Quantcast

http://picasion.com/

Καρασαρλίδου: Όχι στην καταστροφή του Βερμίου

Αντί η Βουλή να νομοθετεί σήμερα την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος. Είναι τραγική η επιλογή της κυβέρνησης το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει
στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας, να υποτιμά το περιβάλλον ή μάλλον να έχει ως στόχο το περιβάλλον και την δημόσια περιουσία με την πώληση του 51% του ΑΔΜΗΕ, την κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών, δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις σε ημέτερους.

Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Greenpeace και WWF μιλούν σε έγγραφό τους για πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα. Υπάρχουν πάνω από εκατόν είκοσι (120) υπογραφές περιβαλλοντικών οργανώσεων και πάνω από δέκα χιλιάδες (10.000) υπογραφές πολιτών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Απέναντί στο νομοσχέδιο είναι ακόμη οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

Στο πολυνομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο ως ένα ανασταλτικό βήμα προσέλκυσης επενδύσεων. Οι δικλείδες ασφαλείας για την πρόληψη πιθανής βλάβης αφαιρούνται. Οι γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων περικόπτονται ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα, η δημόσια διοίκηση υποκαθίσταται σε όλα τα στάδια, η αξιολόγηση γίνεται από ιδιώτες.

Και τέλος με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η καταστροφή του Βερμίου. Ενός βουνού που παρόλο το χαμηλό ενεργειακό του φορτίο έχει την “ατυχία” να συνορεύει με το ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ και το δίκτυο της. Το Βέρμιο έχει ήδη 84 MW και 32 ανεμογεννήτριες και δόθηκε άδεια -έγκριση για άλλα 340 MW με 100 νέες ανεμογεννήτριες! Οι τοπικές κοινωνίες της Βέροιας και της Νάουσας με τους φορείς τους και τις δημοτικές αρχές καλούνται με τον αγώνα τους να αποτρέψουν την καταστροφή του βουνού μας.

Φρόσω Καρασαρλίδου
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

10 σχόλια:

  1. ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΩΣ ΜΙΣΘΟ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού λυπηθείς για τα χρήματα των φορολογουμένων, ετοιμάσου να λυπηθείς για αυτά που θα συμβούν στο βουνό σου και κατ' επέκταση και σε εσένα.
      Προσπάθησε να θυμηθείς από ποτέ στο Βέρμιο υπήρχαν ανεμόμυλοι και από πότε νερόμυλοι. Τώρα ίσως καταλάβεις ότι το βουνό μας δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει Μύκονος ή Άνδρος.
      Ο μόνος παλιός ανεμόμυλος σε όλο το βουνό, είναι το όνομα της πρώην ταβέρνας πάνω από τον Τριπόταμο (που έγινε πριν 25χρονισ), η οποία έκλεισε και αυτή.
      Αν έχεις κρίση κρίνε.

      Διαγραφή
  2. κ. Καρασαρλιδου υπαρχει ενα site http://medusa.libver.gr/ που περιεχει φωτογραφικό υλικό 100 χρόνων στην περιοχή της Ημαθίας, στο οποιο θα βρείτε φώτο στις οποιες τα βουνα της περιοχης ηταν γυμνα ημιγυμνα σε σχεση με τωρα που ειναι καταφυτα. αρα για ποια περιβαλοντικη επιβάρυνση ομιλητε?
    λαικισμος και ασχετοσυνη κυριαρχει σε αυτη την χωρα εκατερωθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι αλλά διαφωνώ με τον απλοϊκό και ατεκμηρίωτο συλλογισμό σου. Το ότι τα βουνά της περιοχής μας πριν 100 χρόνια ήταν "γυμνά ημίγυμνα" ενώ τώρα "κατάφυτα" οφείλεται στα 100.000 το λιγότερο αιγοπρόβατα που υπήρχαν τότε και εκτρέφονταν στα βουνά μας και στην ξύλευση των δέντρων για τη θέρμανση των χωριών και των πόλεων της περιοχής (τότε δεν υπήρχε πετρέλαιο και ηλεκτρική θέρμανση). Αυτά δεν άφηναν το βουνό να πρασινίσει. Τώρα όλα αυτά έχουν εκλείψει γι ΄αυτό και είναι κατάφυτο. Και δεν είχε ποτέ ανεμόμυλους, διότι δεν είχε ποτέ αέρηδες για εκμετάλλευση. Αντίθετα ήταν πάντα γεμάτα νερόμυλους, διότι υπήρχαν πάντα νερά. Γι αυτό και έγιναν τόσα πολλά φράγματα νερού με υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μάλιστα το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ρεύματος του Τριποτάμου κάτω από το Πανόραμα ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα, τυχαίο ; δεν νομίζω ; Για να μην μακρηγορούμε και κουράζουμε, η Ευρ.Ένωση, το κράτος μας, οι φορείς του με τις ιδιωτικές εταιρείες θέλουν να κάνουν τις ανεμογεννήτριες στα βουνά της περιοχής μας για τρεις κυρίως λόγους:
      1. διότι σε όλη την ΕΕ τις ΗΠΑ, ΚΙΝΑ κλπ ανεπτυγμένο κόσμο αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία επένδυση σε ανεμογεννήτριες διότι έχουν ξεπεραστεί (τώρα αναπτύσσονται τα φωτοβολταϊκά). Έτσι τα εργοστάσια πρέπει να ξεστοκάρουν ότι έχουν ακόμη.
      2. Διότι τα βουνά ενώ δεν έχουν δυνατούς ανέμους, είναι δίπλα και πολύ στα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΔΗΕ-ΔΕΗ της περιοχής Κοζάνης Πτολεμαΐδας με αποτέλεσμα οι εργολάβοι που τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες να χρειάζονται λιγότερα έξοδα σύνδεσης με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο (άρα περισσότερα κέρδη). Γι ' αυτό και πήγαν και στήσανε ανεμογεννήτριες και στα Σέρβια Κοζάνης (επίσης δίπλα στα δίκτυα, τυχαίο και αυτό;).
      3. Τα βουνά μας βρίσκονται ακριβώς πάνω στην Εγνατία οδό μέσω της οποίας έρχονται εύκολα και με μικρό κόστος όλα τα μεγάλα και βαριά εξαρτήματα.
      Τελικά τις κατασκευαστικές εταιρείες των ανεμογεννητριών και τους εργολάβους τοποθέτησης δεν τους ενδιαφέρουν οι αποδόσεις των ανεμογεννητριών, αλλά να τις κατασκευάσουν και να τις παραδώσουν με το χαμηλότερο κόστος και το υψηλότερο κέρδος γι ΄αυτούς. Τους δε πολιτικούς και κρατικούς φορείς τους ενδιαφέρει η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, για να τα παρουσιάσουν ως πολιτική επιτυχία, μέσω της οποίας ελπίζουν να επανεκλεγούν. Όπως καταλαβαίνετε όλοι καλά, εκτός από την ουσιαστική εκμετάλλευση-απόδοση των ανεμογεννητριών και το περιβάλλον.
      Απλά πράγματα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
      Και για αυτούς που δεν θέλουν να καταλάβουν ας κοιτάξουν προς τα βουνά μας να δουν κάθε πότε γυρίζουν "τα φουρφούρια" και τότε σίγουρα θα καταλάβουν.

      Διαγραφή
    2. αερηδες νησιου δεν εχει αλλα στις κορυφες φυσαει παντα.
      δεν υπαρχει περιβαλοντικη επιβαρυνση. εκτος αν ειναι επιβαρυνση τα μπετα και τα σιδερα. αρα οι αναβατηρες πυλωνες κτλπ στα χιονοδρομικα θα πρεπει να ξηλωθουν.

      Διαγραφή
    3. στον (Ανώνυμος 30 Απριλίου 2020 - 12:15 μ.μ.)
      ο αέρας που λες ότι φυσάει στις κορυφές είναι καλός για δροσιά δεν είναι για ανεμογεννήτριες, διάβασε τη μελέτη να δεις ότι δεν είναι σημαντικό το δυναμικό του αέρα της περιοχής, σε σχέση με άλλα πολύ πιο αξιοποιήσιμα μέρη. Άρα μην βγάζεις συμπεράσματα ενώ δεν γνωρίζεις, αυτό λέγεται επιπολαιότητα (χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα), αλλά το όλο θέμα δεν είναι για πρόχειρες εκτιμήσεις .
      Για την δήθεν μη περιβαλλοντική επιβάρυνση που λες, δίνεις μόνος σου την απάντηση για τα μπετά και τα σίδερα που λες ξεχνώντας τα σκαψίματα για δρόμους πάνω από 130 χιλ τα σκαψίματα για τα καλώδια περισσότερα χιλ. διαμορφώσεις κλπ παρεμβάσεις, σε όλη την κορυφογραμμή του βουνού από την Καστανιά μέχρι τη Νάουσα ! ! ! ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά με τους αναβατήρες πυλώνες που επιχειρείς να συγκρίσεις και οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι σαν τους στύλους του ρεύματος που υπάρχουν και στα βουνά μας (με ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση). Άρα όπως καταλαβαίνεις η σύγκριση που επιχειρείς δεν έχει ουσιαστική βάση.
      Το όλο έργο δεν θα είναι για το καλό της περιοχής είτε συμφωνείς είτε όχι. Υπάρχουν νησιά ακόμα και άγονα, που ο αέρας όλο το χρόνο σε παίρνει "ζβάρνα" (που λένε και στο χωριό μου), αλλά βλέπεις αυτά είναι μακρυά από τα δίκτυα για να "κουμπώσουν" και χρειάζονται περισσότερα έξοδα μεταφοράς των μηχανημάτων κλπ άρα λιγότερα κέρδη.

      Διαγραφή
  3. Διαφωνω! λεμε ναι στην καταστροφη του Βερμιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσείς ξεπουλήσατε τη Μακεδονία για το Βέρμιο νοιάστηκες κυρία μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού εσάς τους φιλοσυριζαίους δεν σας προσβάλλουν τα χοντρά ψέματα που σας έχει πεί ο Τσίπρας την περίοδο που κυβέρνησε, τότε με γειά σας με χαρά σας, αφού αρέσκεστε να τρώτε το σανό, καλοχώνευτος λοιπόν. Μην βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε δεξιό γιατί δεν είμαι, δεν ανέχομαι και δεν επιτρέπω όμως σε κανένα πολιτικάντη οποιουδήποτε κόμματος να με δουλεύει μέσα στα μούτρα μου και να συνεχίζω να τον στηρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρά είναι οι επενδύσεις στο Βέρμιο. Και να γίνουν και άλλες γιατί τα χάλια του νομού επί 4.5 χρόνια δικής σας παρουσίας τα είδαν όλοι. Άντε μπράβο, δεν είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι σαν και του λόγου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ