Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πρωτομαγιά σε μπαλκόνια και πυλωτές έκαναν οι Βεροιώτες

Μαγκάλια, μουσικές και μαγιάτικα στεφάνια
Πρωτομαγιά χθες Παρασκευή και στη Βέροια ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες και λιακάδα. Κάνοντας μια βόλτα από νωρίς στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, συναντούσες ελάχιστα αυτοκίνητα και ακόμα λιγότερους πεζούς. Αν ήταν 2019 ή ακόμα καλύτερα... 2009, ο τίτλος θα ήταν: «Άδειασε η Βέροια - Πρωτομαγιά στις παραλίες έκαναν οι Βεροιώτες». Φέτος όμως η Βέροια δεν άδειασε λόγω της πρωτομαγιάτικης εξόδου, που ήταν και τριήμερο, αλλά άδειασε λόγω κορωνοϊού, αφού και η Πρωτομαγιά ήταν διαφορετική και γιορτάστηκε όπως το Πάσχα. Στα μπαλκόνια, στις αυλές και στις πυλωτές, με απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας και μεγάλων συναθροίσεων.

Από νωρίς το μεσημέρι, σε πολλά μπαλκόνια ακόμα και στο κέντρο, οι Βεροιώτες έστρωσαν οικογενειακά τραπέζια, με τους πιο μερακλήδες να ανάβουν τα μπάρμπεκιου ή τις ηλεκτρικές ψησταριές, ακόμα και μαγκάλια στις πυλωτές. Στους δρόμους ησυχία και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι μουσικές, οι ομιλίες και τα γέλια των ενοίκων από τα μπαλκόνια τους. Για να μην αναφερθούμε στις μυρωδιές από τα κρέατα στα κάρβουνα και τα ντουμάνια που θύμιζαν Τσικνοπέμπτη!

Αρκετοί ήταν και αυτοί που, αν και φέτος δεν μπορούσαν ελεύθερα να ξεχυθούν στους αγρούς και να μαζέψουν λουλούδια, στόλισαν με μαγιάτικα στεφάνια τα μπαλκόνια ή τις πόρτες των σπιτιών τους, τηρώντας το έθιμο, με ότι λουλούδια είχαν στις αυλές τους ή βρήκαν κατά την πρωινή τους βόλτα.

2 σχόλια:

  1. 1) Ὄχι λόγῳ κορωνοϊοῦ, λόγῳ τῶν κατασταλτικῶν τῆς ἐλευθερίας μέτρων μέ πρόσχημα τόν κορωνοϊό.
    2) Παρασκευή εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς Σταυρώσεως τοῦ Κυρίου, καί μ' ἐξαίρεσι 2-3 φορές τόν χρόνο (τήν Διακαινήσιμο Ἑβδομάδα, τήν ἑβδομάδα μετά τά Χριστούγεννα, τήν Α΄ Ἑβδομάδα τοῦ Τριωδίου) ὁπότε ἐπιτρέπεται κατάλυσις εἰς πάντα τά τρόφιμα, νηστεύομε, δέν τρώγομε κρέας._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ηταν αδεια η Βεροια λογω Κορωνοϊου,αλλα ΚΑΘΑΡΑ λογω των προστιμων που καραδοκουσαν, αν δεν ηταν το προστιμο παλι αδεια θα ηταν, αλλα τα γυρω βουνα γεματα με ψησιμο κ γελια..αλλά....δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ