Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αρωματικά, μεγαλόκαρπα και με ωραίο χρώμα βερίκοκα πιάνουν έως και 1,60€ το κιλό

Πολύ καλά εξελίσσεται εμπορικά η σαιζόν στο βερίκοκο, όπου όμως η παραγωγή είναι μειωμένη, ιδίως στις μη αυτογόνιμες ποικιλίες. Όπως προκύπτει, η ζήτηση είναι εξαιρετικά έντονη, ενώ ποικιλίες βερίκοκου που είναι αρωματικές, με καλό χρώμα και μεγαλόκαρπες φέρνουν αρκετά χρήματα στον παραγωγό, καθώς είναι περιζήτητα μεταξύ άλλων και για εξαγωγή. Όπως δήλωσε ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός βερίκοκου από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής «η ζήτηση είναι ατελείωτη για το βερίκοκο, που συνολικά πιστεύω, σε επίπεδο χώρας έχει υποστεί φέτος μια μείωση παραγωγής της τάξης του 80%. Στη Χαλκιδική το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς από την περσινή θεομηνία της 10ης Ιουλίου ξεριζώθηκε το 30% των δέντρων βερικοκιάς». Σύμφωνα με τον κ. Γιαλαγκολίδη, οι τιμές τώρα στον παραγωγό είναι στα 1,40-1,50 ευρώ το κιλό, τιμή που ειδικά στο βερίκοκο, δεν έχει σκαμπανεβάσματα. Πέρσι, τέτοια εποχή η τιμή στο βερίκοκο που φεύγει άνετα για εξαγωγή, στα Βαλκάνια, στην ΕΕ κ.α. δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ το κιλό, άρα ήδη μιλάμε για μια αύξηση της τιμής κατά 50%. Ο κ. Γιαλαγκολίδης καλλιεργεί βερίκοκα ποικιλίας Wonder Cot, τα οποία συσκευάζει και κάνει και εξαγωγές με το brand Earth Products.

Ικανοποιημένη από τη ζήτηση, την οποία χαρακτηρίζουν ατελείωτη, οι παραγωγοί


Στην Πέλλα τώρα και συγκεκριμένα στον κάμπο των Γιαννιτσών, όπως μας είπε ο Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος αγροτικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο, οι αυτογόνιμες ποικιλίες έχουν φέτος καλή παραγωγή, όχι όμως οι υπόλοιπες. Σύμφωνα με τον ίδιο η συγκομιδή των πρώιμων Mikado έχει ολοκληρωθεί. Τώρα μπήκαν σε συγκομιδή τα κτήματα με Tsunami, Mogador (μερικώς αυτογόνιμη ποικιλία), με Pricia, που είναι αυτογόνιμη, ενώ έπονται να ξεκινήσουν το επόμενο δεκαήμερο τα Bora, Luna και Mediabel. H ζήτηση είναι ικανοποιητική και η τιμή παραγωγού για τα πολύ ποιοτικά βερίκοκα, που έχουν ωραίο χρώμα, μέγεθος και άρωμα, φθάνει τα 1,60 ευρώ το κιλό. Στα υπόλοιπα, η τιμή είναι σταθερά πάνω από 1 ευρώ το κιλό και έως 1,50.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ