Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σ' όλη την εστίαση

Θέμα ωρών είναι οι ανακοινώσεις για τα φορολογικά -και όχι μόνο- μέτρα που θα στηρίξουν τους «ευαίσθητους» κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σταθμίζονται προσεκτικά οι δημοσιονομικές/ταμειακές επιπτώσεις. Το μόνο που
πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%, και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση. Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Στο 24% παραμένει ο ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν, επίσης, ούτε τα σενάρια περί μετάταξης των καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, αφού εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, αφού ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν.

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες της Ευρώπης με τον ΦΠΑ

Πώς έχουν ενεργήσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ; Αν ανατρέξει κανείς στη βάση δεδομένων του Tax Foundation, όπου αποτυπώνονται τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα διαπιστώσει ότι οι παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία- κυρίως ΦΠΑ- έχουν να κάνουν με αναστολές πληρωμών, με επιστροφές- εξπρές και με μειώσεις συντελεστών στα φαρμακευτικά και παραϊατρικά προϊόντα. Ποια είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που προχώρησε σε μείωση ΦΠΑ για άλλες υπηρεσίες; Φυσικά η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 7% για υπηρεσίες catering φαγητού και μάλιστα από την 1η Ιουλίου ως την 1η Ιουλίου του 2021. Σε μειώσεις ΦΠΑ προχώρησε, επίσης, η Νορβηγία που μηδένισε και το φόρο στις αερομεταφορές ως το τέλος Οκτωβρίου, η Τουρκία που μείωσε το συντελεστή από το 18% στο 1% για τις εσωτερικές πτήσεις και η Ουκρανία που μείωσε το φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα και απάλλαξε τον Τουρισμό ως το τέλος του χρόνου.


6 σχόλια:

 1. Μας δουλεύει η Νέα Δημοκρατία.
  Μειωθηκε ο τουρισμος 80% και λέει θα καταργήσω το φόρο διαμονής και τον ΦΠΑ(λες και θα έπαιρνε αφού δεν έχει πελατεία) για να σας βοηθήσω.Δηλαδη για να εκλαικευσω στους μη γνώστες, είναι σαν να πηγαίνεις στο ουρολόγο και να του λες ότι δεν έχεις στύση και αυτός να σου λέει θα σου δώσω δώρο τις κάποτες για να σε βοηθησω .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ζήτημα είναι ότι πέφτει ο ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές. Τι στοίχημα ότι δεν πρόκειται να ρίξουν τις τιμές; Ό,τι θέλετε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι το 10% του τζίρου.Το πρόβλημα δημιουργείται από τους ξένους και δεν λύνεται με ΦΠΑ,ούτε ο στόχος είναι οι ελκυστικότερες τιμές για προσέλκυση περισσότερων,διοτι είναι κλειστά σύνορα και σταματημένα αεροπλάνα.

   Διαγραφή
  2. Όποτε υπήρξε αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση (ειδικά στα καφέ), χαμένος ήταν πάντα ο πελάτης. Ανέβαινε ο ΦΠΑ, ανέβαιναν και οι τιμές γιατί οι καταστηματάρχες δεν μπορούσαν να απορροφήσουν το κόστος. Έπεφτε ο ΦΠΑ, δε μειωνόταν η τιμή του γιατί τα μαγαζιά δεν "έβγαιναν". Άρα, δεν αφορά τον καταναλωτή η μείωση. Εμείς τα ίδια θα πληρώνουμε. Εκτός αν, επειδή συνηθίσαμε λόγω κορονοϊού, συνεχίσουμε να παίρνουμε τον καφέ στο χέρι με 1 ευρώ και να μην τον πληρώνουμε 3 ευρώ στις καφετέριες της πόλης. Εξάλλου, στην αρχή τουλάχιστον, δε θα φτάνουν τα τραπέζια για όλους.

   Διαγραφή
 3. έριξε το ΦΠΑ στην εστίαση η κυβέρνηση, νομίζετε ότι θα πέσουν οι τιμές ; βάζετε στοίχημα ότι δεν θα πέσουν ;
  και δεν ρίξατε τις τιμές στα φάρμακα, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, μπράβο θα σας ξαναψηφίσουμε.
  Αν θέλατε να προσελκύσετε τουρίστες να ρίχνατε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δῶρο - ἄδωρο. Τόν καιρό πού εἶχαν περισσότερες δυνατότητες* ἔπρεπε νά τό πράξουν οἱ μνημονιακοί κουφιοκεφαλάκηδες.

  * Τό ὄτι μποροῦσαν νά μειώσουν τόν ΦΠΑ νωρίτερα ἀποδεικνύεται εὐχερῶς ἂν σκεφτῇ κανείς πώς τό πράττουν τώρα, μετά τ' ἀψυχολόγητα μέτρα γιά τήν ἴωσι πού βάφτισαν «πανδημία», τώρα, πού τά ἔσοδα ἀπό τόν ΦΠΑ εἶναι στό ναδίρ._

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ