Αυτή θα είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δείτε το βιογραφικό της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αποψινό του διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.
Διαβάστε το βιογραφικό της: 
«Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και από σήμερα η πρώτη υποψήφια γυναίκα ΠτΔ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.


Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Αναλυτικά το διάγγελμα Μητσοτάκη:

«Συμπολίτες μου. Με ευθύνη, τόλμη, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, ανακοινώνω, σήμερα, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της αλήθειας, επιθυμώ να εξηγήσω στον Ελληνικό λαό την επιλογή μου.

Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Και γι’ αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του αξιώματός του.

Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.

Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό.

Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη.

Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής τ
ου.

Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.

Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον.

Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο.

Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα.

Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση.

Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος.

Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!»

13 σχόλια:

 1. Άχρωμη ,άοσμη ,άγευστη! Αυτή ήταν που θα ήξερε τις λεπτομέρειες της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία; Κατά τ'αλλα μια χαρά γλαστρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. απο τη στιγμη που δεν ειναι καθαρα πολιτικο προσωπο( και μαλλον δεν ειναι απαραιτητο) θα μπορει στο μελλον με τη λογικη αυτη να ειναι στη θεση του προεδρου ο καθε πετυχημενος , αξιος, τιμιος, ηθικος, με προσφορα στον τομεα του ( επιστημονας, αθλητης, επαγγελματιας κτλ) διασημος στο εσωτερικο και εξωτερικο της χωρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εκπρόσωπος της"ανεξάρτητης" ελληνικής δικαιοσύνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. όταν της πήγαν στο ΣτΕ τη Συμφωνία της Ντροπής των Πρεσπών, δήλωσε αναρμόδια και έτσι ο τσιπραλέξης τα τακτοποίησε όλα μια χαρά. Δεν έπρεπε να επιβραβευθεί για τις ...΄΄σπουδαίες΄΄ υπηρεσίες της;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απο οτι θυμαμαι ειναι η προεδρος της πιλοτικης δικης στο ΣτΕ για τις περικοπες συνταξεων....λετε να ειναι η αμοιβη της για το κοψιμο των αναδρομικων των συνταξιουχων......ευχομαι να βγω ψευτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εντελώς ουδέτερη.
  Μάλλον της "έκατσε το τζοκερ" από το πουθενά ή καλύτερα από την προσπάθεια του κουλη να βρει πρόσωπο που δεν μπορείς να πεις ούτε ναι ούτε οχι!!!
  Θα... ταράξει τα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ειδαμε και οι πολιτικοι απο " μεγαλα τζακια" που μας καταντησανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πατέρας της ήταν ο δικαστικός Σακκελαρόπουλος Αντιπρόεδρος στο ειδικό δικαστήριο τότε με τον Αντρέα ;
   Αν ναι τότε στην κορυφή των δικαστικών πατέρας και κόρη ; ; ; τόσο άξιοι όλοι τους ; μπράβο.
   Και τα δικά μας παιδιά τα διώχνουμε στο εξωτερικό, τι μεγάλο λάθος κάναμε και το πληρώνουν και τα παιδιά μας ; εκτός από το να ψηφίζουμε οικογενειοκρατίες ;

   Διαγραφή
 8. Πρόεδρος θα γίνει ok,έχουμε δημοκρατία? Οι πολίτες καθορίζουν την τύχη της χώρας τους? Με εκλογές ? Με την δύναμη της ψήφου των ? ....η είμαστε δέσμιοι της Ε.Ε των συμβουλίων, συμβούλων,νόμων και πολιτικών της ,χωρίς δυνατότητα αυτοκυριαρχιας της χώρας ? ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η κατρακύλα της μεταπολίτευσης, ξεμείναμε από προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Το προσωπείο της κυρίας αντανακλά την εικόνα και το χάλι της πατρίδας μας.
  Μπορεί να ξέρει πέντε αράδες νομικά, αλλά από πολιτικό χάρισμα και παρουσιαστικό είναι πάτος, όπως η χώρα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εσείς που πάτε κ ψηφίζετε να τα βλέπετε αυτα πρόβατα σας εχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ασορτι με τις εποχές μας. Αχυρανθρωπος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ