Πέθανε ο επιχειρηματίας Ιωνάς Στρούμσας

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο επιχειρηματίας Ιωνάς Στρούμσας, ιδρυτής του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ ΑΕ. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο Ιωνάς Στρούμσας, ο οποίος είχε καταγωγή από την Ημαθία, είχε γονείς τους
Δαυίδ Στρούμσα και Λουκία Σαρφατή. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Αλιχανίδου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Λουκία. Ο παππούς του Ιωνάς ήταν διακεκριμένη προσωπικότητα στην περιοχή της Βέροιας και είχε ασχοληθεί κυρίως με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες.

Από το 1936 έως το 1940 φοίτησε στο δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Βαλαγιάννη και έπειτα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετακόμισε στο χωριό της Συκιάς του Δήμου Βέροιας, όπου συνέχισε την φοίτησή του και αργότερα στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η οξυδέρκειά του ήταν ένας από τους λόγους που τιμήθηκε πολύ νωρίς για τις επιδόσεις του, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Το 1948 δίνει εξετάσεις και εισάγεται στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών απ' όπου αποφοιτά το 1953. Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία εργάζεται σε φαρμακείο και σύντομα γίνεται Βοηθός. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών αναλαμβάνει ως υπεύθυνος φαρμακοποιός.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1955-1958 υπηρετεί στο στρατό ξηράς στα Ιωάννινα όπου του αναθέτουν την αποθήκη υγειονομικού υλικού επιστρατεύσεως. Μέσα στους 34 μήνες της στρατιωτικής του θητείας η γνώση που αποκόμισε στους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης οικονομικών και αποθήκης ήταν το καθοριστικό σημείο της μετέπειτα πορείας του. Επιστρέφοντας το 1958 από τη στρατιωτική του θητεία αγοράζει άδεια φαρμακαποθήκης και το 1959 ιδρύει τη δική του επιχείρηση. Έκτοτε ασχολήθηκε με την εμπορία φαρμάκων.

Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε κατόρθωσε να εδραιωθεί στον χώρο του φαρμάκου και έχοντας αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας ως προς την λειτουργία logistic center φαρμακευτικών προϊόντων, κατέκτησε κορυφαία θέση μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων του χώρου.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 25 χρόνια. Τιμήθηκε 2 φορές από τον Πανελλήνιο Φαρμακεμπορικό Σύλλογο και εδραίωσε συνεργασίες με Πολυεθνικές Εταιρείες. Ήταν μέλος του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί 23 χρόνια του Πανελλήνιου Φαρμακεμπορικού Συλλόγου καθώς και μέλος του Δ.Σ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Φαρμακεμπόρων Ελλάδος ΕΝΦΑΡΕΛ ΑΕ για περισσότερα από 5 χρόνια.

Η έδρα του Ομίλου επιχειρήσεων ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ ΑΕ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σε έκταση 40.000 τμ. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν εμβαδό 10.000 τμ και αποτελούν το πιο σύγχρονο έργο που έχει κατασκευαστεί στο χώρο του φαρμάκου στην Ευρώπη. Με ανθρώπινο δυναμικό 200 υπαλλήλων εξυπηρετεί άμεσα όλες τις ανάγκες του ελληνικού φαρμακείου. Η εκτέλεση των παραγγελιών και η διαχείριση της αποθήκης γίνεται από αυτοματοποιημένα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (KNAPP). Ο όμιλος πραγματοποιεί καθημερινά 250 δρομολόγια, σε 36 Νομούς με ιδιόκτητο στόλο 78 οχημάτων και εξυπηρετεί περί τους 2.500 πελάτες έως και 5 φορές την ημέρα σε όλη τη Β. Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ