Quantcast

http://picasion.com/

Την ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων στην αποζημίωση των 800 ευρώ ζητά ο Τσαβδαρίδης

Την ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας στους δικαιούχους των ευεργετικών διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ, λόγω της πανδημίας COVID – 19, ζητάει με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: Απευθυνόμενος στους
αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπογραμμίζω ότι οι Σύλλογοι δεν έτυχαν της συγκεκριμένης αποζημίωσης παρά το γεγονός πως μέσα στους ανακοινωθέντες προς ένταξη Κωδικούς υπήρχαν και οι σχετικοί Κωδικοί, που επέτρεπαν την υποβολή αιτήματος ένταξής τους στις πληττόμενες λόγω αναστολής εργασιών κατηγορίες.

Τονίζω δε ότι ο λόγος της απόρριψης εδράζεται στο ότι η έγκριση του αιτήματός τους είχε, εκτός άλλων, και το κριτήριο της υποβολής από αυτούς δηλώσεων ΦΠΑ, κάτι που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν καθώς αυτοί θεωρούνται νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Όπως σημειώνω, η ανάγκη να τύχουν της Ειδικής Αποζημίωσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας είναι μεγάλη. Καθώς όχι μόνο επλήγησαν βαθύτατα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναστέλλοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων τους αλλά την ίδια ώρα, τα ανελαστικά και πάγια έξοδα της πλειοψηφίας αυτών (ενοίκια, ρεύμα, τηλεπικοινωνία, έξοδα διαδικτύου, υπηρεσίες υγιεινής) συνεχίζουν να είναι μεγάλα.

Η αντικειμενική αδυναμία των Συλλόγων να ανταποκριθούν σε αυτά, θέτει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της χώρα μας.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας στους δικαιούχους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού»

Κύριοι Υπουργοί. Με ιδιαίτερο προβληματισμό εκατοντάδες Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον αποκλεισμό των Κωδικών Δραστηριοτήτων τους (ΚΑΔ) από την ένταξή τους στις ευεργετικές διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ, λόγω της πανδημίας COVID – 19.

Παρά το γεγονός ότι μέσα στους ανακοινωθέντες προς ένταξη Κωδικούς υπήρχαν και οι σχετικοί Κωδικοί που επέτρεπαν την υποβολή αιτήματος ένταξης Πολιτιστικών Συλλόγων στις πληττόμενες λόγω αναστολής εργασιών κατηγορίες, τελικώς οι Σύλλογοι δεν έτυχαν της συγκεκριμένης αποζημίωσης.

Καθώς η έγκριση του αιτήματός τους είχε ως κριτήρια να διαθέτουν αυτοί, εκτός από τους σχετικούς ΚΑΔ, λογαριασμό τραπέζης (ΙΒΑΝ), κωδικούς Τaxis αλλά και να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ κάτι που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν καθώς αυτοί θεωρούνται νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Κατόπιν τούτων και επειδή:


Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας επλήγησαν βαθύτατα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναστέλλοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων τους

Η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού θα αποτελούσε τεράστια οικονομική ανάσα για τη βιωσιμότητα τόσο των Πολιτιστικών Συλλόγων όσο και των απασχολούμενων σε αυτούς, καθώς κάθε άλλη πιθανή οικονομική ενίσχυσή τους (δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων και επιχορήγηση αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Κεντρική Διοίκηση) διεκόπη μοιραία λόγω των απολύτως δικαιολογημένων περιοριστικών μέτρων.

Τα ανελαστικά και πάγια έξοδα της πλειοψηφίας των Πολιτιστικών Συλλόγων (ενοίκια, ρεύμα, τηλεπικοινωνία, έξοδα διαδικτύου, υπηρεσίες υγιεινής) συνεχίζουν να είναι μεγάλα και η αντικειμενική αδυναμία των Συλλόγων να ανταποκριθούν σε αυτά θέτει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της χώρα μας

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να εντάξετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα τους Πολιτιστικούς Συλλόγους στους δικαιούχους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού;


Επίσης ο κ. Τσαβδαρίδης έφερε στη βουλή με ερωτήσεις του τα εξής θέματα:

Την ανάγκη ταχύτατης αναγγελίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ για προβλήματα καρπόδεσης των οπωροφόρων στην Ημαθία ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να προχωρήσει ταχύτατα ο ΕΛΓΑ σε αναγγελίες ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί οπωροφόρων δέντρων της Ημαθίας για τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά το στάδιο της καρπόδεσης λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου, ζητάει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως τονίζει, οι ζημιές στα οπωροφόρα σε πολλές περιοχές της Ημαθίας (στα κεράσια στα τοπικά διαμερίσματα Φυτειάς και Τριλόφου του Δήμου της Βέροιας, στα συμπύρηνα ροδάκινα, στα αχλάδια) είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα η απόδοση σε καρπούς να προμηνύεται όχι απλά ελάχιστη αλλά σχεδόν μηδαμινή.

Ως εκ τούτου, η διεκπεραίωση της διαδικασίας από τον Οργανισμό οφείλει να γίνει σε άμεσο χρονικό διάστημα προκειμένου εν συνεχεία οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις και να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του Οργανισμού.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι η εξής:

Προς: Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο Βασίλη


ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΘΕΜΑ: "Ανάγκη ταχύτατης αναγγελίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ για προβλήματα καρπόδεσης των οπωροφόρων στην Ημαθία"

Κύριε Πρόεδρε, Εντονότατη είναι η ανησυχία των παραγωγών οπωροφόρων δέντρων σε πολλές περιοχές της Ημαθίας (κερασοπαραγωγών των τοπικών Διαμερισμάτων Φυτειάς και Τριλόφου του Δήμου της Βέροιας, παραγωγοί συμπύρηνων ροδακίνων, αχλαδιών κλπ) από τα ογκώδη προβλήματα κατά το στάδιο καρπόδεσης που παρατηρούνται στις καλλιέργειές τους λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνι) τη χρονική περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου 2020.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι ότι τα δέντρα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας έχουν χάσει σχεδόν το συνολικό αριθμό των ανθέων τους και έχουν μείνει στα κλαδιά μόνο φύλλα. Ως εκ τούτου, η απόδοση σε καρπούς των δέντρων προμηνύεται όχι απλά ελάχιστη αλλά σχεδόν μηδαμινή και φόβοι εκφράζονται ότι σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα κεράσια, η ζημία θα φτάσει ως και το 100%.

Ως εκ τούτου, καθίσταται κάτι περισσότερο από απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτατα ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις και να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του Οργανισμού, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ όπως προχωρήσετε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.



Τσαβδαρίδης: «Απαραίτητο να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις οι Υποψήφιοι προς εισαγωγή στις Σχολές Φυσικής Αγωγής και στα Σώματα Ασφαλείας»

Να επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η χρησιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για Υποψήφιους προς εισαγωγή στις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, ζητάει από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική Ερώτησή του.

Όπως σημειώνει, η σχετική Απόφαση του Υπουργείου, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Άρθρο 3 του ΦΕΚ 1644, Τεύχος Δεύτερο, 3 Μαΐου 2020 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει – ως οφείλει – τους εν λόγω Υποψηφίους στις κατηγορίες όσων επιτρέπεται να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης κατηγορίας Υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων συναρτάται άμεσα από τις επιδόσεις τους και σε μία σειρά εξεταζόμενων αθλημάτων, για τα οποία οφείλουν να προετοιμαστούν παρουσία εξειδικευμένου γυμναστή και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αθλητικές υποδομές, προς διευκόλυνσή τους.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει ότι η ταχύτατη ένταξη των ανωτέρω Υποψηφίων στις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις που δύνανται να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα αποτινάξει ένα αχρείαστο ψυχικό βάρος που επί του παρόντος αυτοί και οι οικογένειές τους επωμίζονται, χωρίς καμία δική τους ευθύνη και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη προετοιμασία τους σε αυτή την κρίσιμη γι’ αυτούς περίοδο.


Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για Υποψήφιους προς εισαγωγή σε Σχολές Φυσικής Αγωγής και στα Σώματα Ασφαλείας»

Κυρία Υπουργέ

Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία σε χιλιάδες μαθητές, υποψήφιους για εισαγωγή στις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας προκαλεί η Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Άρθρο 3 του ΦΕΚ 1644, Τεύχος Δεύτερο, 3 Μαΐου 2020.

Απόφαση με την οποία και καθορίζεται το πλαίσιο της κατ’ εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 5 Μαΐου 2020 ως ένα εκ των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID – 19 και η οποία ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει – ως οφείλει – τους εν λόγω Υποψηφίους στις κατηγορίες που κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην παρούσα φάση ήδη σε εφαρμογή με το άνοιγμα των σταδίων για τους αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου (αθλητές προ-ολυμπιακών ομάδων, αθλητές που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας για ατομικές προπονήσεις).

Γίνεται όμως απόλυτα κατανοητό ότι η συμπερίληψη στην Απόφαση κατ΄εξαίρεση χρησιμοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων των Υποψηφίων για ένταξη στις προαναφερθείσες Σχολές είναι απολύτως απαραίτητη. Καθώς η επιτυχία των συγκεκριμένων υποψηφίων συναρτάται άμεσα από τις επιδόσεις τους και σε μία σειρά εξεταζόμενων αθλημάτων, για τα οποία οφείλουν να προετοιμαστούν παρουσία εξειδικευμένου γυμναστή και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αθλητικές υποδομές, προς διευκόλυνσή τους.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η μη ένταξη επί του παρόντος των μαθητών, υποψηφίων για εισαγωγή στις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, στις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις που δύνανται να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις προξενεί ένα αχρείαστο ψυχικό βάρος σε αυτούς και στις οικογένειές του αλλά και εμποδίζει αδικαιολόγητα την προετοιμασία τους σε αυτή την κρίσιμη γι’ αυτούς περίοδο

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:


Προτίθεσθε να εντάξετε ταχύτατα την εν λόγω κατηγορία Υποψηφίων Πανελληνίων Εξετάσεων στις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις χρησιμοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων;

3 σχόλια:

  1. Δεν μπορεί, πλάκα κάνεις. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δεν παράγουν υπεραξία, δεν είναι παραγωγικοί. Χρηματοδοτούνται από τα μέλη τους, τα οποία προάγουν τους σκοπούς τους. Αν τα μέλη τους με τις εισφορές τους δεν έχουν την ικανότητα να τους στηρίξουν, τότε αυτονόητα δεν μπορούν να υπάρχουν. Το κράτος, δηλαδή, οι αγρίως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμμία απολύτως υποχρέωση να χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη για την χώρα περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.
    ΤΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΣ. ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ανθρωπακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσαβδαριδη σαν να μην τα λες καλά πρώτα να ανοίξουν δουλειές και μετά οι τεμπέληδες μην κάνεις σπεκουλα θα χάσεις ψιφαλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ