Quantcast

http://picasion.com/

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς. Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών, μέχρι ποσοστού 25%, στην κεφαλαιακή θέση των συνεταιρισμών. Ταυτόχρονα, ο υπουργός έχει δώσει εντολή για εκκαθάριση του μητρώου συνεταιρισμών. Για το κεφάλαιο των ανακτήσεων παράνομων κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνει ότι προωθείται ρύθμιση διευθέτησης μέρους αυτών, η οποία αναμένεται να νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την είσοδο εταιρειών στη βασική ασφάλιση της παραγωγής, ο Μάκης Βορίδης τονίζει ότι μελετάται «η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εις όφελος του συνόλου των παραγωγών και όχι μόνο των πιο “βολικών” για ιδιωτική ασφάλιση».

Η κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα

Ερωτηθείς σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα και οι δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «κινείται πολύ γρήγορα» αναφέροντας:

«Όλα τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κύριες δράσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής τα έχουμε ήδη κάνει ή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τι έλεγε το πρόγραμμα της Ν.Δ.; Ενδεικτικά αναφέρω:

* Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% – ψηφίστηκε.
* Επανεξέταση του Συνεταιριστικού Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – «σηκώνεται» στη Διαύγεια την άλλη βδομάδα.
* Ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG AGRI και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – το έχουμε κάνει.
* Διεκδίκηση σταθερών πόρων από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – είναι μια δράση σε εξέλιξη.
* Μεγαλύτερη αξιοποίηση ΑΠΕ – περάσαμε τη διάταξη που ανεβάζει στο 75% το ποσοστό της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση.
* Εκκρεμεί η διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εκμεταλλεύσεων, που όμως έχει ξεκινήσει και σκέφτομαι πώς θα διαμορφωθεί.
* Καινούργια χωροθέτηση για ιχθυοκαλλιέργειες. Ήδη έχω στο γραφείο μου προς υπογραφή δύο προεδρικά διατάγματα για τη σύσταση δύο Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
* Προώθηση παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη – Ήδη έχω ξεκινήσει διάλογο με ασφαλιστικές εταιρείες.
* Έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων – Βρίσκεται σε εξέλιξη και επί της ουσίας αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
* Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας – Το θεσμικό κομμάτι έχει τελειώσει και είμαστε σε αναμονή της κατάθεσης της σχετικής αίτησης για να ιδρυθεί.
* Μείωση των φόρων των επιχειρήσεων, από το 28% στο 20%, μείωση εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μείωση του συντελεστή στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές – έγιναν όλα.
* Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι κάτι που μένει να γίνει και το έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ενώ εκκρεμεί η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου».
Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Συνεταιρισμών

Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς που τίθεται σύντομα σε διαβούλευση ο κ. Βορίδης επισημαίνει:

«Τη Δευτέρα θα παρουσιάσω το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τον νέο νόμο απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Συνεταιρισμών, η οποία θα γίνεται με την κατάθεση του καταστατικού και την έγκριση εντός ενός μηνός από την αρμόδια υπηρεσία. Καταργείται δηλαδή από τη διαδικασία η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει επενδυτής με μερίδα η οποία θα φτάνει μέχρι 25% με απόφαση της γενικής συνέλευσης η οποία θα λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό σημείο δημόσιας συζήτησης στον νόμο.

Σε ό,τι αφορά δε την είδοσο ιδιωτών επενδυτών στους συνεταιρισμούς ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι: «εκτιμώμενοι ενεργοί συνεταιρισμοί σήμερα είναι 800. Με πραγματικά μεγέθη οικονομίας, ισχυροί συνεταιρισμοί πρέπει να είναι γύρω στους 60, υπάρχει όμως μια σειρά από μικρομεσαίους συνεταιρισμούς που μολονότι έχουν μικρά μεγέθη έχουν προοπτικές. Με το υπάρχον καθεστώς η “απάντηση” του συνεταιρισμού στον ανταγωνισμό είναι να φτιάξει μια ανώνυμη εταιρεία ώστε να μπει ιδιώτης και να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, να ενισχυθεί και να μπορεί να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία.

Στην πραγματικότητα, σήμερα δεν έχει άλλα νομικά εργαλεία να “αντισταθεί”. Πρέπει δηλαδή να μπει σε ένα άλλο σχήμα, στο οποίο θα μεταφερθεί όλη οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να καταλήξει απλά ένα κέλυφος. Γιατί να γίνει όλο αυτό; Εάν οι συνεταιρισμοί επιθυμούν εισροή νέων κεφαλαίων, η εν λόγω ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους τους συνεταιριστές να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό και να διευρύνουν το μερίδιό τους. Ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας».

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ