Quantcast

http://picasion.com/

10.000 «εισαγόμενους» εργάτες γης χρειάζεται η Κεντρική Μακεδονία

Πρόβλημα μεγάλο λόγω έλλειψης εργατών γης, θα αντιμετωπίσει από τις αρχές Μαΐου η Κεντρική Μακεδονία, καθώς πλησιάζει μία εποχή που για τις δενδροκαλλιέργειες και τα κηπευτικά, οι παραγωγοί χρειάζονται χέρια. Υπολογίζεται ότι για την περίοδο από Μάϊο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία θα χρειαστεί περί τις 10.000 εργάτες γης, τους οποίους δύσκολα θα εξασφαλίσει εξ’ αιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν με τον κορωνοϊό. Τα παραπάνω δήλωσε στο «GRTimes.gr» o κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και επικεφαλής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, τονίζοντας ότι από τους εργάτες γης που αυτό το τετράμηνο δουλεύουν στα χωράφια και τα διαλογητήρια, το 85% είναι αλλοδαποί, οι περισσότεροι Αλβανοί και κάποιοι Βούλγαροι.

Εν τω μεταξύ, οι Εξαγωγείς, μέσω του ΣΕΒΕ, ζητούν κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα, όπως είπε ο κ. Χρήστος Κολιός, μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου και πρόεδρος της «Κολιός ΑΒΕΕ», ενός ομίλου που εξειδικεύεται στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

«Είχαμε αρχικώς θέσει το θέμα στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Αραμπατζή και τώρα επανερχόμαστε και ζητάμε τη σύγκλιση σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Κατά την άποψή μας, το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με δύο τρόπους, που βλέπουμε να υιοθετούνται σε Γερμανία και Ισπανία. Συγκεκριμένα, να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας, ξένων εργατών των οποίων θα έχει ελεγχθεί η κατάσταση υγείας. Πέραν αυτού, να αξιοποιηθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε Δομές Φιλοξενίας, είναι υγιείς και επιθυμούν να εργαστούν».

Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, είναι πανελλαδικό και ευρωπαϊκό καθώς υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται περί τις 80.000 εργάτες γης, ενώ η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti εκτιμά πως οι ελλείψεις εργατών γης θα είναι περί τις 100.000. Στη Γαλλία ίσως τα πράγματα να είναι ακόμη χειρότερα και οι ελλείψεις σε εργάτες γης να φθάσουν τις 200.000.

Βεβαίως, είναι κοινό μυστικό, ότι σε αγροτικές εργασίες δουλεύουν με «μαύρο» χρήμα, πάμπολλοι Πακιστανοί και Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και σε άλλες αγροτικές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Εποχική απασχόληση προσφύγων
«Εμείς ζητάμε την νόμιμη εποχική απασχόληση αλλοδαπών, καθώς όπως διαπιστώσαμε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας, οι Έλληνες, ακόμη και όταν είναι άνεργοι, δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια. Πέρυσι που είχαμε κάνει επαφές στη Δομή Φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια, περίπου το 25%-30% των ατόμων σε «μάχιμη» ηλικία για αγροτικές εργασίες, διέθεταν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ», είπε ο κ. Γιαννακάκης.

Να σημειωθεί ότι στις Ανοικτές Δομές φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται ασύλου. Στα άτομα αυτά, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, θα παρέχεται ο λεγόμενος ΠΑΑΥΠΑ, ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης & Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Εάν η αίτησή τους εγκρίνεται, ο ΠΑΑΥΠΑ θα γίνεται ΑΜΚΑ. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι στις Δομές, έχουν δυνατότητα απόκτησης ΑΦΜ.

Ο πρωτογενής τομέας, ήδη με τα εσπεριδοειδή και στη συνέχεια με τα φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού αλλά και τα κηπευτικά, διανύει ένα εξάμηνο υψηλής δραστηριότητας, ενώ πάρα πολλές δουλειές θέλουν χέρια και είναι εντάσεως εργασίας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, σε συνθήκες πανδημίας, να προκληθούν ζημίες που θα δυναμιτίσουν την επιζητούμενη επάρκεια σε τρόφιμα, επιφέροντας τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις σε μία μεγάλη αλυσίδα επιχειρήσεων και απασχολουμένων.

Κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και άλλα πολλά

Για την Κεντρική Μακεδονία, με την έλευση του Μάη, αρχίζει η εποχή της συγκομιδής του κερασιού, ακολουθεί το ροδάκινο και το βερίκοκο, λίγο αργότερα το ακτινίδιο, αλλά ενώ πολλά χέρια χρειάζονται και στα διαλογητήρια και συσκευαστήρια, όπως και στις βιομηχανίες μεταποίησης. Παράλληλα, αυξάνεται η ζήτηση για εργατικά χέρια και στα κηπευτικά, προϊόντα επίσης ευπαθή που δεν αντέχουν σε…. καθυστερήσεις.

Οι φορείς των παραγωγών και των εξαγωγέων, όπως τονίσθηκε στο «GRTimes.gr», θα επιμείνουν για να δοθεί, με κυβερνητική παρέμβαση, επίλυση σε ένα θέμα που δεν μπορεί να περιμένει.

7 σχόλια:

  1. ''Εκτελωνίστες'' τους κιόλας...Καληνύχτα Ελλάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αυτό το 25% σε ''μάχιμη ηλικία'' ούτε καν το 3% δε θέλει να δουλέψει...Πάρτε το χαμπάρι, κανείς δε χαλάει τη ζαχαρένια του ( επιδόματα κλπ) για να πάει για το μεροκάματο του ''τρόμου'' (ξεχάστε κάτι 25ευρα..είναι πολύ λιγότερα)στα χωράφια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΄΄ΣΙΣΑ΄΄ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΕΤΣΙ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάζεψτε όλους τους τεμπέληδες δασκάλους και καθηγητές που κάθονται και θα είναι και ξεκούραστοι κόψτους τους μισθούς και βάλτους άμα δεν κάνουνε 75 μεροκάματα στα χωράφια δεν θα πάρουν μια κόψε και τα επιδόματα όλα μόνο τα πολύτεκνους ας αφήσουν από τους άλλους τους τεμπέληδες και να δεις!!! Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουσιαστικα κυριοι το μεροκαματο για τον οποιδηποτε εξαρταται απο εσας τους ιδιους αγροτες...ας βρεθουν οι προχοντες των αγροτικων συλλογων μαζι με ΚΕΑ κτλ και συνφωνειστε μια τιμη με εργοσημο και ουτε καφεδες ουτε τραπεζωματα....ετσι με συντονισμο και ενημερωση και με ουτε κρυφες συμφωνιες επιτυγχανεται ο στοχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχει πραγματοποιηθεί ενα σεμινάριο εκπαίδευσης στην επικράτεια ( σε νεους) για τους κρικους της αλυσιδας στο αγροτικο, κτηνοτροφικο
    (πχ φυτευση κλαδεμα αποδοσεις αναγκες ραντισματα γενικα αρμεγμα ζωικη αναπαραγωγη κ.ο.κ) ? η απαντηση ειναι οχι. και πολλα αλλα. οταν λειτουργεις
    καιροσκοπικα δεν πας πουθενα.
    χρειαζεται στρατηγικη προσεγγιση του πραγματος (χωρις χρωματα
    ) και τοτε ακομα και μεταπτυχιακους θα δεις στους αγρους.
    δεν ειναι ντροπη τα χωραφια.
    ντροπη ειναι οι κεφαλες στην πλειοψηφια τους.
    και επιδοματα να κοψετε δεν ερχεται ο αλλος.
    ΥΓ ποση γη εχουμε, ξερουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ