Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τεχνικό πρόγραμμα και Προϋπολογισμός έκαναν «ποδαρικό» στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Γκρίνια, σπόντες, προικοσύμφωνα και τελικώς... σύμπνοια!
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του δήμου Βέροιας για το 2020, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο

στο Δημαρχείο, η οποία ήταν και η πρώτη για τη νέα χρονιά. Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η προϊσταμένη διεύθυνσης προγραμματισμού κ. Μαρούλα Γεωργιάδου και τον προϋπολογισμό ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Δημήτρης Σαζακλίδης, σχολιάζοντας αρχικά πως η υπηρεσία αυτή του δήμου είναι αυτή που κάνει τα οράματα αριθμούς, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τους κανόνες. Ο προϋπολογισμός του δήμου Βέροιας για το 2020 παρουσιάζει:
- Σύνολο Εσόδων: 45.344.505,26€
- Σύνολο Εξόδων: 45.113.403,13€
- Αποθεματικό: 231.102,13€


Ακολούθησε ένα κύκλος διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού. Και ενώ όλα ξεκίνησαν καλά, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας, ακούστηκαν διάφορα στη συνέχεια, περί γκρίνιας, μη ρεαλισμού, προικοσύμφωνων, μεγαλεπίβολων και μη εφαρμόσιμων προεκλογικών προγραμμάτων, με αποκορύφωμα τον καυγά Μιχαηλίδη - Τζήμα, αλλά στο τέλος ψηφίστηκε με μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές πλειοψηφία και έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση περίπου 4 ωρών.
Γεωργία Μπατσαρά
«Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει ενδιαφέρον χωρίς να εντυπωσιάζει. Δεν περιέχει τους τεράστιους φόρους που κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν ή το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα που δε θα υλοποιηθεί, όπως έχει στιγματιστεί ο δήμος μας. Δεν πρέπει να εντυπωσιάζει αλλά να πείθει και να ανταποκρίνεται ρεαλιστικός ευέλικτος και εκτελεστός και υλοποιήσιμος. Τα πληροί όλα τα ανωτέρω», ανέφερε λέγοντας πως ο προϋπολογισμός περιέχει έργα μικρά και υλοποιήσιμα και όχι μεγάλα και ανεφάρμοστα, «καρφώνοντας» τα έργα που περιελαμβανόταν στα προεκλογικά προγράμματα άλλων παρατάξεων που. «Θα θέλαμε περισσότερα αλλά βρισκόμαστε στην αρχή. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι δεσμευτικός και επιδέχεται διορθώσεις», ανέφερε, ενώ δήλωσε πως θα τον ψηφίσει η παράταξή της.
Παύλος Παυλίδης
Απαντώντας στη σπόντα της Γεωργίας Μπατσαρά, είπε πως «Θα μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και θα πιέζουμε τη διοίκηση όχι για μικρά αλλά και μεγαλύτερα έργα που θα αφήσουμε στον τόπο μας. Θα επιθυμούσα έναν δήμο διεκδικητικό», πετώντας στη συνέχεια μπηχτή στον Δήμαρχο Βέροιας, αναφερόμενος στην κίνηση του Δημάρχου Νάουσας, που αν και ακάλεστος, παραβρέθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βέροια, διεκδίκησε και πέτυχε πράγματα. Σχολιάζοντας το ποσό που θα δοθεί και φέτος στην ΚΕΠΑ, παρατήρησε ότι είναι το ίδιο, παρόλο που έπρεπε να αφαιρεθεί το ποσό για τη μισθοδοσία του Διευθυντή που συνταξιοδοτήθηκε, ενώ στη συνέχεια έκανε κάποιες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων στον δήμο και τη στήριξη των δημοτών, ενώ δήλωσε πως η παράταξή του θα στηρίξει τον προϋπολογισμό. «Θα τον ψηφίσουμε αυτή τη φορά και ας μην είμαστε ευχαριστημένοι γιατί δεν δείχνετε πνεύμα συνεργασίας». 
Αντώνης Μαρκούλης
Το χρόνο εισαγωγής του προϋπολογισμού και τα λάθη που γίνονται στη σύνταξή του, σχολίασε αρχικά ο Αντώνης Μαρκούλης. «Έμεινε ασχολίαστος ο χρόνος εισαγωγής του προϋπολογισμού του 2020, που γίνεται στις αρχές του έτους, ενώ έπρεπε να γίνεται στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η ευθύνη για τη σύνταξη είναι της διοίκησης που παρουσιάζει νωχελική συμπεριφορά. Ελπίζω να μην συνέβαλε η στήριξη Μπατσαρά στην καθυστέρηση, μάλλον την επιτάχυνε. Είναι ένα θετικό βήμα που συζητείται τουλάχιστον τον Γενάρη και όχι με τον Απολογισμό», σχολίασε με καυστικό τρόπο ενώ πρότεινε στη διοίκηση του δήμου να σκεφτεί τι δεν κάνει σωστά με τον προϋπολογισμό, καθώς γίνονται συνεχώς αναμορφώσεις.
Τον χαρακτήρισε καρμπόν, με επαναλαμβανόμενα έργα, μη ρεαλιστικό και ότι στηρίζεται σε εσφαλμένα δεδομένα. Στάθηκε επίσης στην αδυναμία είσπραξης οφειλών από τον δήμο Βέροιας, λέγοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό των αποκλίσεων οφείλεται στους κακοπληρωτές, προτείνοντας να προχωρήσει στο μέτρο απόδοσης των οφειλών στην Εφορία και προτρέποντας τη διοίκηση του δήμου να μην επιδιώκει μόνο να είναι αρεστή αλλά να αντιμετωπίσει τους κακοπληρωτές. «Έχουμε επιφυλάξεις και μακάρι να διαψευσθούμε», κατέληξε ο κ. Μαρκούλης, η παράταξη του οποίου κατέθεσε και 7 νέα σημεία και το αντίστοιχο κόστος στον προϋπολογισμό
Γιάννης Τσαναξίδης
«Ο προϋπολογισμός κινείται σε αντιλαϊκό πλαίσιο, πατάει σε σίγουρο έδαφος είναι copy paste προηγούμενων ετών, είναι συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να μπούνε κριτήρια, π.χ. ποιοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, να δώσουμε ανάσα στους δημότες μας, να διαγραφούν χρέη δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν και να μην μεταφέρονται ποσά ως εισπρακτέα», σχολίασε ο κ. Τσαναξίδης δηλώνοντας πως η παράταξή του δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Συρμούλα Τζήμα
Να σταθούμε στο αναπτυξιακό στίγμα του προϋπολογισμού. Λυπάμαι για επικεφαλής που αναλώθηκαν στη διαχείριση της μιζέριας. Σχολίασε πως ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αφορά τα σχολεία, ενώ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής είπε πως δεν ακούστηκε καμία αναπτυξιακή πρόταση παρά μόνο γκρίνια, κάτι που όπως είπε κούρασε τους δημότες
Γιώργος Μιχαηλίδης
«Η παράταξή μου δεν κατέθεσε άλλη πρόταση, όχι γιατί δεν είχε, αλλά ως μια ευκαιρία να δείξουμε σύμπνοια να δουλέψουμε σε κάτι όλοι μαζί. Δεν είναι ώρα η πρώτη συνεδρίαση για αψιμαχίες για ποιος έχει βλέμμα αναπτυξιακό ή όχι. Μπορεί να διαφωνώ σε κάποια σημεία και να συμφωνώ σε πολλά, αλλά ο χρόνος είναι μπροστά μας», είπε, ενώ στάθηκε και αυτός στα ανείσπρακτα ποσά.
«Αυτοί που δεν μπορούν να οραματιστούν τα μεγάλα μένουν στα μικρά. Πολιτική απόφαση το ποιος θα ψηφίσει ή όχι το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής. Εμείς θα το ψηφίσουμε για κάποιους λόγους, ενώ θέλοντας να κάνει μια πρόβλεψη, καρφώνοντας την παράταξη Μπατσαρά και με ευθείες βολές στην Συρμούλα Τζήμα, είπε πως «Αυτοί που σήμερα το θεωρούν ρεαλιστικό, προβλέπω ότι του 2023 δεν θα τον βλέπουν έτσι γιατί θα έχει λήξει το προικοσύμφωνο. Τι θα πείτε στον κόσμο τότε, όσοι από εσάς προαλείφονται να γίνουν Δήμαρχοι;»
Γιώργος Γουλτίδης
«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο η πόλη αλλά και οι δημοτικές ενότητες. Δεν μπορώ να ψηφίσω αυτή την κατάσταση για συνεχόμενη 6η χρονιά. Κάποτε τελειώνουν οι γουρουνοχαρές», σχολίασε κλείνοντας.
Κυριάκος Θεοδωρίδης
«Διαπίστωσα πως ψάχνουμε κοινό τόπο αλλά διαπίστωσα και αδυναμίες. Ρωγμές η μη συμμετοχή μας στην κινητικότητα, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ο δήμος έχει ανάγκη τη συμμετοχή όλων στην κατάρτιση του προϋπολογισμού στην οποία και θα συμμετέχουμε, στάθηκε στα μεγάλο ποσό για τέλη ταχυδρόμησης σε εποχή διαδικτύου.
Άννα Συμεωνίδου
«Είναι ζήτημα τιμής να μην υπάρχει η γέφυρα Κούσιου στον επόμενο προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αποτελεί γραφειοκρατική διεκπεραίωση χωρίς όραμα και στασιμότητα. Δε μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της.
Γιώργος Μελιόπουλος
«Ο προϋπολογισμός έχει την πλήρη συμφωνία σχεδόν όλων των παρατάξεων. Να εξηγήσετε στον κόσμο γιατί δεν ήσασταν στην ίδια παράταξη και όχι σε διαφορετικές, αφού συμφωνείτε σχεδόν στα πάντα», σχολίασε δηλώνοντας πως η παράταξή του θα τον καταψηφίσει.
Θεόδωρος Θεοδωρίδης
«Χάρηκα το νηφάλιο πνεύμα στις τοποθετήσεις, διαφωνώ με κάποιες. Υπάρχουν προβλήματα και θα χρειαστούν αναπροσαρμογές. Θα τον ψηφίσω».
Θεόφιλος Κορωνάς
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον δήμο. Σήμερα ευχάριστη συγκυρία να κατατεθεί μια ακόμη πρόταση. Η πρόταση στερείται «σοβαρότητας» λόγω έλλειψης κωδικών. Καλή ενέργεια αλλά την επόμενη φορά με μεγαλύτερη σοβαρότητα και σαφήνεια.

Βασίλης Παπαδόπουλος
«Ήρθε η ώρα να γίνουν κάποια βήματα και να έρθει η ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στέλιος Ασλάνογλου: «Προϋπολογισμός ανόδου, νοικοκυρεμένος»
Στην τοποθέτησή του στο θέμα του προϋπολογισμού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου τον χαρακτήρισε νοικοκυρεμένο και ανόδου. «Το πρόγραμμα του δήμου άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός νοικοκυρεμένος, ένας προϋπολογισμός ανόδου με βελτιωμένους τους κυριότερους αριθμοδείκτες», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, ενώ σχετικά με την είσπραξη οφειλών, είπε πως το 2020 θα παρθούν πιο σκληρά μέτρα πίεσης προς τους κακοπληρωτές, η νέα χρονιά θα είναι η καλύτερη από όλες στο κομμάτι των εισπράξεων, στο οποίο θα βοηθήσει πολύ και ο έλεγχος που θα γίνει από τον δήμο.

Κώστας Βοργιαζίδης
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βέροιας για την τελική τοποθέτηση πριν την ψηφοφορία. «Θετική η σημερινή μέρα, καθώς πρώτη φορά κατατίθενται εναλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν όμως κενά, για τα οποία φταίει και το νομοθετικό κενό, που δε διευκρινίζει ποιος θα αποφασίζει από ποιον κωδικό θα προέρχονται τα χρήματα. Φαντάζομαι θα έρθει εγκύκλιος που θα λέει ότι ο προτείνων θα παίρνει την ευθύνη και θα ορίζει από που θα προέρχονται τα χρήματα. «Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Μαρκούλη ως κίνηση αλλά όχι με την πρόταση για πολλούς λόγους», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Σχετικά με τις πολλές αναμορφώσεις είπε πως είναι κάτι αναμενόμενο όταν δεν έχεις τα χρήματα που απαιτούνται για την καθημερινότητα. «Ευτυχώς που έχουμε το εργαλείο της αναμόρφωση για μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν», ανέφερε, ενώ τέλος, είπε πως ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά 5 εκατ., λόγω κάποιων έργων που ολοκληρώνονται και κάποιων άλλων παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ