Quantcast

http://picasion.com/

Η διατήρηση των επιδομάτων στέλνει κόσμο στα χωράφια

Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιβεβαιώσει και τυπικά την κυβερνητική εξαγγελία περί διατήρησης του επιδόματος ανεργίας σε όσους δουλέψουν στα χωράφια. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει δημοσιευθεί η ΠΝΠ που θα δίνει επιπλέον κίνητρο στους ανέργους να εργαστούν στη συγκομιδή των φρούτων. Την Τετάρτη 13/5 κατέφθασαν οι πρώτοι Αλβανοί εργάτες στην Ημαθία, ενώ αρκετοί συνεταιρισμοί περιμένουν περισσότερα εργατικά χέρια από βδομάδα. Η «ΥΧ» συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών Μελίκης, Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού και Επισκοπής. 

Πήγαν οι πρώτες λίστες στην περιφέρεια 

Τις πρώτες λίστες με δεκάδες ονόματα εργατών από την Αλβανία έστειλαν στην αρμόδια υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης οι συνεταιρισμοί της Ημαθίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Μελίκης, Απόστολος Λουκανόπουλος, «από την περιφέρεια μας είπαν ότι από τη στιγμή που θα λάβουν τις λίστες με τους εργάτες, σε δυο μέρες θα τις στείλουν στο τελωνείο. Από εμάς έφυγε η πρώτη λίστα πριν από λίγες μέρες, οπότε από Δευτέρα λογικά θα καταφθάσουν οι πρώτοι». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής, Δημήτρης Λογγιζίδης, ανέφερε: «Στείλαμε την Τρίτη την πρώτη παρτίδα. Υπολογίζουμε ότι τα μέλη του συνεταιρισμού μας θα χρειαστούν 200-300 επιπλέον χέρια κατά την περίοδο της συγκομιδής. Περιμένουμε τις πρώτες αφίξεις από βδομάδα». 

Εν αναμονή των οδηγιών για τις υγειονομικές διαδικασίες 

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά την απασχόληση των εργατών, ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού, Χρήστος Μωραλίδης, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής, όσα γνωρίζουμε είναι στα λόγια, δεν έχουμε κάποιο έγγραφο στα χέρια μας. Έχουμε πληροφορηθεί ότι το κόστος για τα τεστ και τις μάσκες για τους εργάτες θα το επωμιστεί το κράτος. Επίσης, λέγεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εργάτης ανά 20 στρέμματα. Αυτό είναι πάρα πολύ λίγο για τα ροδάκινα, αν λάβουμε υπόψη ότι ένας καλός εργάτης μαζεύει έναν τόνο την ημέρα και ένα χωράφι 100 στρεμμάτων αποδίδει 300-400 τόνους. Πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει και στα διαλογητήρια». 

Αυξάνεται το ενδιαφέρον από Έλληνες ανέργους 

Αρκετές δεκάδες Ελλήνων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν στα χωράφια τις τελευταίες μέρες. Ορισμένοι έχουν ήδη ξεκινήσει να απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προερχόμενοι τόσο από τις τοπικές κοινωνίες, όσο και από γειτονικά χωριά. Όπως μας είπε εκπρόσωπος συνεταιρισμού, αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους έχασαν τις δουλειές τους λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, καθώς εργάζονταν σε τοπικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από Έλληνες που είναι έτοιμοι να αφήσουν τις πόλεις για να βρουν μεροκάματο στα χωράφια: 

«Μας παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και από την Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού, Χρήστος Μωραλίδης. Από την πλευρά του, ο κ. Λουκανόπουλος δήλωσε: «Για να λέμε την αλήθεια, η όλη κατάσταση έβγαλε ξανά τους Έλληνες στα χωράφια. Ακόμα και κάποιοι ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων που δεν δούλευαν επειδή είχαν τους αλλοδαπούς, βγήκαν με τις οικογένειές τους στα χωράφια. Ένας λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια έχουν ξεφύγει και ο κόσμος δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει». 

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΑΣ Μελίκης, Απόστολος Λουκανόπουλος, στην επερχόμενη ρύθμιση που θα διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε όσους εργάζονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής: «Κοιτάξτε, αν είναι να στηριχθεί ο εργαζόμενος που βγαίνει στο χωράφι και αυτό να συμβάλει στη συγκράτηση του ημερομισθίου, καλώς». Αντίθετος με τη διατήρηση του επιδόματος δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού, Χρήστος Μωραλίδης. 

Από 25 έως 30 ευρώ το μεροκάματο, πρόβλημα στη διανομή

Από 25 έως 30 ευρώ μαζί με το εργόσημο προσφέρουν μεροκάματο οι παραγωγοί, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. «Υπήρξαν κάποιες απεργίες, τελικά το μεροκάματο κατέληξε στα 27 ευρώ μαζί με το εργόσημο. 

Οι Αλβανοί εργάτες ζητούσαν 30 ευρώ, αξίωση που τη θεωρούμε υπερβολική και μη βιώσιμη», μας είπε ο κ. Λουκανόπουλος. Σύμφωνα με τον ροδακινοπαραγωγό και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, η αμοιβή των εργατών ανέρχεται σε 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο, ενώ υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων, όπως ο κλαδευτής, που αμείβεται με 30 ευρώ. Αρκετοί παραγωγοί στάθηκαν στο ζήτημα της διαμονής και άλλων επιπρόσθετων εξόδων που προκύπτουν για τον αγρότη (ρεύμα, σίτιση κ.λπ.) εάν προσλάβει εργάτες από άλλες περιοχές, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το εργατικό κόστος, όπως μας είπαν.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Τοσο δυσκολο ηταν να το σκεφτουν και να το κανουν ολοι οι προηγουμενοι τοσα!χρονια ; για να μην εχουμε τοσα χρονια προβληματα με τους εργατες ;
    Το φαινομενο αυτο της "μη ρεαλιστικης λυσης μεχρι να φτασουμε στο δεν παει αλλο" μαστιζει χρονια τωρα ολο τον πολιτικο κοσμο της χωρας και μας ταλαιπορει. Αδυνατουν η δεν θελουν να δωσουν λυσεις αμεσα.
    Και ρωτω. Αν εδιναν αναλογες λυσεις αμεσα θα φταναμε στα 3 μνημονια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έλα σήμερα, αύριο οχι. προχειρότητα οχι μόνο στην σύνταξη στρατηγικού σχεδίου αλλα και στην σύνταξη της δημοσίευσης, διανομή η διαμονή τελικά. το εργατικό δυναμικό αν δε το σέβεσαι μόνο έριδες δημιουργείς και στο τέλος κατάρρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ