αγορά να ψάχνουν μεν τα πατήματά τους, αλλά να δείχνουν πως έχουν τη διάθεση και τη θέληση να προσαρμοστούν, γι' αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να περάσει στη δεύτερη φάση που είναι η ανάταξη του
κλάδου της εστίασης. Ο αρχικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης έχει μετατεθεί, βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων και σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, για Ιούνιο. Ωστόσο από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα σταδιακής άρσης των μέτρων λόγω κορωνοϊού, έχει ξεκινήσει συζήτηση το άνοιγμα εστιατορίων και μπαρ να γίνει νωρίτερα, με την κυβέρνηση να αναζητά την ιδανική φόρμουλα ώστε να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, αλλά και να προστατευθεί το κοινό από τον κορωνοϊό. Μάλιστα είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και τις δηλώσεις υπουργών, πως θα υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις για τους επιχειρηματίες.

Σύσκεψη Μητσοτάκη με υπουργούς για την εστίαση

Εντός της ημέρας αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Ενδεικτικές εξάλλου είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Διευκολύνσεις στην εστίαση: Εξωτερικοί χώροι και ημιυπαίθριοι

Ενα αρχικό πλαίσιο διευκολύνσεων, αλλά και κατευθύνσεων για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζεται το σενάριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Παπαθανάσης, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης εξαιτίας των μέτρων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ότι «ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε. Αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση.

Πέτσας για εστίαση: Λιγότερα δημοτικά τέλη

Το ότι ανακοινώσεις για τον χώρο της εστίασης θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και οι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου εξωτερικού χώρου στις επιχειρήσεις και σε χαμηλότερα τέλη. «Οποιος βιάζεται σκοντάφτει, θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην αρχή ήταν η οικονομική ενίσχυση, μετά οι ελαφρύνσεις στο φορολογικό, αλλά και η ενίσχυση του μισθολογικού για να μην έχουμε έκρηξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες», σημείωσε αναφορικά με τη στήριξη της αγοράς.

Θεοδωρικάκος: Περισσότερα τετραγωνικά έξω για τραπεζοκαθίσματα

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση δήλωσε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρωινή εκπομπή του OPEN, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένονται έως τα μέσα Μαΐου και θα εξαρτηθούν τόσο από τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, όσο και από τις υποδείξεις που θα κάνει η επιστημονική επιτροπή.

Ανά τετράδες στα εστιατόρια και τα καφέ

Σύμφωνα πάντως με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, τα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν με την έναρξη του καλοκαιριού, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ το ένα τραπέζι από το άλλο θα πρέπει να έχει απόσταση δύο μέτρων. Παράλληλα, η αντιστοιχία ανά άτομο στους εξωτερικούς χώρους θα είναι ένας ανά 3 τ.μ. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους θα φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκα.

18 σχόλια:

 1. Κ μετά όλα τα πεζοδρόμια ξαφνικά θα γεμίσουν τραπεζοκαθίσματα κ εμείς οι πεζοί.απο κάτω στον δρόμο θα περπατήσουμε οι μανάδες με τα καροτσια θα κατεβαίνουν στον δρόμο η θα τα περνούν αγκαλιά με το καροτσάκι εν ολίγοις πάλι τα μαγαζιά μάλλον θα προσέξουν κ όχι τους πεζούς φέρτε στο μυαλό σας τι γίνεται στις παρελάσεις που δεν έχει μέρος να περάσεις από τα πεζοδρόμια για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο ας ειδωμεν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παν μέτρον αριστον. Συμφωνώ μαζί σου, αλλά έλα και λίγο στην θέση των καταστηματαρχών και των υπαλλήλων τους. Ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με ότι αυτό σημαίνει όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για την οικονομία γενικότερα. Εφόσον τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των πεζών και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, θεωρώ απαραίτητη την αύξηση του χώρου που θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσμτα. Άλλωστε όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη διασκέδαση και χαλάρωση, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα υγιεινής.

   Διαγραφή
  2. " Ο κλάδος τους έχει πληγεί"
   Όπως λέμε ο κλάδος του τουρισμού,ή ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής, ή της φαρμακοβιομηχανίας, ή της κτηνοτροφίας κτλ.
   Ποιος κλάδος της καφετέριας βρε που έχουν πλημμυρίσει τα πάντα τα "καφέ" και κάνεις δεν κοιτάει να βγάλει κανένα μεροκάματο ή να κάνει καμιά άλλη δουλειά να πάρει μπροστά η οικονομία;;;
   Και καλά αυτοί που τα έχουν "παρκαρισμένα σε τούβλα" αλλά στα καφέ οι περισσότεροι είναι με 8€ στην τσέπη. 3 για τον καφέ και 5 για τα τσιγάρα!

   Διαγραφή
  3. Ολοι οι ανθρωποι των καφε εβαζαν παντα καρεκλες παντου χωρις να υπολογιζουν κανενα μπροστα στο κερδος τους. Τις μεγαλυτερες αυθαιρεσιες τις εκαναν παντα αυτοι. Φανταζεστε τι εχει να γινει τωρα ; Αν κανει τετοιο λαθος ο Δημος Βεροιας αναλαμβανει και την ευθυνη. Και ξερετε οι μανουλες δεν συγχωρουν ειδικα οταν προκειται για τα παιδια τους. Να τα ακουν εκει κατα το Δημαρχειο.

   Διαγραφή
  4. Με 2 μέτρα απόσταση το ένα τραπέζι από το άλλο νομίζω πως υπάρχει αρκετός χώρος και για τους πεζούς και για τα καροτσια

   Διαγραφή
 2. ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΗΓΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.
  ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΥΛΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
  ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΝΟΝΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΔΏΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΟΣ .
  ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ ο κόσμος καίγεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. όχι περισσότερα τραπεζάκια έξω. Περισσότερα τετραγωνικά χωρίς αύξηση δημοτικών τελών ώστε να τηρούνται οι οδηγίες του εοδυ για αποστάσεις ασφαλείας μαντάμ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. απο τοτε που εκλεισαν εχουμε βρει την υγεια μας. καλα ειναι να μην ανοιξουν ποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να ανοίγουν μόνο Κυριακές και για ορισμένες ώρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΚΑΦΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ.
  ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΩΝ ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΜΙΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!!!ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Στη Γερμανια, στις ΗΠΑ, στην Ιταλια, στη Μ Βρετανια κλπ μαλωνουν οι
  διοικουντες για το πως θα ανοιξουν οι παραγωγικες μοναδες για να κινηθει η οικονομια και εμεις απο τον Πρωθυπουργο μεχρι το Δημαρχο ολοι προσπαθουν να εξασφαλισουν τη δουλεια στα καφε. Αν ειναι δυνατον ; Ο πρωτος μεχρι μειωση στο φπα του καφε θα κανει (αν ειναι δυνατον ! ! ! λες και ο καφες ειναι περισσοτερο αναγκαιος απο τα φαρμακα τα τροφημα τις μεταφορες κλπ προϊοντα και υπηρεσιες) και ο δευτερος προσπαθει να εξασφαλισει την λειτουργεια των καφε οταν οι αγροτες και τα εργοστασια μεταποιησης στον καμπο της Βεροιας "καιγονται" απο εργατικα χερια . Εχουμε τρελαθει ολοι και περιμενουμε να σωθουμε ; Σας φαινονται λογικα ή μονο εμενα μου φαινονται παραξενα ; Αντι να ριξουν ολοι τους το βαρος στην παραγωγικη διαδικασια το ριχνουν στη διασκεδαση. Και υστερα λετε οτι δεν μας ψεκαζουν ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μπράβο στον μιτσοτακη και στην κυβέρνηση. Πρέπει να τα κλείσει εντελώς να μην ανοίγουν καθόλου. Επιτέλους μια ορθόδοξη κυβέρνηση πατρίς θρησκεία οικογένειά. Κλείστε τα μπαρ καφέ και ανοίξτε εκκλησίες και ναούς του Θεού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΜΑΛΛΟΝ Ο ΙΟΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Παρασιτικά επαγγέλματα,
  Βουτηγμένα στην φοροδιαφυγή.
  Τι προσφέρουν στην οικονομία της Ελλάδας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. καλα που κλεισαν τα καφε και βγηκε ο κοσμος να περπατησει,μια σταλια πολη με 500 καφετεριες και τα εργοστασια και τα χωραφια ψαχνουν χερια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ