Quantcast

http://picasion.com/

Ρόδι: «Θαυματουργό» για την υγεία - Από ποιες ασθένειες προστατεύει

Το προαιώνιο σύμβολο της καλοτυχίας αποτελεί και συστατικό καλής υγείας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες που προσδίδουν στα ρόδια αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι πανέμορφα, με λαμπερό κόκκινο χρώμα που εύκολα προσελκύει τη ματιά μας. Θεωρούνται επίσης σύμβολο της καλοτυχίας και πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στην αρχή του χρόνου σπεύδουν να σπάσουν ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους «για το καλό». Εκτός από αυτά, όμως, τα ρόδια είναι και ένα θαυμάσιο τρόφιμο, που μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην υγεία. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, τα ρόδια είναι μία αληθινή υπερτροφή. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, C, καθώς και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Στα συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται επίσης δεκάδες πολυφαινόλες, όπως οι πουνικαλαγίνες, καθώς και το πουνικικό οξύ, ένα είδος βασικού λιπαρού οξέος. Τα συστατικά αυτά είναι αντιοξειδωτικά, δηλαδή προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες του περιβάλλοντος όπως η ρύπανση και ο καπνός των τσιγάρων.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προλαμβάνουν και επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, τα ρόδια ασκούν αντιοξειδωτική δράση τριπλάσια απ' ό,τι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη τους σε μία υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οφέλη στην υγεία του προστάτη

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά στο χυμό από ρόδια μπορεί να εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Αυτό ως φαίνεται επιτυγχάνεται επειδή εξασθενούν την προσέλκυση μιας χημικής ουσίας απαραίτητης για την εξάπλωση του καρκίνου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανακάλυψαν επίσης ότι ο χυμός από ρόδια μπορεί να καταστέλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να διεγείρει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε άνδρες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

«Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα ρόδια επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη», λέει η κυρία Zumpano. «Ωστόσο οι μελέτες αυτές εξέτασαν τον χυμό από ρόδια στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, βασισμένης σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα».

Προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό από ρόδια μπορεί επίσης να βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Μπορεί επίσης να μειώσουν την αθηρωματική πλάκα, όταν αυτή έχει ήδη αναπτυχθεί στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Σε μελέτη με υγιείς άνδρες, επιστήμονες από το Ισραήλ διαπίστωσαν ότι ο χυμός από ρόδια μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικών πλακών από την LDL (κακή) χοληστερόλη. Ταυτοχρόνως, ο χυμός φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα της καρδιοπροστατευτικής HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη).

Μία άλλη ισραηλινή μελέτη έδειξε μειωμένη ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια των οποίων η διατροφή εμπλουτίστηκε με χυμό από ρόδια. Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η κατάσταση αυτή παρεμποδίζει την ροή του αίματος, όπως το πουρί εμποδίζει τη διέλευση του νερού στους σωλήνες.

«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης», λέει η κυρία Zumpano. «Αν λοιπόν κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, ίσως πρέπει να τα προσθέσει στην διατροφή του».

Ωστόσο, όσοι ήδη πάσχουν από υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία (αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα) πρέπει να είναι προσεκτικοί. Έχουν αναφερθεί μερικά περιστατικά αλληλεπίδρασης των ροδιών και του χυμού τους με ορισμένα φάρμακα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι στατίνες (για την υψηλή χοληστερόλη) και ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση.

Επομένως, αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά σας, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν εντάξετε στη διατροφή σας τα ρόδια ή τον χυμό τους.

Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη των ροδιών, προτιμότερο είναι να τρώτε ολόκληρους τους καρπούς τους. Μισό ρόδι θεωρείται μία μικρομερίδα φρούτου. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 3 μικρομερίδες φρούτων την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ