Quantcast

http://picasion.com/

Ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο

H τρομακτική πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό εξαιτίας του κορωνοϊού στήνει σενάρια μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες, αν η κρίση συνεχιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

Επί της ουσίας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και δεν θα μπει αν η κρίση κρατήσει άλλον ένα μήνα, αλλά, αν διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων.

Επίσης, πηγές επισημαίνουν πως στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρεται ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι το βάρος της κρίσης περνάει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς ενισχύει την προοπτική επιμερισμού του κόστους –μελλοντικά– και σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου, ελπίζοντας ότι τα έσοδα δεν θα καταρρεύσουν και κάποιοι θα εκμεταλλευθούν την έκπτωση του 25% που δίνεται σε όσους εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρότι δικαιούνται αναστολή. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο Μάρτιος και –ακόμη περισσότερο– ο Απρίλιος θα είναι μήνες δημοσιονομικής εκτροπής. Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η εκτροπή και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η Ιατρική δεν μπορεί να απαντήσει.

Ο κ. Σταϊκούρας τοποθέτησε, εξάλλου, το μέγεθος της προβλεπόμενης ύφεσης στο 3% για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει 3 μήνες, έως τον Ιούνιο. Από κει και πέρα, δεν απέκλεισε δυσμενέστερα σενάρια. Οπως εξήγησε, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος, ενώ υπάρχει και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για ύφεση 8,7%.

Σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν, ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι προτεινόμενοι πόροι του ESM, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ και προτείνεται να διατεθούν ως προληπτικές πιστωτικές γραμμές (ECCL), με όρους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το μέγεθος του προβλήματος. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ακόμη ταμειακά διαθέσιμα, «δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά».

15 σχόλια:

  1. Αχ αυτος ο κορωνοιος...ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ (και τρωμε τα σωθικα μας, γιατι μ αυτο που μας ερχετε δε θα χουμε να φαμε τιποτα αλλο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως αυτη η ευκολια "κόβουμε 50% στον ιδιωτικό τομέα αλλά επι του παρόντως δεν τιθεται θέμα για τον δημόσιο" με ξεπερνάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδή γαλάζια και ροζ συριζόπουλα είναι το ίδιο κρατιστές αφού οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους είναι ΔΥ, δεν θέλουν τα κουρασμένα παλικάρια του δημοσίου να χρησιμοποιηθούν για εξυπηρέτηση των πολιτών κατ' οίκον για τρόφιμα και φάρμακα ή ο,τι άλλο, κάτι που θα μείωνε τη διασπορά του ιού ακόμη περισσότερο. Προτιμάυνε να πουλάνε φούμαρα με σενάρια επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές υπερήλικες. Πάω στοίχημα ότι οι ίδιοι στις υπηρεσίες τους θα ζητάνε ακόμη και θεωρημένη από την αστυνομία εξουσιοδότηση για μικροδουλειές που αναθέτουν οι ηλικιωμένοι σε κάποιον που τους βοηθάει...Για μείωση μισθών ΑΠΛΑ ΓΕΛΑΜΕ!! Σιγά μη πυροβολήσουν τα πόδια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lathos megalo.tha prepi na kanun àuxisis stous dimosious ypalilous.ine kourasmena ta palikaria tosa xronia skawun.kirios stous dimous norlmarxies.den prolawenoun na wgemoun me waries sta pazaria.kati dasarxia pu pas pu rus wriskis sta tsiouradika.krima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα το αυριο θα ειναι πολύ δυσκολο για πολλούς.
    Ομως δεν θέλω να ακούω πολιτικούς που τους ειδαμε μόλις χτες.
    Με εναν νομο, με ενα αρθρο , θα καταργήσει οτι αποφασίσουν οι σημερινοί. Ημαρτον. Εχουμε την επίθεση απο τον ιό, μην τελειώσουν τα νεύρα μας απο αγωνιστες με το ηθικό πλεονέκτημα. Θα ειναι η χαριστική βολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαζευτείτε και μην ανοίγεστε διότι και στην πατρίδα μας να τα πάμε καλά δεν θα τα πάνε καλά οι άλλες χώρες. Άρα θα έχουμε προβλήματα σε ότι εισάγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους, ας πάρουν χρήματα από τους δημόσιους υπαλλήλους και να δώσουν στους χαμηλομισθους που δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουν δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο να γελάσω μου έρχεται. Γιατί νομίζω ότι αντε κ τον μισό Απρίλιο μέσα. Αν χαθεί και ο Μάιος..... Δύσκολα τα πράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΩ. ΚΑΛΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Ο ΣΩΖΩΝ ΕΥΑΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

      Διαγραφή
  9. Για να μην γίνεται αυτός ο χαμός με το δημόσιο που όλοι θέλουν να μπουν έπρεπε ο μισθός να είσαι όσο το επίδομα ανεργίας εκεί να δεις χαμό μετά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι η πολιτική επιλογή. Ότι έλεγε προεκλογικά θα το κάνει. Ο ιός θα είναι η δικαιολογία. Δεν πέρασε και μεγάλο χρονικό διάστημα από τις εκλογές. Να μην ξεχνιόμαστε. Τώρα ρίχνει το τυράκι και μετράει αντιδράσεις. Αν εκεί που θα σου έκοβε δύο πόδια, θα σου κόψει το ένα και θα πανηγυρίζεις. Βλέπε το άτομο παραπάνω: "... αντε κ τον μισό Απρίλιο μέσα. Αν χαθεί και ο Μάιος..... Δύσκολα τα πράματα!". Το ποντίκι τσίμπησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν βγάλουν την απόφαση για μειώσεις των μισθών στο δημόσιο, προχθές, έσπευσαν και έδωσαν στα παλιοκόμματα, που χρωστάνε στο δημόσιο, 13 εκατομμύρια.
    Όταν λέω ότι μπλέξαμε με μασωνοαλήτες, κάποια κομπλεκτικά γκόϊμ με παρεξηγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ !
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άν κόψουν το 50% των μισθών από τους δημοσίους, τότε θα κλείσει άλλο ένα 50% των επιχειρήσεων, κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον ερχομό κι άλλων πολυεθνικών. Γιατί πανηγυρίζουν όμως πολλοί; Θυμηθείτε τι έγινε με την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο.Πραγματικά ο φθόνος, το κόμπλεξ και η κακία πολλών είναι απερίγραπτος. Τελικά ποιός πυροβολεί τα πόδια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ