Quantcast

http://picasion.com/

Εκλογή Δημάρχου με 40% εξετάζει η Κυβέρνηση

Η Βέροια έχει 41 δημοτικούς συμβούλους, ενώ η Νέα Υόρκη μόλις 51
Τρεις εκλογικούς νόμους αναμένεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2020 η κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της απλής αναλογικής την ερχόμενη Πέμπτη και του κλιμακωτού bonus στο πρώτο
κόμμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμοι που θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τους συνεργάτες του, εξετάζουν το σενάριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με 40% κι όχι με 50%, με απαραίτητη προϋπόθεση η διαφορά από τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται κι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με την μεταρρύθμιση να ενδέχεται να προβλέπει μείωσή τους ακόμα και κατά 30%.

Στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου φέρεται να ανέφερε, ότι στη Βέροια υπάρχουν 41 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στη Νέα Υόρκη μόλις 51, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο αριθμό που υφίσταται.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η επαναφορά της λίστας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του σταυρού, αλλά με σπάσιμο της χώρας σε δύο μεγάλες περιφέρειες.

9 σχόλια:

  1. Και περαιτέρω απαξίωση της γνώμης των πολιτών δηλαδή, η πλήρης διάβρωση της δημοκρατίας. Φοβούνται την απλή αναλογική και τώρα φοβούνται και τους 2ους γύρους δημοτικών εκλογών κοινώς την συσπείρωση των πολιτών εναντίον τους.

    Νύχτα θα φύγει το ακροδεξιό τσίρκο που κυβερνά τη χώρα και όλα αυτά τα τρικ θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχόν ἐπαναφορά τῆς λίστας στίς εὐρωεκλογές θά ἐπαναφέρῃ τόν ἀσφυκτικό ἔλεγχο ἑκάστου πολιτικοῦ ἀρχηγοῦ καί τήν ἀναξιοκρατία/εὐνοιοκρατία ἐν τοῖς κόμμασιν.

    Ἐπίσης, τυχόν διάσπασι σέ Βορρᾶ-Νότο θά ὁδηγήσῃ σέ ὄξυνσι ἠλιθίων τοπικιστικῶν αἰσθημάτων καί σέ πιθανό διαμελισμό, ὄπως εὔχονται οἱ ἐχθροί μας. Νά σκεφτοῦν διπλᾶ οἱ βουλευταί τῆς Νέας Δημοκρατίας πρίν ψηφίσουν. Φτάνει πού ξέχασαν τήν Μακεδονία καί τό λαθρομεταναστευτικό ἁμιλλώμενοι τούς συριζαίους. Ἀφοῦ δέν εἶναι εἰς θέσιν νά φτιάξουν τά πράγματα, ἄς μή τά ἐπιδεινώσουν τοὐλάχιστον._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειτε σε αυτο το στελεχος που εκανε τη συγκριση "Νεα Υορκη 51 δημ συμβουλοι Βεροια 41", οτι οσοι περισσοτεροι ειναι οι εκπροσωποι του κοσμου σε ενα θεσμο η οργανο, τοσο πιο δημοκρατικο και ανεξαρτητο ειναι αυτο. Οπως και στους Βουλευτες (εκει αλλωστε θελουν να φτασουν, να τους κανουν 200, αρχιζοντας απο τους δημ συμβουλους). Το προβλημα δεν ειναι με τον αριθμο των αντιπροσωπων αλλα με τα οποια "υπερβολικα" προνομια απολαμβανουν αυτοι. Αυτα πρεπει να περιοριστουν οχι ο αριθμος τους. Λιγοτεροι εκπροσωποι λιγοτεροι δημοκρατια και πιο ευκολα ελεγχομενη (200 ελεγχονται ευκλοτερα απο 300 το ιδιο και οι 21 ενδεχομενοι δημ συμβ ελεγχονται ευκολοτερα απο τους 41 σημερινους. Απλα πραγματα.
    ΥΓ. Τη Νεα Υορκη τι μας την ειπε ; Σαν παραδειγμα δημοκρατικης συμπεριφορας ; Για να καταλαβω. Ξερει πως παιρνονται εκει οι αποφασεις ; Ξερει αν το 70% των Νεουορκεζων γνωριζει τιποτα για το Δημαρχο τους και τα 51 ατομα του δημοτικου τους συμβουλιου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, το σκεπτικό τους είναι λιγότερα άτομα παντού για ευκολότερες, λιγότερο δημοκρατικές και πιο γρήγορες διαδικασίες και αποφάσεις.
      Ξεκινάνε με μείωση των δημοτικών συμβούλων, των περιφερειακών κλπ και φτάνουνε στο στόχο τους που είναι η δραστική μείωση των Βουλευτών από 300 σε 200, αφού θα το έχει συνηθίσει ο κόσμος. Αυτό όμως θα είναι μειωμένη δημοκρατία, αφού θα μειωθούν οι αντιπρόσωποι του κόσμου. Ορθά επισημαίνει ο Άγνωστος σχολιαστής ότι δεν φταίνε οι 300 αντιπρόσωποι του κόσμου (οι οποίοι θα έπρεπε να γίνου 400 για περισσότερη δημοκρατία) αλλά τα υπερβολικά και παράλογα προνόμια που απολαμβάνουν. Αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω και όχι ο συνολικός αριθμός των εκπροσώπων του κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε αν γίνουν 400 από 300 οι βουλευτές και 51 από 41 οι δημοτικοί σύμβουλοι θα γίνει πιο δύσκολος ο όποιος ¨επηρεασμός" τους από τον κάθε αρχηγό ή "εξωτερικό παράγοντα".

      Διαγραφή
  4. Είναι απλά τα πράγματα. Η κυβέρνηση θέλει οι δήμαρχοι να είναι στελέχη της. Άρα τα ποσοστά εκλογιμότητας θα πρέπει να είναι κοντά στα κομματικά ποσοστά. Όλα τα άλλα περί αντιπροσωπευτικότητας,τα έχει γραμμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκέφτηκες πολύ αυτό που λες (για τα κομματικά ποσοστά) ; ή το είδες κάπου ;
      1./ Αν σήμερα το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ είναι 40% σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια ή τέσσερα χρόνια σίγουρα θα είναι άλλο. Οι δημοτικές εκλογές θα είναι σίγουρα σε τέσσερα χρόνια, πως ξέρουν από τώρα ότι το ποσοστό τους θα είναι 40% τότε ;
      2./ επειδή η ΝΔ έχει ποσοστά γύρω στο 40% (και θέλει τους Δημάρχους δικούς της όπως λες) βάζει το ποσοστό εκλογιμότητας επίσης 40% και όποιος Δήμαρχος το συγκεντρώσει και εκλεγεί είναι αυτόματα δικός της, πως γίνεται αυτό ;
      Έλα πες μας τώρα τι ήπιες πρωί-πρωί....

      Διαγραφή
    2. Επειδή σίγουρα ΔΕΝ είσαι ανόητος,θα ξέρεις ότι η κοινωνική - πολιτική βάση της ΝΔ είναι κοντά στο 30%. Τι λες λοιπόν ! Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να φτάσει στο 40% την σ' Κυριακή ή να πάει β' Κυριακή και να πιάσει 50% κόντρα στην συσπείρωση όλων των άλλων δυνάμεων;

      Διαγραφή
  5. Ξεχνας μαλλον οτι οι υπολογισμοι που κανεις δεν ισχυουν στη τοπικη αυτοδιοικηση διοτι ψαξε (αν και το ξερεις), σε ποσες πολεις κλπ η ΝΔ κατεβασε ενιαιο ψηφοδελτιο χωρις τους λεγομενους ανταρτες ωστε να πιασει το 40% που λες (ποσους δεξιους ειχατε στη Βεροια ; Ποσους στη Θεσσαλινικη ;)... Ακομα και στις τελευταιες αυοδιοικητικες εκλογες, που ολα εδειχναν οτι θα ειναι σιγουρη κυβερνηση το κομμα σου ειχε τους περισσοτερους ανταρτες απο καθε αλλο. Αρα δεν υπαρχει και δεν μπορει να υπαρξει συσπειρωμενο το 40% που λες. Αυτα ειναι σχεδια επι χαρτου των καρεκλοκενταυρων. Οσο και να μην θελεις να το παραδεχθεις ο πρωτος στοχος ειναι να γινουν 200 οι βουλευτες για να ελεγχονται καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπεις τελικά ότι ο"αντάρτης" Ζερβας συσπείρωσε την β' Κυριακή όλους τους άλλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ