Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Το τζάκι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία

Με μία ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού, τονίζοντας ότι «το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία». Όπως αναφέρει: «Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να
ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας), είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!

Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Στην επιστολή αυτή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση στους πολίτες

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν. Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους. Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει».

Όμως η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.

«Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.
απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ' αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».
Τέλος, η επιστολή αυτή καταλήγει: «Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι' αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

10 σχόλια:

 1. Συμφωνώ απόλυτα. Επίσης κόψτε το κάπνισμα, τα ξυδια, τα κινητά, το ίντερνετ, την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των οικιακών συσκευών, τις πλαστικές συσκευασίες, τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά, το κρέας με τις αντιβιώσεις, τα φάρμακα, την ζωή στην πόλη, τους τοξικούς ανθρώπους, τα καυσαέρια, την ηχορύπανση και γενικά είμαστε ήδη νεκροί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για τον δωδεκαλογο τον γυφτων δεν βγαζουν ανακοινωσεις που καινε τα καλωδια για να παρουν τον χαλκο η τα κλεμμενα αυτοκινητα .Οτι τον συμφερει τον καθενα και εγω κοιταω το δικο μου συμφερον..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Α,δηλαδή μόνον στις πόλεις είναι το πρόβλημα. Στα χωριά που καίνει μια ζωή ξύλα δεν υπάρχει κίνδυνος. Το ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος ζεσταίνεται από την φωτιά δεν τους λέει τίποτα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η υπερευαισθησία ορισμένων με τη ΔΕΗ είναι εποχιακή; Γιατί το καλοκαίρι με τους κινδύνους για μπλάκ αουτ από υπερκατανάλωση δεν τους βλέπω να κλεινουν τα κλιματιστικά και να ανάβουν ανεμιστήρες. Εκεί έχουμε χουβαρνταλίκια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η φτωχεια ειναι επικυνδηνη για την υγεια,το γνωριζουν ολοι οσοι ειναι απο τζακι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το επόμενο βήμα είναι να απαγορεύσουν τα καπνιστά τρόφιμα και το ψήσιμο πάνω στα κάρβουνα. Το ότι έχουν μολυνθεί όλα τα νερά με φυτοφάρμακα και έχουν περάσει σε όλη τη τροφική αλυσίδα μάλλον δεν τους πειράζει. Ζήτω ο φασισμός των ολίγων. Χούντα είναι και θα περάσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μ@λ@κες των Ελληνικών κυβερνήσεων, μειώσετε απλά τους φόρους στο πετρέλαιο και στο αέριο και θα λυθούν όλα τα προβήματα αυτόματα.έως τότε βγάλτε το σκασμό, ο κοσμάκης θα επιβιώσει όπως μπορεί.
  Υ.Γ. ζητώ συγνώμη μόνο από τους απλούς αναγνώστες και όχι από τους κυβερνητικούς άρχοντες πρώην και νην. Λυπάμαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. οταν τα ξυλα ειναι ξερα (πραγμα σπανιο) μετα το αναμα δεν βγαινει καν καπνος.
  αυτος που αγοραζει ξυλα τα αγοραζει αργα δεν εχει χωρο να τα λιασει-ξεραινει σχισει, τα καιει χλωρα και εχουμε αιθαλομιχλη.
  φυσικα υπαρχουν και καποιοι εγκληματιες-καφροι που καινε συνθετικα με απροβλεπτες συνεπειες(σε αυτο ναι).
  ολα αυτα βεβαια συμβαινουν σε μια χωρα χωρις προγραμμα με θυματα αθωους πολλες φορες.
  προς αντικακρινικη εταιρια: οι περισοτερες πολεις στην ελλαδα δεν αναπνεουν γιατι ολοι θελαν φατσα και με οτι προσανατολισμο γουσταρουν με αποτελεσμα να τεμνουν τα χτισματα απο αθηνα μεχρι θεσνικη και απο βεροια μεχρι αλεξανδουπολη. εξαιρεση ο βολος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εδώ γιατί ρε μπαγλαμάδες δεν τηρείτε τον "ευρωπαικο" νόμο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνεί μαζί σας και ο παππούς μου που ειναι 96χρονων και μεγάλωσε με ξυλόσομπα και τζάκι σε χαμηλοταβανο σπίτι,που καιγανε 9μηνες το χρόνο.Χαχα...ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ όπως τις περισσότερες φορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ