Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μετ΄εμποδίων η συγκομιδή λόγω έλλειψης εργατικών χεριών στην Ημαθία

Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στην Ημαθία και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Όταν ξέσπασε η πανδημία των κορωνοϊού χιλιάδες εποχικοί εργάτες αναχώρησαν από την Ελλάδα και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών παραγωγών που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στον νομό Ημαθίας όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων και στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης δήλωσε στο ThessToday ότι σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε μαζί με άλλους παραγωγούς ζήτησαν από τον υπουργό Μάκη Βορίδη να λυθεί το θέμα της έλλειψης των εργατικών χεριών.

“Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των κλειστών συνόρων τα πράγματα δυσκολεύουν. Όσον αφορά τη μετάκληση των αλλοδαπών τρίτων χωρών μετά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η ΠτΔ, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο αγρότης καλείται να επωμισθεί το βάρος των 900 περίπου ευρώ για να ασφαλίσει τους εργάτες. Είναι κάτι απαγορευτικό για εμάς γιατί βρισκόμαστε σε ήδη εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια είπε: “Οι εργάτες θα κάνουν διπλό τεστ κορωνοϊού και απ’ότι λένε αυτό θα το επωμισθεί το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο παραγωγός. Θα πρέπει να καθίσουν 14 μέρες σε καραντίνα και η ένταξη τους στην εργασία θα είναι χρονοβόρα γιατί θα μπορούν να εργαστούν μετά τις 5 με 10 Ιουνίου”.

“Θέλουμε εργατικά χέρια γιατί μαζεύουν τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Τώρα παλεύουμε μόνοι μας. Είναι ένα μείζον θέμα το οποίο η κυβέρνηση είναι ανίκανη να το διαχειριστεί”, ανέφερε.

Ο κ. Βοργιάδης υπογράμμισε ότι σαν Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας ζήτησαν να βγει ένα πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για τους Έλληνες ανέργους, προκειμένου να ασχοληθούν με τις εργασίες στην ύπαιθρο, ώστε να εξαλειφθεί με κάποιον τρόπο η ανεργία τους επόμενους μήνες.

Δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις περσινές χαλαζοπτώσεις

Όσον αφορά για το ζήτημα των αποζημιώσεων ο κ. Βοργιάδης δήλωσε ότι κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε το 65% που δίνετε ως προκαταβολή για τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν πέρυσι τον Ιουλίου τα χωράφια τους. “Εγώ έχω πληρωθεί το 65% γιατί είχα χαλάζι τον Απρίλιο, αλλά πολλοί παραγωγοί του νομού δεν έχουν πάρει ούτε το 65%”.

Τέλος, πρόσθεσε ότι για την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας θα πρέπει να καταβληθεί σύντομα και το υπόλοιπο 35% για να μπορέσουν να κινηθούν, ενώ είπε ότι δεν έχει καταβληθεί ούτε το ΦΠΑ για τα προϊόντα που έχουν πουληθεί.

7 σχόλια:

  1. προεδρε απο πολλα φοβομασταν οτι θα μας αποτελειωναν αλλα τελικα οπως φαινεται θα την παθουμε τη ζημια απο εναν ιο. εαν σε 5-6 μερες δεν θα εχουμε εργατες γραφουμε... ΤΕΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαλαρώστε. Αν δεν έχει εργάτες, η δουλειά δεν θα γίνει ή θα περιοριστεί κατά πολύ. Εξάλλου αυτή η δουλειά δεν αφήνει σοβαρά χρήματα στους παραγωγούς. Ίσως ήρθε ο καιρός να μην αφήσει σε κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν βγάζετε τα τρακτέρ να κλείσετε τους δρόμους τώρα...... κύριε πρόεδρε;;;;;
    όλα δικά σας τα θέλετε..... καιρός να αντιληφθείτε κάποια στιγμή πως ο πληθυσμός αυτης της χωρας δεν αποτελείτε μόνο από ακοινωνητους, αμορφοτους και άξεστους αγρότες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας δουλέψουν οι ντόπιοι.ας δουλέψουν οι 15αρηδες 20 αρηδες τωρα που είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και είναι όλοι στην επαρχία με την μαμά και τον μπαμπά.

      Διαγραφή
  4. Δεν ξερω αν το καταλαβατε αλλα για εφετος τελος. Και ξερετε γιατι ; 1. Διοτι καθε χρονο οι αγροτες δεν οργανωνονταν (ως συνηθως) με το κρατος για την εξασφαλιση εργατικων χεριων διοτι ψιλοβολευονταν με εργατικα χερια μαυρης αδηλωτης εργασιας η οποια βολευε και τους αγροτες και τους εργατες. Ενω τοσα χρονια θα μπορουσε να βρεθει νομιμη αυστιρη φορμουλα, φυσικα με κινητρα, οπως ο "εξαναγκασμος" των ανεργων εργατων στις αγροτικες εργασιες.
    2. Η λαθος ψηφοθυρικη πολιτικη του κρατους στο θεμα των επιδοματων ανεργιας. Αντι να επιδοτει την εργασια επιδοτει την ανεργια. Και φυσικα ειναι δυσκολο τωρα να αναγκασει τους εργατες να ερθουν στα χωραφια διοτι ετοιμαζονται για εκλογες και δεν θελουν να γινουν δυσαρεστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Πεταξτε" ολους τους αγροτοπατερες και συνεταιριστες και παρτε νεους με μεταπτυχιακα και διδακτορικα γεωπονους και μανατζερ στις θεσεις τους. Τοτε σιγουρα θα δειτε αποτελεσματα.
    Αλλιως .....
    Τι περιμενετε να παθετε ακομη ;
    Δεν καταλαβατε οτι παιθανατε μαζι τους ; Εδω γυναικα παιρνεις και αν δεν τα βρισκεις την αλλαζεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχουμε ελλείψεις σε μαλακό στάρι χοίρινο μοσχάρι και πολλά άλλα και ασχολούμαστε με το ροδάκινο ακόμα, που μόνο φτωχοποιηση έφερε. περα απο γεωπονους και εμπορους βγαινει κερδος απο αυτο το πραμα γιατι και τις κομποστες μαθαινω οτι τις πεταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ