Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχονται οι Αλβανοί - Να εφαρμοστούν οι δηλώσεις Βορίδη για εργόσημο ζητούν οι παραγωγοί

Αρχίζουν να έρχονται και φέτος οι Αλβανοί με τη διαδικασία της μετάκλησης για να εργαστούν στα χωράφια σαν εργάτες γης. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει αλλά οι αγρότες αναμένουν τον υπουργό κ. Βορίδη να νομοθετήσει για να μπορούν να πληρώνονται με εργόσημο. Το συγκεκριμένο αίτημα
περιλαμβανόταν και στην επιστολή που είχε καταθέσει η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Σε πρόσφατες δηλώσεις ο κ. Βορίδης είχε πει ότι συνεργάζεται με τον υπουργό Εργασίας για να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για απασχόληση με εργόσημο αυτών των εργατών γης (οι αγρότες πληρώνουν και παράβολο 100 ευρώ που ζητάνε να μειωθεί).

Οι μετακλητοί εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες έρχονται για μια περίοδο τριών μηνών (μπορεί να επεκταθεί σε έξι) και αυτό δε δικαιολογεί την έκδοση εργόσημων. Από την άλλη τα πρόστιμα για μη δηλωμένη εργασία είναι υψηλά και εξοντωτικά, για κάθε εργάτη, σε αυτόν που τους απασχολεί.

«Έχουν ξεκινήσει να έρχονται οι Αλβανοί στην χώρα μας για να εργαστούν στα χωράφια, οι διαβεβαιώσεις Βορίδη ήταν ότι θα έχουν εργόσημο», τονίζει ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας. «Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια νομοθετική παρέμβαση και όλα έχουν μείνει στα λόγια. Αν δεν υπάρξει θα πρέπει να έχουν μισθωτή απασχόληση (πρώην ΙΚΑ). Ωστόσο οι μετακλητοί θα πρέπει να βγάλουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, κάτι που οι συγκεκριμένοι δεν έχουν και χρειάζεται μια διαδικασία για αυτό. Επίσης οι υπηρεσίες πάνε με βάση την σχετική νομοθεσία της μισθωτής εργασίας. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ξεκινούν οι συγκομιδές σε κεράσια και βερίκοκα και στα ροδάκινα τα αραιώματα και δεν υπάρχουν χέρια».

Μόνο στην περιοχή μεταξύ Βέροιας, Νάουσας, Πέλλας, οι ανάγκες σε εργάτες γης τους επόμενους μήνες προσεγγίζουν τις 10.000, ενώ άλλες 2.000 θα χρειασθούν στον κάμπο της Αγιάς στη Λάρισα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ