Quantcast

http://picasion.com/

«Όταν ήµουν παιδί στη Βέροια, άκουγα να λένε: Βάλ’ τους να φάνε και διώξ’ τους…»

Tην άποψή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του πολιτισμού εν μέσω της πανδημίας καταθέτει μέσω κειμένου του ο Παύλος Παυλίδης. Ειδικότερα, ο Βεροιώτης δημοφιλής συνθέτης και τραγουδιστής αναφέρει: «Κάπου στην εφηβεία µου πρέπει να ήταν η τελευταία φορά που έπαιξα µόνος µου µουσική µπροστά σε κοινό. Ολα τα υπόλοιπα χρόνια το κάνω παρέα, είτε στα προβάδικα είτε στα πάλκα, µε συνεργάτες, φίλους, µουσικούς, τεχνικούς, ηχολήπτες, φωτιστές και πολλούς άλλους που δεν φαίνονται και είναι πάντα πίσω από τα φώτα. Τώρα καλούµαι να παίξω µουσική µόνος µου µπροστά σε κάµερες. Μου λείπουν ήδη οι συµπαίκτες και οι συνεργάτες µου και προσπαθώ να καταλάβω πώς θα αντέξουµε όλοι –όπως λέγεται– µέχρι το 2021.

Γνώρισα τα τελευταία χρόνια επίσης κάποιους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, χαράκτες, ζωγράφους και κάθε φορά µου έκανε τεράστια εντύπωση –περισσότερο κι απ’ το ταλέντο τους και την αφοσίωσή τους– ότι µπορούσαν να γελάνε µε την καρδιά τους κάτω απ’ τον απειλητικό ουρανό της απόλυτης επαγγελµατικής τους ανασφάλειας. Και να ονειρεύονται. Και να µην παραπονιούνται γι’ αυτήν τουλάχιστον την ιδιαιτερότητα που έχει η δουλειά τους. Αυτό όµως που ζούµε τώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο της λογικής. 

∆εν αρκεί αυτό το περίσσευµα του παράλογου θάρρους, η έλλειψη αισθήµατος κινδύνου και ο έρωτας που έχει ο καθένας µας για τη δουλειά του. Πριν από λίγο διάβασα κάπου ότι θα παρθούν κάποια µέτρα τελικά για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον πολιτισµό. Και µου έρχεται αυθόρµητα να πω ότι καλό είναι να θυµηθούµε πως αυτή η λέξη, η έννοια «πολιτισµός», αφορά ολόκληρη την πολιτεία και όχι µόνο τους καλλιτέχνες. Πολιτισµός είναι και πώς φέρεται η πολιτεία στους «ονειροπόλους» της συν τοις άλλοις. Αλλιώς πρέπει να βρει άλλο όνοµα για τον εαυτό της. Οταν ήµουν παιδί στη Βέροια άκουγα να λένε: «Τι είναι αυτοί; Μουσικοί; Βάλ’ τους να φάνε και διώξ’ τους…».

Επιτρέψτε µου να σας θυµίσω µία φράση από ένα παλιό πια ποίηµα του Αλέξη Ασλάνογλου: «Χρειάζοµαι χρήµατα, πρίγκιπα, για να µετατρέψω ένα χερσότοπο σε πανδαιµόνιο µουσικής». Πιστεύω ότι αυτή η ακραία συνθήκη είναι καλή ευκαιρία για να ανακαλύψουµε ότι όλοι όσοι εργάζονται σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις και τις συναυλίες είναι υπαρκτά πρόσωπα. Ελπίζω να µην πετάξει το υπουργείο απλώς ένα κόκαλο στους παραγωγούς και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Ας κάνει η πολιτεία το χρέος της απέναντι στον πολιτισµό στηρίζοντας τους ανθρώπους που δουλεύουν χρόνια στην αφάνεια. Όπως και σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες».

21 σχόλια:

  1. σιχαμένη πόλη, όπως και κάθε μικροαστική πόλη χωρίς φοιτητές και πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα δε σ' αρέσει η Βέροια πάνε στην Αθήνα με τα πρεζόνια, τους αναρχικούς, τους νεόπλουτους κλέφτες, τη σάρα και τη μάρα. Δε θα μας λείψεις καθόλου.

      Διαγραφή
    2. Όχι, θα γίνουμε η βίζιτα του κάθε τσοπάνη που την είδε φοιτητής από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Τράβα στη Θεσσαλονίκη αν θες πολιτισμό και προοδευτισμο. Αλλά σε κόβω για πολύ βλαχαδερο, οπότε άραξε.
      Άκου εκεί "μικροαστική πόλη".
      Πιο ξεπερασμένους όρους δεν βρήκες να πεις; Ξύπνα... 2020!

      Διαγραφή
    3. σόδα, σόδα. ο μέσος Βεροιώτης ζει για να μισεί και να κομπάζει το γείτονα με την πατρική περιουσία.

      Διαγραφή
  2. ναι, ναι παρα πολυ σιχαμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί διαβάζεις και παρακολουθείς Βεροιώτικα site?? Να σχολιάζεις και να μεινεις στο μπουρδέλο σου την Αθήνα!!που έχει και φοιτητές και στο σφιράνε!!! "Προοδευτικ πισ...λέντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να διαβάζεις για το άλλο μπουρδέλο τη Θεσσαλονίκη. Μήν έχεις την εντύπωση ότι είναι καλύτερη επειδή εσύ είσαι παοκάκι.

      Διαγραφή
  4. Αυτά που είπες φίλε μου πρώτη φορά τα ακούω και τα διαβάζω (Οταν ήµουν παιδί στη Βέροια άκουγα να λένε: «Τι είναι αυτοί; Μουσικοί; Βάλ’ τους να φάνε και διώξ’ τους…») . Η Βέροια ήταν και είναι πόλη του πολιτισμού και δεν θα έπρεπε να εκφραστείς έτσι και καλά κάνουν και σε απαντούν με αυτό τον τρόπο ! Αυτό που είπες δεν θα το ξεχάσω και όταν θα ζητήσεις την στήριξη της πόλης θα με βρεις απέναντι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά ρε Νταρτανιαν εσύ! Σιγά μήν μας παρουσιάσεις και τη Βέροια ως πόλη πρότυπο.

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε είναι πόλη πρότυπο και κόψε αυτά τα ειρωνικά "ρε Νταρτανιαν εσύ", δείχνεις την ποιότητα σου , αλλά έτσι είναι όταν απαντάμε ανώνυμα !!!

      Διαγραφή
    3. Πόλη πρότυπο η Βέροια? Τί σου δίνει ο Καρανίκας πάλι?

      Διαγραφή
    4. Αυτά τα "καλάμια" περί πόλης πρότυπο να μήν καβαλούσαν κάποιοι στη Βέροια και να ήταν πιο ταπεινοί στις απόψεις τους και θα ήταν πολύ μπροστά η Βέροια. Όσο κοιτάνε το δάκτυλο τους και όχι το δάσος η Βέροια θα βράζει στο ζουμί της. Συνέλθετε και κατεβείτε από τα καλάμια!

      Διαγραφή
    5. Κόψε αυτά τα λαϊκά σου ....."Καρανίκας"...και...... , δεν τους γουστάρω , έβγαλες αμέσως συμπεράσματα και αυτά τα "καλάμια" μάλλον τα καβάλησες εσύ στο παρελθόν και τα λες , τέλος !

      Διαγραφή
  5. Περίεργη δήλωση Παυλίδη. Η Βέροια ήταν πάντα φιλόξενη πόλη. Οι μουσικοί είχαν πάντα αξία. Κάπου το παλληκάρι μας μπέρδεψε την βούρτσα με την ........α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είσαι μ@λ@κ@ς;;; Απάντησε αν θέλεις με ένα ναι ή με ένα είμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τη έγινε Παυλάκι;Σαν πολλά μας τα πες..ξέχασες στην εφηβεια σου τα γουστα σου στη βεροια;Ντροπη να ξεχνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε σχέση με όλα τα παραπάνω σχόλια...o πολιτισμός είναι μία άγνωστη λέξη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΥΓΚΑΝΟΙ ΤΣΟΠΑΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΜΠΑΟΛΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΑΥΤΑ ,ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΚ-ΡΟΚ ΣΚΗΝΗ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΣΥΚΩΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΟΜΠΕΣ ,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ εσείς οι σαβουροκουλτουριάρηδες ακούτε 《ποιοτική》μουσική....Βαφτίσατε ποιοτική την ούγκ ροκ..

      Διαγραφή
  10. Ποιος ειναι ο Παυλιδησ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραια που μιλατε . Ευγε. ΠΟυ να φανταστειτε βεβαια οτι αυτο που σχολιασε ο ΠΑυλος " βαλτους να φανε και διωξτους " ηταν μια συνηθισμενη πρακτικη απεναντι στους καλλιτεχνες, στη Βεροια και οχι μονο . Εσας αυτο που σας ενοιαξε ηταν αν εθιξε την Βεροια. Λες και δεν ξερετε τι γινεται . Ξερετε ομως καλα πως δεν εθιξε την Βεροια στο συνολο της , αλλα καποιους απαιδευτους και εκμεταλλευτές . Απο το κειμενο αυτο κολλησατε ή θελησατε να αποκολλησετε αυτη τη φραση και να πεταξετε την μπαλα στην κερκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ