Quantcast

http://picasion.com/

ΜΚΟ αναλαμβάνει να λύσει την υπογεννητικότητα στη Δ.Ε. Μακεδονίδος

Την ένταξή της στη Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος ζήτησε από τον δήμο Βέροιας η εταιρεία Hopegenesis, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με σκοπό την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην
Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εταιρεία στο αίτημά της προς τον δήμο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές γεννήσεις και ανησυχητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτου και θέλουν να δράσουν υποστηρικτικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στη σταδιακή αύξηση των γεννήσεων και την υποστήριξη του γηγενούς πληθυσμού.

Στόχος της είναι η υποστήριξη γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές. Οι ωφελούμενες παρακολουθούνται δωρεάν κατά τη διάρκεια της κύησης από ομάδα μαιευτήρων - γυναικολόγων και γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν.

Η οργάνωση αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 350 απομακρυσμένες περιοχές και νησιά και σχεδιάζει να εντάξει 105 νέες περιοχές μεταξύ αυτών και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 300 οικογένειες σε περιοχές που υπήρχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται άμεσα ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών. 


Με τα παραπάνω δεδομένα, κλήθηκε το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί η ΔΕ Μακεδονίδος στο πρόγραμμα HOPEgenesis, υπό την αιγίδα του δήμου Βέροιας και φυσικά ακολούθησαν διάφορα ερωτήματα και τοποθετήσεις.
«Γνωρίζουμε τα αποτελέσματα στις 350 περιοχές που ήδη δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη ΜΚΟ, πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιους χώρους;», ρώτησε ο Παύλος Παυλίδης, συμπληρώνοντας, «Να δούμε σοβαρά το θέμα της υπογεννητικότητας, με κάποιο επίδομα για τα νέα ζευγάρια και να μην βάζουμε ΜΚΟ που δεν μπορούν να ελεγχθούν, μέσα στις τοπικές κοινωνίες». 

Ερωτήματα σχετικά με το πού θα παρακολουθούνται οι ωφελούμενες, πού θα γεννούν, ποιος θα τα πληρώνει, έκανε ο Γιώργος Μελιόπουλος, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διοίκηση του δήμου για το κομμάτι της ιατρικής περίθαλψης, που άφησε, όπως είπε, στο έλεος τις απομακρυσμένες περιοχές και δεν αντέδρασε στις σοβαρές ελλείψεις του ΚΥ Βέροιας.

Να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης, λέγοντας προτείνοντας αν μπορεί ο δήμος να το αναλάβει μόνος του, με αυτή ή κάποια άλλη εταιρεία. Ρώτησε επίσης ποιο θα είναι το όφελος της εταιρείας, καθώς όπως είπε, κανένας δεν εργάζεται δωρεάν χωρίς αντιπαροχή και δηλώνοντας πως η παράταξή του δε θα ψηφίσει το θέμα.

Την πρότασή του να συμπεριληφθούν στον γηγενή πληθυσμό και οι οικογένειες μεταναστών που μένουν νόμιμα στην περιοχή, μετέφερε ο Θανάσης Δέλλας. «Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μετανάστες που τεκνοποιούν και βοηθάνε να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία στην περιοχή, αλλιώς τα σχολεία της περιοχής μας θα κλείσουν»,προτείνοντας να αποσαφηνιστεί ο όρος «γηγενής πληθυσμός» και να ωφεληθούν και αυτές οι οικογένειες από τις δωρεάν παροχές του προγράμματος. «Το κόστος παρακολούθησης και γέννας είναι υψηλό και το πρόγραμμα θα ωφελήσει την περιοχή», είπε κλείνοντας.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον δήμο Μακεδονίδος είναι αποτέλεσμα οικονομικό μαρασμού», σημείωσε ο Γιάννης Τσανακτσίδης, λέγοντας πως «δεν είναι λύση να βάλουμε μια ΜΚΟ να ξεγεννά τα παιδιά μας. Πρέπει να λύσουμε την αιτία του προβλήματος».

Το θέμα ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Βοργιαζίδη και Μπατσαρά. ΛΕΥΚΟ ψήφισαν οι παρατάξεις του Παύλου Παυλίδη και Γιώργου Μελιόπουλου και ΚΑΤΑ η παράταξη του Αντώνη Μαρκούλη.

3 σχόλια:

  1. Εγω άλλο νόμισα απο τον υπέρτιτλο και ετοιμάστηκα να δηλώσω εθελοβντής. Φτού. Παρα τρίχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν είναι Ελληνική, διώξτε τους με τις κλωτσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά μᾶλλον ὑπάρχουν λεφτόδεντρα, ἀλλά βγάζουν λεφτά μόνον γιά τυχάρπαστες, ἀδέσποτες, ἀνεξέλεγκτες Μπίσνες Καλά Ὀργανωμένες (Μ.Κ.Ο.) καί λαθρομετανάστες-ἐποίκους-κατακτητάς._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ