Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτσι θα φτιάξεις τον κλασσικό και πιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά


Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Οι Πορτογάλοι, τον αποκαλούν «πιστό» φίλο, οι Βάσκοι τον λένε «ψάρι του βουνού». Ο «φτωχογιάννης» κατά τους Έλληνες, που από τον 15ο αιώνα που ήρθε στη χώρα μας, έθρεψε γενιές και γενιές, κέρδισε ακόμη και τους νησιώτες και κατάφερε να διεκδικήσει τη δική του μέρα στο εθνικό μας εδεσματολόγιο, αφού η Εκκλησία επέτρεψε την κατανάλωση νηστίσιμου ψαριού δυο φορές μέσα στη Νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου και των Βαΐων. Τον μπακαλιάρο, φροντίζουμε να τον αγοράσουμε δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ σκεπάζουμε με νερό. Αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Το τελευταίο του νερό το βάζουμε χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός. Τον σκουπίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας. Οι συνταγές για κουρκούτι θα μπορούσαν από μόνες τους να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει την κλασσική συνταγή:

- 1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα
- ½ κ.γ. ζάχαρη, λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Είναι σημαντικό το νερό να είναι κρύο γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι.

Tips: Το κουρκούτι που περισσεύει δεν το πετάμε. Σε ένα καθαρό τηγάνι με φρέσκο λάδι το τηγανίζουμε σε τηγανίτες που θα σερβίρουμε με μέλι και κανέλα, κάτι που ξετρελαίνει τα παιδιά περισσότερο από το μπακαλιάρο.

Τηγάνισμα

Το ελαιόλαδο δίνει άρωμα, το σπορέλαιο τραγανάδα. Μπορούμε να βάλουμε μισό μισό. Αρκεί να βάλουμε άφθονο και να το κάψουμε αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σκορδαλιά ή αλιάδα
6-7 πατάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
½ λεμόνι (χυμό)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι λευκό
Αλάτι - πιπέρι

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε καρέ και τις βράζουμε για 20΄. Τις στραγγίζουμε, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, τον χυμό από το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο «κορδόνι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ