Quantcast

http://picasion.com/

Φωτοβολταϊκό - μαμούθ στην Κοζάνη - Στα 5 μεγαλύτερα της Ευρώπης!

Ηγετικό ρόλο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποκτούν τα ΕΛΠΕ μετά την εξαγορά από την Juwi Hellas του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη. Την εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα κι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης. Το ενεργειακό πάρκο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το σχεδιασμό στα τέλος του 2021. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 350 θέσεις εργασίας. 

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως, ενέργεια ικανή να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας για 75.000 νοικοκυριά. «Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στο χώρο. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις μονάδες ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης θα προχωρήσει και η απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
1 δισ. ευρώ επενδύσεις σε 5 χρόνια

«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου. Όπως πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025! Ο Stephan Hansen, μέλος του δ.σ. της Juwi, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.

3 σχόλια:

  1. Λυπάμαι που θα είμαι και πάλι "πνεύμα αντιλογίας" αλλά:
    1. τα ΕΛΠΕ θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Γιατί (αφού έχουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με τεράστια αποθέματα όπως λένε που περιμένουν) δεν επενδύουν τα χρήματα αυτά για να τα βγάλουν πιο γρήγορα και να τα δώσουν στους καταναλωτές ; Αφού κοστίζουν και λιγότερο από τα πανάκριβα (Γερμανικά, Αμερικάνικα κλπ) φωτοβολταϊκά ; Ειδικά το φυσικό αέριο που είναι πάμφθηνο, μπορεί να φέρει τη φθηνή ανάπτυξη που περιμένουμε στην πατρίδα μας και να μας ζεστάνει επίσης φθηνά το χειμώνα.
    2. Γιατί δεν εξαντλούμε (για 50-70 χρόνια όπως λένε) το ασύγκριτα φθηνό και ελάχιστα ρυπογόνο, φυσικό αέριο και μετά να βάλουμε τα πανάκριβα φωτοβολταϊκά ;
    3. Γιατί προσπαθούν να μας πείσουν για την προστασία του περιβάλλοντος ανάλογα με το τι παράγουν τα εργοστάσια της Δύσης ; πχ. Παρήγαγαν ανεμογεννήτριες τα προηγούμενα χρόνια και μας τις φόρτωσαν (μέχρι και στο Βέρμιο που δεν φυσάει σχεδόν ποτέ, ενώ είναι γεμάτο νερά), ανεμόμυλους δεν είχαμε ποτέ στο Βέρμιο αντίθετα είμασταν γεμάτοι νερόμυλους, αλλά μας φόρτωσαν ανεμογεννήτριες για να τις πουλήσουν ; ενώ τώρα που σταμάτησαν να παράγουν ανεμογεννήτριες (στην Ευρώπη και Αμερική δεν βάζει κανείς ούτε καν τις χρηματοδοτούν οι Τράπεζες) και τώρα παράγουν φωτοβολταϊκά, μας τα πασάρουν και αυτά ; Δηλ. κάνουν δουλειές σε βάρος μας. Τα ίδια έκαναν και με πανάκριβες τις αντλίες θερμότητας που πάσαραν με δάνεια στον κοσμάκη και τώρα χρωστάει χωρίς να ξέρει πότε θα κάνει απόσβεση.
    4.Μην τους πιστεύετε. Να βγάλουν το φυσικό αέριο και να μας το δώσουν άμεσα και να αφήσουν τις μ@λ@κίες τους. Δεν θα πληρώνουμε εμείς τις δικές τους βιομηχανίες και τις εδώ εταιρείες των μεγαλοεργολάβων συνεργατών τους.
    5. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά για να κατασκευαστούν έχουν τεράστιο κόστος και επιβαρύνουν το περιβάλλον με τεράστια ποσά ρύπανσης, αυτά ή δεν μας τα λένε ή μας τα λένε "στρογγυλεμένα". Οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Βέλγοι κλπ Ευρωπαίοι τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν το φθηνό δικό τους κάρβουνο (στο οποίο δούλευαν και οι Έλληνες μετανάστες) και αναπτύχθηκαν σαν χώρες, τώρα που τελείωσε θυμήθηκαν το περιβάλλον τον Ήλιο και τον αέρα. Παραμύθια για τους λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογώ ότι δεν βλέπω παράλογα τα επιχειρήματα που παρουσιάζεις. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι στην Ευρώπη και την Αμερική κάποιοι "επιστήμονες-φερέφωνα εργοστασίων" μιλάνε για την κατασκευή τεχνητών δέντρων-μηχανών" τα οποία θα δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ θα μπορούσαν να προτείνουν απλά τη δενδροφύτευση περισσότερων δέντρων σε όλο τον κόσμο και την απαγόρευση της αποψίλωσης των υπαρχόντων δασών. Γιατί άραγε οι λύσεις τους είναι πάντα οι πιο δαπανηρές και οι πιο πολύπλοκες ;
      Μήπως για να βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος μας ; Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας απέναντί τους και μάλλον δικαιολογημένα.

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη επένδυση! Λεφτά που θα πάνε όλα στα κινέζικα πάνελ και inverter και κέρδη που θα πάνε σε εταιρείες με έδρα κάποια εταιρεία στο εξωτερικό. Ούτε οι βίδες είναι ελληνικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ