Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Ελεύθερο ζευγάρι»: Μια άρτια παράσταση με ένταση, ρυθμό και το μέτρο που χρειάζεται η κωμωδία

(Και που θα ξαναδούμε το επόμενο Σαββατοκύριακο)
Γράφει ο Απόστολος Μοσχόπουλος*
Στην κατάμεστη αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάστηκε στο κοινό από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας των Duende το «Ελεύθερο
Ζευγάρι» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, σε σκηνοθεσία του πολυσχιδούς Πέτρου Μαλιάρα. Με απαράμιλλο πάθος, οι 18 ερμηνευτές και ερμηνεύτριες της ομάδας γέμισαν την αίθουσα παρουσιάζοντας μας τη δυσλειτουργική σχέση ενός ζευγαριού που αγωνίζεται για να σώσει τον τελματωμένο γάμο του. Και αν η μοναδική του λύση καταλήγει να είναι, να γίνει «ελεύθερο», η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς ο καθένας κουβαλάει τελικά πίσω του τα δικά του «δεσμά». Η κοινωνία, οι ανθρώπινες αδυναμίες και οι δυναμικές του ζεύγους που αναπτύχθηκαν μέσα από όλα αυτά τα χρόνια της συμβίωσης (ή μήπως ήταν απλή συνύπαρξη;) τελικά αποδεικνύεται σε κάθε συζήτηση, σε κάθε έκρηξη, σε κάθε κίνηση τους αποτελούν τροχοπέδη ώστε να είναι πραγματικά «ελεύθεροι». 
Ο σκηνοθέτης, έχοντας προετοιμάσει το κοινό για μια έντονη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) παράσταση στο εισαγωγικό του σημείωμα, κατάφερε να ακουστεί δυνατά ο ρόγχος της ετοιμοθάνατης σχέσης δύο ανθρώπων που το πόσο ελεύθεροι και πόσο ζευγάρι είναι, βρίσκεται μόνιμα υπό αμφισβήτηση. Από την άλλη, δεν έλειψαν οι σαφώς κωμικές στιγμές στο έργο στις οποίες και το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά. Οι ζηλευτές εναλλαγές μεταξύ των ηθοποιών όχι απλώς δεν δημιούργησαν κενά, αλλά, τουναντίον, γιγάντωναν την δραματική ένταση προκαλώντας μια πολύπλευρη ενσυναίσθηση μεταξύ αυτών και του κοινού.

Αξίζει, κλείνοντας, να επισημανθεί η ευρηματικότατη ατμόσφαιρα που αποτυπώθηκε μέσω των λειτουργικών ενδυματολογικών, σκηνικών και μουσικών επιλογών όπως επίσης και η ευστοχία στα (μετρημένα αλλά καίρια) μοντέρνα στοιχεία που εισήχθησαν στην παράσταση.

Δύο ακόμα παραστάσεις στις 18 & 19 Ιανουαρίου
Η παράσταση θα επαναληφθεί στην ίδια αίθουσα, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, και το επόμενο Σάββατο και Κυριακή 18 και 19 Ιανουαρίου 2020, στις 20.00 με γενική είσοδο 8€.

Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο: Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε
Μετάφραση: Άννα Βαρβαρέσου-Τζόγια
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας

Τους ρόλους ερμήνευσαν με αλφαβητική σειρά:
Χαρά Αξούριστου, Αλεξάνδρα Βύζα, Δήμος Γκανίδης, Ευριδίκη Γκόρη, Δαμιανός Γκρίζαλης, Κατερίνα Γρηγοριάδου, Ευρώπη Εμμανουηλίδου, Νόπη Καρυπίδου, Ζαχαρούλα Κιατίπη, Τάσος Κουτζάμπασης, Χρύσανθος Μαυρομιχάλης, Αθηνά Μπέκα, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Μαριάννα Πέτκου, Σοφία Τσιάμη, Αφροδίτη Φιλίντα, Στράτος Χατζόπουλος, Σία Χαμπίδη.

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Δημήτρης Γεωργόπουλος – Δαμιανός Οικονομίδης

Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Creative Art- Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Τεχνικός Σκηνής: Γιώργος Σαββίδης
Make up artist: Σταυρούλα Μπεράτη

Χτενίσματα: Τομές Κομμωτικής 1ου ΕΠΑΛ ΒέροιαςΥπεύθυνες Καθηγήτριες: Αλεξοπούλου Αικατερίνη , Βασιλειάδου Μαρία, Καγκελίδου Χριστίνα, Στεφανίδου Δέσποινα.
Μαθητές: Βέσο Όλγα, Γαλανούδης Γιάννης, Ηλιοπούλου Κατερίνα, Καμινίδου Μαρία, Μάστορα Αφροδίτη, Μήτκου Ευθυμία, Ναντή Σοφία, Παπαδόπούλου Σοφία, Πεκιαρίδου Ολυμπία, Ταϊρολλάρι Χριστίνα.

Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου



*Ο Απόστολος Μοσχόπουλος είναι Καθηγητής Αγγλικών και Μαθητής Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗΠΕΘΕ




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ