Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αρβελέρ: «Να το θυμηθείτε, ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται στη Βεργίνα»

Στα ενενήντα περπατώ, στα εκατό θα φτάσω, και τότε θα σκεφτώ αν θέλω να γεράσω», συνηθίζει να λέει η Ελένη Αρβελέρ σε όποιον τη ρωτήσει πού οφείλεται η τρομερή της ζωτικότητα σε σχέση με την ηλικία της, που την ομολογεί με την ακρίβεια εικοσιτετραώρου. Ίσως το «μυστικό» να είναι αυτό ακριβώς, ίσως το γεγονός ότι τις μεγάλες περιπέτειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο που βίωσε, τις αντιμετώπισε πάντα ως μια προϋπόθεση και έναν όρο για να σφυρηλατηθεί ένας χαρακτήρας υψηλόφρων αλλά και χαριτωμένος, απόλυτος και ανυποχώρητος, αλλά και αφάνταστα επικοινωνιακός. Ίσως το γεγονός ότι η φράση του Τερέντιου «τίποτα το ανθρώπινο δεν θα μπορούσε να μου είναι ξένο» να έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε η αεικίνητη παρεμβατικότητά της να αποκτά ένα πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα οποιαδήποτε κι αν είναι η συνθήκη που την προκαλεί να εκφραστεί.

Σε δηλώσεις της στο «Βήμα», εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που η ακαδημαϊκός βυζαντινολόγος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, κάτι που εξέφραζε ακόμη και στον Μανόλη Ανδρόνικο, όταν ήταν εν ζωή.

«Στον σκελετό του λεγόμενου Φιλίππου βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. Κανείς δεν ήξερε τι ήταν και το έστειλαν στον Δημόκριτο και ο υπεύθυνος είπε ότι το ορυκτό είναι μόνο αιγυπτιακό και το χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για τις μούμιες…» υποστηρίζει μεταξύ άλλων η κ. Αλβελέρ.

5 σχόλια:

  1. ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
    Ο χουντίτης είναι ένα ανθρακικό ορυκτό με χημικό τύπο CaMg3(CO3)4 και μέση σύσταση CaO:15,88%, MgO: 34,25%, CO2: 49,87%.

    Σχηματίζει ρομβοεδρικούς κρυστάλλους και κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλικό σύστημα,

    Ιδιότητες και χρήσεις χουντίτη

    Ο χουντίτης παρουσιάζει υψηλή αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίας και υψηλή μηχανική αντοχή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη λευκότητα. Οι ιδιότητες αυτές, τον καθιστούν κατάλληλο για χρήση στα ελαστικά και στα πλαστικά μαζί με τον υδρομαγνησίτη, ως επιβραδυντή φλόγας και πληρωτικό, στις κόλλες ως βελτιωτικό των ρεολογικών χαρακτηριστικών τους, στα κεραμικά και στη χαρτοβιομηχανία ως πληρωτικό.

    huntite huntite_crystal_structure huntite_sem
    Χουντίτης Κρυσταλλική δομή χουντίτη Κρύσταλλοι χουντίτη από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης
    Παρουσία κοιτασμάτων χουντίτη στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, χουντίτης έχει σχηματιστεί σε λιμναίους σχηματισμούς της λεκάνης της Κοζάνης (Λεύκαρα). Οι συγκεντρώσεις χουντίτη-υδρομαγνησίτη επικρατούν στο ΝΑ τμήμα της λεκάνης, όπου Μεσοζωικοί δολομιτικοί ασβεστόλιθοι και δολομίτες αποτελούν το υπόβαθρο.


    Παραγωγή και εξαγωγές χουντίτη

    Η παραγωγή χουντίτη γίνεται σε δύο ορυχεία από την εταιρία ΛΕΥΚΑ ΟΡΥΚΤΑ (του ομίλου SIBELCO EUROPE Minerals Plus). Στο εργοστάσιό της κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης η εταιρία επεξεργάζεται το εξορυσσόμενο υλικό από το γειτονικό ορυχείο και παράγει ένα τελικό προϊόν το περισσότερο του οποίου εξάγεται. Το υλικό που διατίθεται στην αγορά είναι µίγµα χουντίτη – υδροµαγνησίτη σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, µε κύριες χρήσεις ως πληρωτικό (filler) στα πολυµερή, ως επιβραδυντικό πυρός (flame retarded), ως εκτατικό (extender) του TiO2 στις βιοµηχανίες χρωµάτων και ως υλικό επικάλυψης στη χαρτοποιϊα. Όλη η παραγωγή του ακατέργαστου χουντίτη και το 80% του κατεργασμένου εξάγεται. Μόνο μια εγχώρια χαρτοβιομηχανία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες αυτού του υλικού ως πληρωτικό. Οι τιμές του χουντίτη κυμαίνονται από 40 €/t (ακατέργαστος) έως 300 €/t (επεξεργασμένος). Τα ενδεικτικά αποθέματα χουντίτη στα Λεύκαρα Κοζάνης είναι 4 εκατ. τόνοι. Η παραγωγή πρώτης ύλης Χουντίτη τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται απο 19.000 έως 24.000 τόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΕ ΑΦΗΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά αφού υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες αρχαίων προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν τον τάφο του στην Αλεξάνδρεια. Ο Ιούλιος Καίσαρας προσκύνησε τον τάφο του, ο δε Καρακκαλας αφαιρεσε τμημα της πανοπλίας του.

    Υπάρχει μια άλλη θεωρία: Λέει πως οι Βενετοί που τον 9ο μ.Χ αιώνα έφεραν το σκήνωμα του ευαγγελιστή Μάρκου απο την Αλεξάνδρεια στη Βενετία, στην πραγματικότητα φέραν το σώμα του Αλέξανδρου. Βέβαια η εκκλησία αρνείται κάθε έλεγχο στο σώμα που βρίσκεται στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου στη Βενετία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τι λες αυτά που υποστηρίζεις δεν τα ξέρει η Αρβελέρ ;
      Σίγουρα όμως αυτά που ξέρει αυτή δεν τα ξέρεις εσύ.
      άρα "σκάσε" και άκου ή τρώγε.

      Διαγραφή
    2. Το επιχείρημα βέβαια για τον χουντίτη, παντελώς εσφαλμένο. Χουντίτης υπάρχει άφθονος στην Κοζάνη…και αρίστης ποιότητας.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ