Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ποιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες επαναλειτουργούν τη Δευτέρα

Ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα και 1 θάνατος το τελευταίο 24ωρο
Η καθημερινή απογευματινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο και
Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, που αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, σήμερα ανακοινώνονται 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2.834. Εξ αυτών, το 55,2% αφορά άνδρες. 


22 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε 1 θάνατος, με τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα να ανέρχεται στους 163. Οι 46 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ομαλά η β' φάση άρσης των μέτρων

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε πως η β' φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται ομαλά. Παρατήρησε όπως είπε καλή η εικόνα στις εκκλησίες και σε γενικές γραμμές θετικό απολογισμό και από τις παραλίες, λέγοντας πως «Οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, από 18 Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι για την καθιερωμένη προσευχή που σχετίζεται με το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους στη χώρα μας και τους κάλεσε να γιορτάσουν διαφορετικά, όπως διαφορετικά γιόρτασαν και οι χριστιανοί το Πάσχα.

Ανοίγουν την Δευτέρα εμπορικά κέντρα και άλλες δραστηριότητες

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έδωσε τον χάρτη για την τρίτη και τέταρτη φάση της άρσης μέτρων για τον κορωνοϊό, τους κανόνες δηλαδή λειτουργίας των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που επαναλειτουργούν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Μαΐου επαναλειτουργεί το λιανικό εμπόριο σε:
- Εμπορικά καταστήματα (malls),
- εκπτωτικά χωριά και
- εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
- Διαιτολογικών μονάδων.
- Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
- Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
- Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
- Οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς  επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

- Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
- Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
- Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
- Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:
- Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
- Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
- Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:
- Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ