Quantcast

http://picasion.com/

Σέλι: Ένα πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βέρμιο

Στην αγκαλιά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.530, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από τη Βέροια και 20 χιλιομέτρων από τη Νάουσα, 74 χιλιομέτρων από την Κοζάνη και 95 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το πρώτο
κύτταρο της τουριστικής και αθλητικής χιονοδρομίας στη χώρα μας. Το όρος Βέρμιο δεσπόζει στην Κεντρική Μακεδονία, με τον κύριο όγκο του να καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά της Ημαθίας και μικρά τμήματά του να εισχωρούν στην Πέλλα και την Κοζάνη.




Το Βέρμιο, φυσικό σύνορο στην αρχαιότητα ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Μακεδονία και θέση στρατηγικής σημασίας σε όλες τις εποχές, αποτελεί σήμερα το φυσικό όριο μεταξύ της εύφορης πεδιάδας της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης στα ανατολικά και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά. Στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου είναι χτισμένες οι μεγαλύτερες πόλεις της Ημαθίας, η Βέροια και η Νάουσα, ενώ τους βόρειους πρόποδες του βουνού στολίζει η Έδεσσα.




Στο βόρειο τμήμα του το Βέρμιο ενώνεται με τις νότιες απολήξεις του Βόρα, στο δε νότιο τμήμα του ο ποταμός Αλιάκμονας είναι εκείνος που το διαχωρίζει από τα Πιέρια όρη. Το Βέρμιο, ένας ορεινός όγκος με άφθονα νερά, μεγάλους και μικρούς καταρράκτες, διαθέτει πλούσια βλάστηση και πυκνά δάση οξιάς, μαύρης πεύκης, καστανιάς και φλαμουριάς. Στην αγκαλιά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.530, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από τη Βέροια και 20 χιλιομέτρων από τη Νάουσα, 74 χιλιομέτρων από την Κοζάνη και 95 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, που λειτουργεί από το 1934 (τότε οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας) και θεωρείται εύλογα το πρώτο κύτταρο της τουριστικής και αθλητικής χιονοδρομίας στη χώρα μας.



Η άνετη πρόσβαση (αφενός μεν μέσω της Εγνατίας Οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου, αφετέρου δε μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας-Σελίου), οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες και οι υποδειγματικές εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Κύρια χαρακτηριστικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου είναι οι πολυάριθμοι αναβατήρες σύγχρονης κατασκευής, οι ποικίλες πίστες (πίστες καταβάσεως με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, πίστες δρόμων αντοχής, baby πίστες, διαδρομές για σκι και snowboard εκτός πίστας), το σαλέ και τα καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι και snowboard, τα καταφύγια του ΣΧΟ Βέροιας και του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, οι ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές (μεταξύ αυτών, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4), καθώς και οι επαρκέστατοι χώροι στάθμευσης.
Μέσω του διαδικτυακού τόπου του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου οι υπεύθυνοι παρέχουν καθημερινά στο κοινό έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση λειτουργίας των αναβατήρων και των πιστών του Χιονοδρομικού. Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου μπορούν είτε να καλέσουν στο 23310 26237 είτε να στείλουν e-mail στο info@seli-ski.gr.



9 σχόλια:

  1. Χιόνι έχει ρε παιδιά? Έχει καμία 15ετία να ρίξει χιόνι και να βγει σαιζόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω δεν σου απαντάει κανείς.
      Εγώ βρίσκω τουαλέτες γιατί ξοδεύω και κανένα ευρώ για να πιώ καφέ.
      Το πιο ωραίο χιονοδρομικό στην Ελλάδα!!!!!!!!! με διαφορά γιατί έχω πάει σε όλα .

      Διαγραφή
    2. Το καλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα.
      Τουαλέτα βρίσκω γιατί πίνω και κανένα καφέ στα μαγαζιά , ξοδεύω και κανένα ευρώ .

      Διαγραφή
  2. Πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο χωρίς τουαλέτες για το κοινό,χωρίς χώρους υποδοχής,με την τελευταίες επενδύσεις το 1978,η φωταγώγηση,το 2001 με καινούργιο λιφτ του 1985,αλλά έγινε ασφαλτόστρωση των πάρκιν.καποιοι βαυκαλιζονται η ζουν την εποχή του ανατολικού μπλοκ το 1958.μαγαζια αποθήκες και πλήρης αδιαφορία. Πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο σε ρεμουλες και απατεώνες.πολιτικοι που ενδιαφέρονται μόνο για ψήφους ,και πως θα το καταστρέψουν,διορίζοντας τον κάθε πονεμένο,το χιόνι είναι ασπρο και πέφτει στα βουνα.προτυπο για 5 επιτήδειους επιχειρηματίες για να κονομανε με ότι σαβουρα πουλάν. Ζήτω τα πρότυπα,άιντε ξυπνάτε να δούμε τα χάλια μας,ο καθένας κάτι ότι θέλει,πρότυπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει τουαλέτες αδερφέ, εκτός από τις καφετέριες που είναι αρκετές σε σύγκριση με άλλα χιονοδρομικά, υπάρχουν και κοινοβιες.. Βρίσκεις πανεύκολα να κάτσεις σε καφέ γιατί είναι πολλά και δεν υπάρχει ουρά στα λιφτ, γιατί έχεις πολλές επιλογές.. Το μόνο κακό είναι που δεν έχει τεχνητό χιόνι και αυτό που ρπεφτει λιώνει γρήγορα επειδή είναι ανοιχτό βουνό χωρίς δέντρα κ το χτυπάει ο ήλιος πολλές ώρες.. Δεν έχω κέρδος ούτε συμφέροντα από κανένα χιονοδρομικό και είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης, από το κοντινά χιονοδρομικά μας, ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ!!

      Διαγραφή
  3. Πρότυπο στην ρεμουλα και την απαξίωση.Καποιοι βαυκαλιζονται και νομίζουν ότι το Σέλι είναι χιονοδρομικό κέντρο.χωρις τουαλέτες χωρίς χώρους υποδοχής,με μαγαζιά παροχές 1950.Αιντε βρε αλλάξτε πλευρό και ασχοληθείτε με πρότυπα μαντριά,άιντε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρότυπο χωρίς ρουκέτες,χωρίς χώρους υποδοχής,για το 1950 μιλάτε?πρότυπο αδιαφορίας,ανικανότητας και ρεμουλας,Άιντε βαυκαλιστειτε με κάτι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χα,χα βρίσκω και σε φιλικά σπίτια,αλλά άντε εσείς έχετε λεφτά και πίνετε και καφέ,στα υπέροχα καφέ και εστιατόρια του χιονοδρομικού,όλα τα άλλα είναι καλά και αφού πήγατε και σε άλλα χιονοδρομικά δε σας φοβάμαι,τα είδατε όλα,μάλλον θα εισασταν από ξενύχτι και σκούρο γιαλί!το καλύτερο βρε,το καλύτερο αφού οι Αυστριακοί το Σέλι αντέγραψαν,χα,χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ