Όταν το «60' Ελλάδα» πήγε Νάουσα

Ήταν αρχές Ιουλίου του 2016 όταν η εκπομπή του «60 λεπτά Ελλάδα» επισκέφθηκε τη Νάουσα. Το τηλεοπτικό συνεργείο του ALPHA με παρουσιαστή το Νίκο Μάνεση κατευθύνθηκε στη πανέμορφη πόλη της Ημαθίας, με το έντονο ποντιακό στοιχείο. Σκηνές καθημερινότητας από το Ζερβοχώρι, το Αγγελοχώρι και
το Ροδοχώρι, τη Χαρίεσσα, το Γιαννακοχώρι και τον Κοπανό, τα Λευκάδια, τη Μαρίνα και φυσικά τη Νάουσα, το ορεινότερο αστικό κέντρο της χώρας. Η κάμερα της εκπομπής είχε φτάσει ως την κορυφή του Βερμίου, το ύψωμα Καρατάση, σε υψόμετρο 2051 μέτρα. Οι ιστορίες ξετυλίγονται… 

Οι Δίδυμες 

Η Σοφία Ράλλη είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος στο αλπικό σκι, έχει λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες και σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα. Όταν δεν κάνει προπόνηση είναι λιμενικός, διαιτητής χάντμπολ ενώ ασχολείται και με τα κοινά της πόλης. Η δίδυμη αδελφή της Χριστίνα είναι δασολόγος, λιμενικός, διαιτητής χάντμπολ, φοιτήτρια ΤΕΦΑΑ και οδηγός τουριστικού λεωφορείου. 

Τα αρχαία στη Φρέζα 

Αρχαιότητες που φέρνει στο φως όχι η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά η φρέζα των τρακτέρ. Για τους κατοίκους του Αγγελοχωρίου, αποτελεί κοινό μυστικό η ύπαρξη αρχαίων οικισμών, στα δύο μέτρα κάτω από τα χωράφια τους. Πριν από 10 χρόνια, η αρχαιολογική υπηρεσία ξεκίνησε ανασκαφές, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σήμερα, οι κάτοικοι κάθε φορά που οργώνουν τα χωράφια τους βλέπουν να φυτρώνουν κομμάτια αμφορέων. 

Πόντιος λυράρης, ετών 85, με οικολογική συνείδηση 

Είναι ένας από τους τελευταίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας στην περιοχής, αλλά και φανατικός οικολόγος. Γυρίζει όλη μέρα στο χωριό και στις γύρω περιοχές για να φυτεύσει, να κλαδεύσει και να περιποιηθεί, αφιλοκερδώς, τα δέντρα στους δρόμους και τις πλατείες. Εδώ και πέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, όπου οι συγχωριανοί του τον βοηθούν εθελοντικά. Μαθαίνουμε την ιστορία του αλλά και το τάμα σε έναν πλάτανο στη Γερμανία, όπου ζούσε ως μετανάστης πριν επαναπατρισθεί. 

Ο «ΠΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ» και ο πρόεδρος τραγουδιστής 

Από το ‘82 έως και το ‘94 ήταν γνωστό όνομα στα νυχτομάγαζα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Απέκτησε οικονομική άνεση, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην πώληση. Σήμερα, κουρεύει το γκαζόν στο γήπεδο των Λευκαδίων και βοηθά 30 παίκτες, ηλικίας 16-20 ετών, να αναδείξουν το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο. 

Ο γιος του Απόστολου Καλδάρα 

Η Νάουσα μέσα από τα μάτια του μουσικοσυνθέτη Κώστα Καλδάρα. Δίνει παραστάσεις, γράφει βιβλία, ζωγραφίζει, έχει όμως και μπαξέ. Μότο του: «H μουσική είναι υπό διωγμό». Γιατί άφησε την Αθήνα και πως επέλεξε τη Νάουσα;

Δείτε το video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ