Quantcast

http://picasion.com/

Γυμνές κούκλες στις βιτρίνες της Βέροιας, «γυμνοί» απέναντι στα μέτρα οι καταστηματάρχες

Η επόμενη μέρα στην αγορά της Βέροιας - Απογοήτευση για τη σταδιακή επαναλειτουργία - Τι αναφέρει στο veriotis.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου
Απογοήτευση ήταν η πρώτη αντίδραση των καταστηματαρχών της Βέροιας με το άκουσμα των χθεσινών ανακοινώσεων για τη σταδιακή άρση των μέτρων, καθώς περίμεναν πως στις 4 Μαΐου θα άνοιγε το σύνολο του λιανικού εμπορίου. Οι καταστηματάρχες που περίμεναν πώς και πώς το άνοιγμα της αγοράς, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και καλούνται να περιμένουν άλλη μια εβδομάδα, βιώνοντας παράλληλα μια νέα πραγματικότητα στο κομμάτι της οικονομίας και της υγείας, με ένα μέλλον αβέβαιο και με πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν στην καθημερινότητα της αγοράς.

Οι νέοι κανόνες υγιεινής, η κάλυψη των ενοικίων, η ζημιά από το αδιάθετο εμπόρευμα, οι νέες παραγγελίες και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων με τη νέα τάξη πραγμάτων, η δοκιμή των ρούχων από τους πελάτες, είναι κάποια από τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, ακόμα δεν έχουν δει κάποια βοήθεια από την Πολιτεία.

Με το lockdown να έχει πιάσει την αγορά λίγο πριν το Πάσχα, οι καταστηματάρχες είχαν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους για την εορταστική περίοδο αλλά και για την Άνοιξη - Καλοκαίρι του 2020. Επιπλέον, κινούνται μουδιασμένοι, καθώς πλανάται και μια αμφιβολία για το μέλλον της αγοράς. «Να κάνω παραγγελίες για το Σεπτέμβριο; Και αν ξανακλείσουμε;», είναι κάποια από τα ερωτήματα των καταστηματαρχών, που καλούνται ήδη να πληρώσουν το εμπόρευμα που δεν πούλησαν και έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες.
«Περιμένουμε ακόμα βοήθεια από την Πολιτεία»
«Κανένας συνάδελφός μας δεν πήρε ακόμα το επίδομα των 800€ που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι, 2 μήνες είμαστε κλειστά, ωστόσο πληρώσαμε ενοίκια, εισφορές, εμπορεύματα κτλ και η κατάσταση για όλους μας είναι δύσκολη», αναφέρει στο veriotis.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου. «Το μόνο μέτρο που είδαμε να εφαρμόζεται στους καταστηματάρχες ήταν η μείωση του ενοικίου για τους δύο μήνες κατά 40% αλλά τα ενοίκια στην αγορά είναι υπέρογκα. Η δουλειά είναι αναμενόμενο πως θα μειωθεί και οι καταστηματάρχες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση του ενοικίου. Θέλουμε μια μικρή βοήθεια από την πολιτεία για αρχή. Δεν ζητάμε να μας καλύψουν όλα τα έξοδα, αλλά να δούμε κάτι. Ο εμπορικός κόσμος δεν είδε ακόμα καμία βοήθεια. Πολύ σωστά δόθηκε το επίδομα στους υπαλλήλους αλλά κάτι πρέπει να δούμε και εμείς», ανέφερε η πρόεδρος.

Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε, τα μέλη του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, όχι μόνο για την αναστολή έναρξης λειτουργίας αλλά και για τα μέτρα της πολιτείας, που οι καταστηματάρχες δεν είδαν ακόμα. «Σαν σύλλογος της Βέροιας, έχουμε έρθει σε επαφή με το Επιμελητήριο Ημαθίας και τους εμπορικούς συλλόγους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις και απαιτήσεις», σημείωσε η κ. Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου.
Κατεβασμένα ρολά - Γυμνές κούκλες
Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά της Βέροιας, βλέπεις κλειστά μαγαζιά, κατεβασμένα ρολά, προστατευτικά πανιά στις βιτρίνες. Σε πολλά καταστήματα οι κούκλες είναι γυμνές, καθώς τα ρούχα αποσύρθηκαν στις αποθήκες για να προστατευθούν από τον ήλιο. Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που όλο αυτό το διάστημα περνούν καθημερινά από τα μαγαζιά τους, είτε για να τα ελέγξουν, είτε για να πάρουν τους λογαριασμούς και την αλληλογραφία, ενώ κάποιοι, που λειτουργούν παράλληλα και eshop, εργάζονται από τα μαγαζιά τους«ταμπουρωμένοι».
Κανείς στο κατάστημα χωρίς μάσκα
Μόνο με χρήση μάσκας θα μπορούν να εισέρχονται οι πελάτες στα καταστήματα, από Δευτέρα 4/5 που ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα λιανεμπορίου και από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5 που ανοίγουν τα υπόλοιπα (εκτός εμπορικών κέντρων). Το ίδιο θα ισχύει και για τους υπαλλήλους. Τι θα γίνει όμως με τους «απείθαρχους» πελάτες;

«Τα καταστήματά μας τηρούν από την πρώτη στιγμή όλους τους κανόνες και έτσι θα συνεχίσουν, φορώντας μάσκες και παρέχοντας στην είσοδο αντισηπτικό και γάντια, αρκεί και οι πελάτες μας να είναι συνεργάσιμοι. Εμείς από την πλευρά μας θα ζητήσουμε μια βοήθεια από την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο να προμηθεύσουν μάσκες στα μαγαζιά», ανέφερε η κ. Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου. 
Δοκιμή ρούχων και απολύμανση
Οι καταστηματάρχες καλούνται να απαντήσουν και σε άλλα ερωτήματα, όπως αυτά που απασχολούν τους πελάτες τους, όπως π.χ. πώς θα γίνεται η δοκιμή των ρούχων, πώς αυτά θα απολυμαίνονται ώστε να το δοκιμάσει επόμενος πελάτης. 
«Όλοι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα των ρούχων. Ήδη σε πολλά καταστήματα υπάρχουν συσκευές για όρθιο σιδέρωμα με ατμό, όπου το ρούχο απολυμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν γίνεται όμως αυτό σε όλα τα ρούχα, ειδικά σε κάποια ευαίσθητα υφάσματα», σημειώνει η πρόεδρος. 

Η επόμενη μέρα - «Βαστάτε γερά!»
«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, καθώς ξεκινάμε από το μηδέν, με ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον. Έχουμε να παλέψουμε σε δύο μέτωπα, στο οικονομικό και στο κομμάτι της υγείας», σχολίασε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, θέλοντας παράλληλα να δώσει κουράγιο στους συναδέλφους της. «Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη. Θέλω να δώσω θάρρος στους συναδέλφους μου και να τους πω να βαστήξουν γερά. Από την πλευρά μας, όλα τα διοικητικά συμβούλια και οι θεσμικοί φορείς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Κανένα μαγαζί κλειστό, κανένας υπάλληλος χωρίς δουλειά. Να βγούμε αλώβητοι. Κρούσματα κορωνοϊού στη Βέροια μπορεί να μην είχαμε, να μην έχουμε και «κρούσματα» στο εμπόριο».







6 σχόλια:

  1. Οτι να ναι ειναι αυτή τωρα σοβαρή πρόεδρος; ποιος ειναι ακριβώς ο ρόλος του Επιμελητηρίου; 20 χρονια δεν κανει ΤΊΠΟΤΑ το πρακτικό. Κατι λευκές νύχτες και πράσινα άλογα .αντε τα παλιότερα χρονια δεν βαριέσαι ολοι κονομουσαν τα τελευταία ομως που ο ανθρωπος της αγορας θελει στήριξη; τελειως άχρηστη η πρόεδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξωτερικό, Αθηνα θεσσαλονικη λαρισα πατρα ηρακλειο. θα σβήσει η επαρχία ένεκα της ξιπασιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ !!ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουμε λεφτά για αγορές, και τα διαδικτυακα καταστηματα πουλαν φθηνότερα. Αν σας φταιει η προερδος σας, δεν ξερετε τι σας γινεται. Οι καιροι αλλαζουν. Ξυπνηστε και προσαρμοστειτε στις συνθηκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προεδρος του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ειναι. Μην τα μπερδευετε κ τα ισοπεδωνετε ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει να πέσει πείνα και απολύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ