Quantcast

http://picasion.com/

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι Δικηγόροι της Βέροιας

Την απόφασή τους να απέχουν από μια σειρά καθηκόντων τους, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι Δικηγόροι της Βέροιας, έπειτα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου. Η απόφασή τους αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ελήφθη, τόσο ως αντίδραση για την απαξιωτική στάση της
πολιτείας απέναντι στον κλάδο όσο και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η αποχή από τα καθήκοντά τους θα ισχύει από αύριο Τρίτη 28 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.


Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας


Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, κατά τη συνεδρίασή του της 27-04-2020, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κατά το διάστημα από την Τρίτη 28-04-2020 έως και την Δευτέρα 04-05-2020 από την άσκηση των καθηκόντων τους, που αφορούν:

α) τις δικαστικές διαδικασίες που εισήχθησαν με την σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’1588/25.04.2020) στο άρθρο 4 παρ. 2 στ. 1 και περιλαμβάνει τις δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ (π.δ. 503/1985, Α’ 182), Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ, και

β) τις εξωδικαστικές υποθέσεις (υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία).

Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη ως αντίδραση στη γενικότερη απαξιωτική στάση η οποία επιδεικνύεται από την πολιτεία συλλήβδην στο δικηγορικό σώμα, αλλά και για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας. Η κυβερνητική απόφαση για την περιορισμένη λειτουργία των δικαστηρίων και δη σε διαδικασίες Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και εξυπηρετούν κατά βάση υποθέσεις των τραπεζών, ελήφθη, όπως ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δικηγορικών συλλόγων αλλά και χωρίς ουσιαστική προεργασία που να περιλαμβάνει ειδικό σχέδιο διαχείρισης από υγειονομικής σκοπιάς. Η απόφαση αυτή, ελήφθη χωρίς σαφείς κανόνες λειτουργίας, ούτε ειδικές επιτόπιες υποδείξεις από αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, αλλά αντιθέτως επιδιώκεται η εγκαθίδρυση ειδικού υγειονομικού ρόλου των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων στην εφαρμογή της «επιστροφής στην ομαλότητα», έναν ρόλο που ούτε μπορούμε, ούτε μας αρμόζει να διαδραματίσουμε.

Για μια ακόμη φορά, με την απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης με το δικηγορικό σώμα, η πολιτεία φαίνεται να προτρέχει για λόγους επικοινωνιακούς ή και άλλους στο αποκαλούμενο «άνοιγμα των Δικαστηρίων», ερήμην μας και χωρίς προφανή λόγο που να εξυπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τις κοινωνικές ανάγκες.

Είναι προφανές ότι ακέραιη την ευθύνη για την λειτουργία των Δικαστηρίων από υγειονομικής πλευράς φέρει η πολιτεία, η οποία πρέπει με τα μέσα που διαθέτει και με κατάλληλη προετοιμασία, που αρμόζει στις περιστάσεις, να αναλάβει πλήρες σχέδιο επαναφοράς της ομαλότητας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των κατά τόπους Δικαστηρίων, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Εξάλλου είναι νωπή ακόμη η απαξιωτική στάση που επέδειξε η κυβέρνηση στις προτάσεις και διεκδικήσεις των δικηγόρων και όλων των επιστημόνων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ, αφού έχουν παύσει ολοκληρωτικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους από 13.3.2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Η αποζημίωση δε που επιλέχθηκε μέσω της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων καταδεικνύει την μνημειώδη προχειρότητα και απαξίωση με την οποία διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία τα ζητήματα του κλάδου μας και η οποία αποτελεί απόλυτο εμπαιγμό στο δικηγορικό σώμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ομόφωνα του Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεση του στις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και στη διαχείρισή των ζητημάτων που αφορούν το δικηγορικό σώμα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης υπό το πρίσμα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία επιχειρείται επικοινωνιακά η καλλιέργεια της εντύπωσης στο ευρύ κοινό ότι οι δικηγόροι εργάζονται και τα Δικαστήρια λειτουργούν, με την επέκταση των δικαστικών διαδικασιών που επιτρέπονται να διενεργούνται, έρχεται να προστεθεί στην προχειρότητα της διαχείρισης από πλευράς πολιτείας των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, χωρίς στην πραγματικότητα να εξυπηρετούνται ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες και χωρίς ασφαλές υγειονομικό πλαίσιο.

Για τους λόγους αυτούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξιωτική και μη αρμόζουσα στις περιστάσεις αντιμετώπιση του δικηγορικού σώματος εκ μέρους της πολιτείας, και για να καταδείξουμε την αντίθεσή μας στην προχειρότητα της αντιμετώπισης των ζητημάτων που απασχολούν τους δικηγόρους και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέρφους αλλά και τους οικείους και τους συμπολίτες μας, λαμβάνουμε την απόφαση αυτή με την ελπίδα να εξέρθουμε σύντομα της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Φώτης Καραβασίλης
Ο Γενικός Γραμματέας Πρόδρομος Αβραμίδης

6 σχόλια:

  1. επιτελούς που είναι η πολιτεία?
    α) μπήκε καλοκαίρι και ακόμα οι δικηγόροι έχουνε χειμερινά λάστιχα στα Μερτσέντες μπεμβε τζαγκουαρ κτλπ.
    β)το βάρος αμοιβής υπηρέτριας ειναι δυσβάστακτο εν μεσώ πανδημίας.

    όλοι εμείς οι πολίτες αιτουμε και απαιτούμε επίδομα ειδικού σκοπού (αλλαγή ελαστικών, αμοιβή υπηρέτριας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοέμαθαν με το καθισιό, λίγο ακόμα μέχρι το γενικό restart...Oύτως ή άλλως έχουν ''λίπος'' να κάψουν..Δε θα τους λείψει το βδομαδιάτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλες αμερικανικες σειρες βλεπεις, κοιτα και λιγο τι γινεται γυρω σου..... Αλλα αμφιβαλλω αν καθισες εστω και να διαβασεις την ανακοινωση. Πολλες δυσκολες λεξεις, μεγαλο κειμενο, δεν βαριεσαι λες, ας γραψω το σχολιο μου και ας παω να δω κανενα "suits" να ξεκουραστω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και δεν το ασκώ το επάγγελμα απλώς το σπούδασα....όποιος από εσάς θέλει, ας σπουδάσει νομική να κυκλοφορεί και αυτός με μερσεντέζ.... το πολυ πολύ ένα ντάτσουν να πάρει να πουλάει πατάτες ωσ δεύτερη εργασία. ΑΝΟΗΤΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν και δεν ειμαι δικηγορος ουτε ντατσουν δεν τους αξιζει αυτους με τις αποψεις που εχουν και την χολη που βγαζουν, συνεχιστε ετσι μεχρι να φαμε τις σαρκες μας ολοι μεταξυ μας, εξαλλου το εχουμε στο αιμα μας εμεις οι ελληνες να τρωγομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην χωρά του κάνω πως κάνω κάτι, οι δικηγόροι προσπαθούν να μας πείσουν οτι κάνουν κάτι. όταν το 90% των, εκμεταλευεται επιτηδευμένα την άγνοια του πόπολου για να διαιωνίζεται. κατ'αλλα ο καθένας μπορεί να αιτείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ