Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας και διαγωνισμός σύνθεσης στη Βέροια

Έναν σημαντικό διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης έργων για δύο κλασικές κιθάρες ολοκλήρωσε τον Απρίλιο το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (ΔΦΚΒ) με 27 συμμετοχές από Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, Ισλανδία, Χιλή, Ουκρανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Καναδά, Γερμανία,
ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και φυσικά Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης ήταν διετής, προκηρύχθηκε για τα έτη 2019 - 2020 και διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη του εγνωσμένου κύρους συνθέτη και κιθαριστή Dusan Bogdanovic (SRB/USA). Παρά τους περιορισμούς της πανδημίας ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Η κριτική επιτροπή συνεδρίασε διαδικτυακά και εξέδωσε αποτελέσματα.

Σειρά τώρα έχει η έκδοση των βραβευμένων έργων με χορηγία του διεθνούς Καναδικού Εκδοτικού Οίκου “Les Productions d’OZ”, που εξασφάλισε το ΔΦΚΒ. Η διεθνής αυτή έκδοση αποτελεί ορόσημο για το φεστιβάλ, καθώς διά αυτής προβάλλεται το έργο του φεστιβάλ και της διοργανώτριας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σε όλο τον μουσικό κόσμο και θα αποτελεί μόνιμη παρακαταθήκη του οράματός της για τον πολιτισμό.

Σε δεύτερο χρόνο, τα καταξιωμένα κιθαριστικά ντουέτα “Duo Melis” (Αλέξης Μουζουράκης - Susana Prieto), “D&A GuitarDuo” (Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης) και “Duo Kontaxakis - Ivanovich” (Μιχάλης Κονταξάκης - Dejan Ivanovic) θα προσφέρουν στο φεστιβάλ την ηχογράφηση των βραβευμένων έργων, που θα κυκλοφορήσουν σε CD από την Πολωνική δισκογραφική εταιρία QBK Records.

Το πρότζεκτ της έκδοσης και ηχογράφησης θα περιλαμβάνει το σύνολο των βραβευμένων έργων και θα έχει τον γενικό δίγλωσσο τίτλο:

“Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας 2019-2020: Βραβευμένα Έργα Διαγωνισμού Σύνθεσης”. “Veria International Guitar Festival 2019-2020: Composition Competition Prized Works”. 


Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης 2020
 • 1ο Βραβείο: “Parhelia” του Konstantin Vassiliev_RUS
 • 2ο Βραβείο: “Primera Linea” του Mauro Godoy Villalobos_SWE
 • 3ο Βραβείο: “The Journey” του Francesco Sgambati_ITL
 • Βραβείο ηχογράφησης: “Repetitive Concert Etudes” του Gulli Bjornsson_ISL
Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης 2019
 • 1ο Βραβείο: Egkainia του Κωνσταντίνου Μανωλκίδη_GRE
 • 2ο Βραβείο: The Magic Phoenix του Konstantin Vassiliev_RUS
 • 3ο Βραβείο: Prelude and Dance III & IV for two guitars του Σταύρου Αγγέλου_GRE
 Κριτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Dusan Bogdanovic (SRB/USA), συνθέτης και σολίστ κιθάρας

Μέλη:

Αλέξης Μουζουράκης (GRE), σολίστ κιθάρας
Susana Prieto ((ESP), σολίστ κιθάρας
Νίκος Ντρέλας (GRE), συνθέτης
Feliu Gasul y Altisent (CAT), συνθέτης και σολίστ κιθάρας

Το ΔΦΚΒ του 2020 - με την εξαίρεση του Διαγωνισμού Σύνθεσης - αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και θα διεξαχθεί 28 με 31 Οκτωβρίου 2020. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς, για άλλη μία χρονιά, σολίστ από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα θα επισκεφθούν τη Βέροια, ενώ διαγωνιζόμενοι από όλο τον κόσμο αναμένονται στους καταξιωμένους πλέον Διαγωνισμούς του, με κορωνίδα το Διαγωνισμό Κοντσέρτου για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα!

1 σχόλιο:

 1. Πολύ ωραίο το φεστιβάλ, αλλά, άλλη μία εκδήλωση της ΚΕΠΑ η οποία απευθύνεται σε όλο τον κόσμο εκτός από τους τοπικούς καλλιτέχνες. Εάν βρείτε μια τέτοια συμμετοχή στους διοργανωτές είτε ως διαγωνιζόμενος να μου το πείτε . . .
  Άδεια η αίθουσα του Χώρου Τεχνών, η πόλη δεν γνωρίζει τίποτα, εκτός βέβαια εάν "παίζει" η Φουρέιρα . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ