Σε έξαρση η γρίπη - Τα ύποπτα συμπτώματα - Πόσες μέρες απουσίας συνιστούν τα σχολεία

Η εποχική γρίπη έχει ήδη μπει στη φάση της έξαρσης και στο προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα έχουν ήδη χάσει τις ζωές τους οκτώ άνθρωποι από επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Την ίδια
στιγμή, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν εισαχθεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Οι οδηγίες των σχολείων για τη γρίπη -Τα ύποπτα συμπτώματα

Από την περασμένη Δευτέρα σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη γρίπη προς τους γονείς. Οι ενημερώσεις προς τους γονείς αφορούν τη γρίπη Α, αλλά και τη γρίπη τύπου H1N1.

«Εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα όπως -αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί- πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για προληπτικούς λόγους και άμεση επικοινωνία με το γιατρό του. Μετά από οποιαδήποτε ίωση το παιδί θα πρέπει να παραμείνει απύρετο στο σπίτι για τουλάχιστον 3 ημέρες» τονίζεται στην ενημέρωση που δόθηκε από τις διοικήσεις σχολείων της Κηφισιάς.

Τα μέτρα προστασίας απέναντι στη γρίπη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ