Quantcast

http://picasion.com/

Έτσι θα μειώσεις τα τριγλυκερίδια σου

Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα μειώσετε. Ενδεχομένως πήρατε ορισμένα επιπλέον κιλά και στο τσεκ απ ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα συγκεκριμένα λιπίδια είναι σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό σας αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορούν να πληγώσουν την καρδιά σας.

Όπως με τη χοληστερόλη, προβλήματα με τα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα μειώσετε.

Κοιτάξτε πώς τρώτε

Αν τρώτε συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε τα τριγλυκερίδια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται.
Οι χειρότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν ζάχαρη και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα με πλήρη λιπαρά και το κόκκινο κρέας.

Πείτε όχι στη ζάχαρη

Αν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια ελέγξτε την τάση σας για γλυκά. Απλά σάκχαρα, ιδιαίτερα η φρουκτόζη αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Προσέξτε τροφές που παρασκευάζονται με επιπλέον σάκχαρα, όπως αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά πρωινού, γιαούρτι με γεύση και παγωτό.

Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη

Μάθετε να εντοπίζετε την κρυμμένη ζάχαρη στις ετικέτες. Στις λέξεις που θα ψάξετε περιλαμβάνονται η καφέ ζάχαρη, η φρουκτόζη, η λακτόζη, η γλυκόζη και το μέλι.

Εστιάστε στις ίνες

Αφήστε στην άκρη τροφές που παράγονται από επεξεργασμένο αλεύρι και επιλέξτε την ολική άλεση.
Καταναλώνετε περισσότερες ίνες που βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Στο μεσημεριανό μπορείτε να δοκιμάσετε μια σαλάτα με λαχανικά και φασόλια, ενώ στο δείπνο μπορείτε να επιλέξετε μαύρο ρύζι ή κινόα αντί για πατάτες ή ζυμαρικά.

Να τρώτε τα σωστά λιπαρά

Λίγα λιπαρά είναι καλά όταν πρόκειται για το σωστό είδος.
Επιλέξτε τροφές που περιέχουν φυσιολογικά μόνο και πολυακόρεστα λιπαρά. Αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε πολλές κατεργασμένες τροφές, τις πατάτες τηγανιτές, τα κρακεράκια και τα τσιπς. Μην τρώτε πολλά κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, το παγωτό και το τυρί.

Επιλέξτε ψάρι αντί για κόκκινο κρέας


Τα ίδια ωμέγα- 3 λιπαρά που είναι καλά για την καρδιά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε και τα τριγλυκερίδια. Την επόμενη φορά που θα φάτε εκτός σπιτιού ζητήστε ψάρι αντί για μπριζόλα ή burger. Να τρώτε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών.

Να τρώτε ξηρούς καρπούς και λαχανικά

Άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών
  • Καρύδια
  • Λιναρόσπορος
  • Σπανάκι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Πράσινα λαχανικά
  • Φασόλια
Χρειάζεστε συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών;

Ρωτήστε τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να σας δώσουν ποσότητα ωμέγα- 3 αλλά δεν τα χρειάζονται όλοι.
Μπορεί ενδεχομένως να καταφέρετε να μειώσετε τα τριγλυκερίδια κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές.
Υψηλές δόσεις ωμέγα- 3 λιπαρών μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία σε ορισμένους ανθρώπους. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Μειώστε το αλκοόλ

Χαλαρώνετε με κρασί, μπίρα ή κοκτέιλ; Το υπερβολικό ποτό είναι αιτία αυξημένων τριγλυκεριδίων.
Αυτό σημαίνει περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και 2 την ημέρα για άντρες. Για ορισμένους, ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Παραλείψτε τα γλυκά ποτά

‘Ενας από τους πιο εύκολους τρόπους να μειώσετε τα τριγλυκερίδια είναι να μειώσετε τα γλυκά ροφήματα.
Τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη, η οποία συμβάλλει στην αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Χάστε βάρος

Το επιπλέον βάρος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, αυξάνει τα τριγλυκερίδια. Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια είναι να χάσετε βάρος. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη η απώλεια βάρους για να σημειωθεί πτώση των τριγλυκεριδίων σας.

Κινηθείτε

Αν έχετε υπερβάλλον βάρος, η τακτική άσκηση μπορεί να σας οδηγήσει σε καλή φόρμα και να μειώσει ταυτόχρονα τα τριγλυκερίδια. Προσπαθήστε να κάνετε 30 λεπτά άσκησης, 5 ημέρες την εβδομάδα και σιγουρευτείτε ότι ιδρώνετε. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τριγλυκεριδίων κατά 20 έως 30%. Αν είστε νέος στην άσκηση δοκιμάστε μάθημα χορού, πηγαίνετε για μπάνιο ή περπατήστε έντονα σε καθημερινή βάση.

Κάντε Checkup

Μια καλή εξέταση μπορεί να εντοπίσει τα υψηλά τριγλυκερίδια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κοιτάξει για σχετικά προβλήματα υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Πότε πρέπει να βοηθήσετε τις συνήθειες

Αν αλλαγές του τρόπου ζωής δεν σας έχουν βοηθήσει αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί ενδεχομένως να προσθέσει κάποιο φάρμακο. Ο γιατρός θα κοιτάξει όλα τα λιπίδια του αίματος για να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο προστασίας της καρδιάς σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ