Quantcast

http://picasion.com/

Γιαννακάκης: Ναι στη συνεργασία, όχι στους εκβιασμούς

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Σωματείου Εργατών Γης, για ελάχιστο ημερομίσθιο 30 €, εξέδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Χρήστος Γιαννακάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πρόσφατα δόθηκε στην δημοσιότητα απόφαση του
Σωματείου Εργατών Γης, το οποίο σε πραγματοποιηθείσα γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, καθόρισε ότι το ελάχιστο ημερομίσθιο για αγροτικές εργασίες θα είναι 30 €. Είναι γνωστό σε όλους, ότι η πανδημία του Κορονοϊού, που επέβαλε κλείσιμο των συνόρων και περιορισμούς στις μετακινήσεις, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στον τομέα της Γεωργίας και αυτοί οι περιορισμοί είχαν τις συνέπειές τους στην είσοδο εργατών γης από την γειτονική Αλβανία.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του προβλήματος , έκανε ενέργειες για την υπέρβαση των εμποδίων και την απρόσκοπτη διακίνηση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού.

Ιδιαίτερα μάλιστα οι κύριες ενέργειες στρέφονταν για το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψη την πολυετή συνεργασία των Ελλήνων αγροτών με τους Αλβανούς εργαζόμενους.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και οι Αλβανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους που ζουν στην Αλβανία και περιμένουν από την εργασία στην Ελλάδα για να επιβιώσουν, δεν χωρούν εκβιαστικές και απόλυτες λογικές.

Δεν μπορεί να διεκδικούνται υπερβολικές και υπέρμετρες αυξήσεις των ημερομισθίων, όταν είναι γνωστό ότι ο τομέας των πυρηνόκαρπων δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια και ότι οι αγρότες φυτοζωούν. Και δεν μπορεί να παρεξηγούμε την βούληση των Ελλήνων αγροτών που επιθυμούν την συνεργασία με Αλβανούς εργαζόμενους και με ευκαιριακές λογικές να τους εκβιάζουμε και να τους οδηγούμε να αναγκαστούν να επιλέξουν άλλες συνεργασίες για την κάλυψη των αναγκών τους. Διότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι τέλος Μαΐου τελειώνει η προστασία και η οικονομική στήριξη που προσφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα «hot spot» και θα υπάρξει πίεση απασχόλησης από αυτούς ανθρώπους για να επιβιώσουν. Ήδη 12.000 περίπου ενδιαφερόμενοι, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και διαθέτουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για να μπορούν εργαστούν.

Επομένως οι εργάτες γης λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στην Ελληνική εργατική νομοθεσία για τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές κρατήσεις, τις ειδικές συμφωνίες και τις παροχές των εργοδοτών, καθώς και την δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, να διασφαλίσουν και να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τα ημερήσια έσοδά τους, χωρίς να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τους αγρότες της περιοχής.

Εκβιασμοί, πιέσεις, υπέρμετρες αυξήσεις και εκμετάλλευση μιας προσωρινής αδυναμίας, δεν λύνουν προβλήματα, απλά τα επιδεινώνουν και δυναμιτίζουν συνεργατικές σχέσεις που οικοδομήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια».

9 σχόλια:

  1. Με τα 30€,να δώσετε και απο μια ταφόπλακα για τα χωράφια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να λες ότι δεν θα σε προσλάβω με 30 ευρώ, αλλά θα πάρω Πακιστανούς που θα έρθουν για 15 ευρώ προφανώς δεν θεωρείται εκβιαστικό. Όπως το να εργαστούν αναγκαστικά άνεργοι με 20 ευρώ, αλλιώς να τους κοπεί το επίδομα του ΚΕΑ. Πολύς διάλογος έπεσε τελευταία με τη ΝΔ στη κυβέρνηση, στα εργατικά δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάει ο Γιαννακάκης για εκβιασμό;;;Όταν στην ίδια ομιλία του αναφέρει,ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα είναι διαθέσιμοι -με λίγα χρήματα- στην αγορά εργασίας και επομένως οι εργάτες γής να μην ζητούν αξιοπρεπή μεροκάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω δεν εχω 700 στρεμματα κυριε Γιαννακακη ,φερε αφγανους κ αφρικανους από τη μορια αγορι μου να σε ελεγχουνε τα μκο με τους νταβατζηδες τους,πολύ θα γελαω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. κατάλαβε κάποιος τι θέλει να πει στην δημοσίευση?
    αν δεν αποδίδει η καλλιέργεια γιατί δεν αλλάζουμε?

    έχουμε μπλέξει με όλη αυτή τη σαβούρα και διώχνουν κάθε επινοητικό μυαλό έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΖΑΜΠΑΣ ΜΑΓΚΑΣ Ο ΜΑΓΚΑΣ ΙΣΑ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά ρε αλληλέγγυοι!! Αν δεν έχετε 1 ένσημο σε χωράφι να μην μιλάτε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσείς κ. Γιαννακάκη στη Venus30€ δίνεται μεροκάματο?
    22€ και εργοσημο!! Ή αν δώσετε 1€ και όχι 0,35€!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ