Quantcast

http://picasion.com/

Δρομολογούνται τα πρώτα λεωφορεία με εργάτες γης από Αλβανία - Ερωτηματικά για το μεροκάματο

Ομαδικές αποστολές αγρεργατών από την Αλβανία οργανώνονται το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ενός είδους διακρατικής συμφωνίας, η οποία δρομολογήθηκε σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Η λύση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες σε
συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλες απαιτήσεις, ειδικά κατά την περίοδο συγκομιδής φρούτων, όπως κεράσια, ροδάκινα και μήλα και μένει να αποδειχθεί πόσο εξυπηρετική θα είναι. Προς το παρόν δεν έχει προσδιορισθεί ούτε ο ακριβής αριθμός των εργατών που θα μπορούσαν να φθάσουν στη χώρα μας μέσα από αυτή τη διαδικασία, ούτε οι ακριβείς προορισμοί στους οποίους θα κατευθυνθούν, ούτε βέβαια το ημερομίσθιο με το οποίο θα είναι διαθέσιμοι.

Μόνο στο γνωστό «τρίγωνο» Βέροια, Νάουσα, Πέλλα, οι ανάγκες σε εργάτες γης τους επόμενους μήνες προσεγγίζουν τις 10.000, ενώ άλλες 2.000 θα χρειασθούν στον κάμπο της Αγιάς στη Λάρισα.

Σκοπός είναι, αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και οι έλεγχοι καλής υγείας αυτών των ανθρώπων, να γίνει «διαμοιρασμός» στις εκμεταλλεύσεις που έχουν ανάγκη προσωπικού, με ευθύνη για τη διαμονή και τη σίτιση από τον κάθε εργοδότη.

Ήδη υπάρχει πάντως μια «μουρμούρα» από την πλευρά των αγροτών, γιατί, όπως λέγεται, ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το όλο σχέδιο ανεβάζει τα μεροκάματα τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν οι «εργοδότες». Κι αυτό, χωρίς να υπάρχει τρόπος να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στην τιμή διάθεσης των προϊόντων. Σύμφωνα με το agronews.gr, εικάζεται ότι ενώ το μεροκάματο την περασμένη χρονιά ήταν στα 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο, για τα μέλη των συγκεκριμένων αποστολών η συζήτηση αρχίζει από τα 35 ευρώ την ημέρα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση των Αγροτικών Συλλόγων Σκύδρας και Ημαθίας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν τα μεροκάματα των υπό συζήτηση αγρεργατών πρόκειται να προσεγγίσει στα επίπεδα που ακούγονται, τότε καλύτερα τα μέλη των αποστολών να το ξανασκεφθούν πριν ξεκινήσουν. Σημειωτέον ότι η μέχρι στιγμής σκέψη είναι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων διαβατηρίων και κυρίως των ελέγχων υγείας του

Κατά τα λοιπά, αυτό που απασχολούν τους «ταξιθέτες» αυτών των αποστολών, είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έτσι ώστε να τηρηθούν οι όροι υγειονομικής ασφάλειας που ήταν άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους τα περισσότερα από τα μέλη των υπό συζήτηση αποστολών δεν μπόρεσαν να φθάσουν, με δική τους πρωτοβουλία και τρόπο, φέτος στη χώρα μας.


5 σχόλια:

  1. ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ , ΜΕΤΑ ΤΕΣΤ...ΕΤΣΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ

      Διαγραφή
  2. Και μετα μιλαμε για 30% ανεργία στους νέους. Αφού τα ελληνόπουλα ξυπνάνε στις 11 και θέλουν το 20ρικο για χαρτζιλίκι πάνω στο κομοδίνο, θα έρθουν οι Αλβανοί να δουλέψουν στα χωράφια του μπαμπά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα λεφτα που θα παρει ο αλβανος αντιστοιχουν με πχ 100 ευρω. Και μενα αν μου διναν ενα κατοσταρι για δεκα ωρες, τσαμπα μεταφορικα, τσαμπα φαΐ, και αφορολογητα θα πήγαινα. Μην κρίνετε ετσι ευκολα εσεις οι βολεμενοι απ τον καναπε σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 35 ευρώ τη μέρα λέει το άρθρο (8ωρο). Λίγο είναι; το ταμείο αεργίας πόσο δίνει;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ