Πρόβλεψη για ύφεση 3,5% στα Σκόπια

Ύφεση της οικονομίας 3,5% φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προβλέπει το κύριο σενάριο της Κεντρικής Τράπεζα των Σκοπίων. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα κορυφωθεί στο β΄τρίμηνο του 2020 και εν συνεχεία στο β΄εξάμηνο θα υπάρξει σταδιακή
βελτίωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε περίπτωση που εκδηλωθεί δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 5,8%. Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 4,7%. Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής χώρας για ύφεση 3,5% φέτος, σύμφωνα με το κύριο σενάριο, συμπίπτει με αυτήν της κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,4%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας των Σκοπίων (στη βάση του κύριου σεναρίου), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αναμένεται φέτος να σημειώσει πτώση της τάξης του 4% ,οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα μειωθούν κατά 10%, οι εξαγωγές της χώρας θα μειωθούν κατά 17%, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 15%. Ο πληθωρισμός κατά το 2020, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να είναι μηδενικός. Σημειώνεται ότι το 2019 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,6%.

1 σχόλιο:

  1. όποιος ξαναπατήσει το πόδι του σε σκοπιανά καζίνο, που σημειωτέον είναι τούρκικα, φίλων του Ερντογάν, θα πει ότι είναι βαλτός. Αλλιώς δεν εξηγείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ