Quantcast

http://picasion.com/

Να απασχοληθούν στα χωράφια οι μακροχρόνια άνεργοι

Του Δημήτρη Ταχματζίδη*
Μεγάλη αντίδραση ξεσήκωσε η απόφαση του Σωματείου Εργατών Υπαίθρου να διαμορφώσει το μεροκάματο των μελών του σε αγροτικές εργασίες στα 30 €. Κάποιοι μίλησαν για εκβιαστική απόφαση, κάποιοι αμφισβήτησαν την ύπαρξη και τη λειτουργία του Σωματείου
και το κατά πόσο είναι νόμιμο ή όχι, ελάχιστοι προχώρησαν σε ακραία ρατσιστικά σχόλια. Καταρχάς να πω ότι, το Σωματείο υφίσταται και λειτουργεί από το 2006, νόμιμα και αδιάκοπα, με επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο Βέροιας Kαταστατικό και ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Βέροιας. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο νομός μας είναι, κατά κύριο λόγω, αγροτικός με ανάγκες σε «χέρια» για τις αγροτικές εργασίες. 

Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει άρνηση των Ελλήνων να εργασθούν σε αγροτικές εργασίες κάτω από ακραίες, όπως λένε, συνθήκες. Αυτή λοιπόν η άρνηση, είχε και έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν στην περιοχή μας αλλοδαποί εργάτες, που σιγά - σιγά κατέλαβαν το «χώρο» που άφησαν οι Έλληνες, αφού οι εργασίες πρέπει να γίνουν, τα προϊόντα πρέπει να μαζευτούν, τα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία πρέπει να λειτουργήσουν.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, υπάρχει άρνηση του ελληνικού εργατικού δυναμικού για απασχόληση σε εργατικές εργασίες. Από τις δηλώσεις Υπουργών και κυβερνητικών Βουλευτών, μαθαίνουμε ότι «Επιλύεται το πρόβλημα με τους εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία, ανοίγουν τα σύνορα…».

Είναι όμως σοβαρό ένα τέτοιο κράτος, που ενώ έχει λίστες χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων και δίνει δις ευρώ σε επιδόματα, να μη μπορεί να κατανέμει σωστά αυτό το δυναμικό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα; Αυτό, βέβαια, θα συνέβαινε σε ένα κράτος «στρατηγείο», ενώ τώρα βλέπουμε ένα κράτος «θυρωρείο».

Άποψη μου είναι: Καμία μετάκληση, κανένα άνοιγμα συνόρων. Το ελληνικό κράτος, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να καταγράψει τις ανάγκες στις αγροτικές εργασίες κατά περιοχή, να προωθήσει την καταγραφή αυτή στον ΟΑΕΔ και αυτός με τη σειρά του να κατανέμει τους μακροχρόνια ανέργους, με πολιτική απόφαση, που θα ορίζει ότι τυχόν άρνηση για εργασία θα σημαίνει αυτόματα διακοπή όλων των προνομίων και των επιδομάτων που μπορεί ο μακροχρόνια άνεργος να παίρνει.

Αν παρόλα αυτά, υπάρχει ζήτηση σε εργατικό δυναμικό που δε μπορεί να καλυφθεί, τότε και μόνο τότε να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες. Πόσο σοβαρό είναι ένα κράτος που ενώ έχει τόσες ανάγκες, που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε, που δίνει δις ευρώ για επιδόματα, να καλύπτει τις ανάγκες του σε εργατικά χέρια με μετακλήσεις εργατών από άλλες χώρες.

Άποψη μου είναι ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε στην επιδοματική αυτή νοοτροπία. Δεν ξέρω αν θα λυθεί το πρόβλημα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Εξάλλου, πολλοί από εμάς στο παρελθόν δουλεύαμε στα χωράφια, είτε για το χαρτζιλίκι, είτε για να βοηθήσουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γεγονός που σήμερα δε συμβαίνει.


* Ο Δημήτρης Ταχματζίδης είναι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας

15 σχόλια:

  1. η κατασταση μοιαζει σαν να προσπαθεις να επιστρεψεις την οδοντοκρεμα στο σωληναρι. π.χ χώρες σαν την ολλανδια (1/3 της ελλαδας χωρις το ευκρατο κλιμα μας) εχει εσωτερικη επάρκεια σε πολλα προιοντα αλλα καταφερνει να εχει και εξαγωγες σε ζωικα και γεωργικα προϊόντα. για το γεγονος οτι δεν υπαρχει ερευνα τεχνολογια καινοτομια σε πολλους τομεις δεν φταινε οι νεοι. οι νεοι εχουν προσβαση σε πληροφοριες που στην εποχη προ διαδικτύου δεν ειχε η καλυτερη βιβλιοθηκη ενος σπιτιου και εχουν λυσεις για προβληματα που δεν μπορειτε να φανταστειτε. απλως στην ελλαδα εχουμε το καθε μπαμπα και την μαμα που νομιζει οτι τα ξερει ολα και ευνουχιζει τα παιδια γιατι ειναι πιο εξυπνα απο αυτους και αυτο αποτελεί προσβολή απο την στιγμη που πρεπει να υπακουν σαν κατοικίδια, διοτι φενεται ξεκαθαρα απο τους ελληνες νεους που σε υγιές σωστό δημοκρατικο δυτικοευρωπαϊκό και ακωματιστο πλαίσιο, οχι μονο διαπρεπουν (dr phd κτλπ) αλλα γινονται και ρυθμιστες παγκοσμίων εξελίξεων. παψτε να κατηγορειτε τους νεους γιατι αν τους δινατε την δυνατοτητα να μας που τι ξερουν θα γινοντουσαν θαυματα οχι κατα τοπους αλλα και σε ολη την χωρα. θα σας-μας άλλαζαν τα φώτα.
    για την ωρα ενας οχι νεος σαν και μενα θα προτιμησει συνειδυτα να πιει καφε και σημερα παρα να συνεργαστει με την λερα ολων αυτων των κεφαλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δημοτικό γρήγορα να μάθεις ορθογραφία πρώτα.

      Διαγραφή
  2. Το τεμπελιό στο μεγαλείο του.
    Καφέ τσιγάρο και χαλαρά με 5 ευρώ στην τσέπη από τον μπαμπά και κανά επιδοματάκι από το κράτος.
    Μάγκες οι αλβανοί που απλά επειδή σαν πιο φτωχοί από τους νεοέλληνες πηγαίνουν στα χωράφια.
    Ξυπνάτε Ελληνάρεςςςςςς!!!
    Η δουλεία όποια και αν είναι αυτή δεν είναι ντροπή.
    Ντροπή είναι να είσαι ΤΕΜΠΕΛΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 200 ευρώ. Όσοι έρχονται εποχικοί εργάτες, έχουν και δωρεάν κατάλυμα. Τα λεφτά τα πηγαίνουν όλα πίσω, χωρίς να πληρώνουν εδώ φόρους και ενοίκια. Για αυτό εργάζονται με 20 ευρώ. Αν έπαιρνε αναλογικά και ο Έλληνας 100 ευρώ μεροκάματο δεν θα πήγαινε στην Γερμανία να κάνει τον εργάτη. Για 2 μήνες δουλειά δεν είναι χαζός ο άλλος να χάσει το επίδομα που παίρνει όλο το χρόνο και βγάζει το χειμώνα. Είναι καθαρά οικονομικό το ζήτημα. Κάποιοι δεν ψάχνουν για εργάτες, αλλά για κορόιδα...

      Διαγραφή
  3. Αν ομως σου ελεγε ο ΟΑΕΔ οτι για να παρεις το επιδομα το χειμωνα θα πρεπει να κανεις το καλοκαιρι τουλαχιστον 90 μεροκαματα στα χωραφια ή στα εργοστασια ; Δεν θα ηταν καλυτερα για ολους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρωτα βαλτε ολους τους ΡΟΜΑ στα χωραφια και αν δεν δεχθουν τοτε ουτε ευρω σε αυτα τα παρασιτα αντε στην ευχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μούσι, τατουάζ, κουλτούρα και αραλίκι στις καφετέριες. Αυτός είναι σήμερα ο φραπέλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ ο χθεσινος ήταν ΠΑΣΟΚ νουδουλα γλυψιμο και δημόσιο.

      Διαγραφή
    2. 8:02 εσυ πιθανον σηκωθηκες 6 το πρωι πηγες δουλεψες στον υγρο καιρο και στην ζεστη και εχεις και ορεξη να ποσταρεις. αα, μουσι εχει και ο παπας

      Διαγραφή
  6. ο κυριος ταχματζιδης υπάλληλος ΔΕΥΑΒ στοιχιζει 50000 ευρω το χρονο στο Δημο ,είναι μονιμος σε συνδικαλιστικη αδεια ,αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν όμως ο ΟΑΕΔ διέκοπτε την κάρτα ανεργίας, στην άρνηση για εργασία θα δεις τη καλά που θα πήγαιναν για δουλειά. Βλέπεις την κάρτα τη χρειάζονται μόνο για το ΚΕΑ, για μειωμένο εισιτήριο, για έκπτωση στα ψώνια κ.λ.π Ο Έλληνας θέλει διευθυντικές θέσεις, δεν μπορεί να δουλέψει όπου και όπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστη τοποθέτηση !! Συγχαρητήρια !! Οτι αλλο αρνητικό υπαρχει εδω για τον συγκεκριμενο κυριο να ξερετε οτι εχει διαψευσθεί με ολους τους νόμιμους τρόπους ! Μην ανακατεύετε τη σαλατα μονο και μονο για να δημιουργήσετε εντυπώσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ταχματζιδη δεν προσφέρεις τίποτα δεν πας εσύ στο χωράφι για να σε δουν και αλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι προσφερει ή οχι, καλο θα ηταν να ρωτήσετε ολους αυτους που εχει βοηθησει τοσα χρονια στις εργατικές διαφορες !!! Μιλαω απο προσωπική εμπειρια γιατι ο ανθρωπος αυτος με βοηθησε να μην χασω τη δουλεια μου και να παρω αυτα που μου ανήκουν!!! Επισης οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν οτι απο τις πρωτες ετγασιες του και για παρα πολλα χρονια ηταν αγρότης!! Γι αυτο σχολια εντυπωσιασμού και μυθοπλασίας και λασπολογίας καλο ηταν να μην υπαρχουν !

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ