Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αναστάτωσαν όλη τη Βέροια οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης

Δείτε τι έγινε μέσα από 100 φωτογραφίες
Το πανάρχαιο έθιμο - δρώμενο των Μωμόγερων αναβίωσε το πρωί του Σαββάτου 28/12 για έκτη συνεχή χρονιά στη Βέροια, από την Εύξεινο Λέσχη σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο. Οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης, μαζί τη νύφη, τη γριά, την αρκούδα, τον κυνηγό, τον αστυνομικό, τον διάβολο και τον γιατρό -όπως προστάζει το έθιμο- έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και τα σοκάκια της Βέροιας από τις 10:30 το πρωί, παρουσιάζοντας και φυσικά βιώνοντας το δρώμενο αυτούσιο και με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Πέρασαν από πολλές γειτονιές της Βέροιας, όπου ο κόσμος και οι καταστηματάρχες τους περίμεναν με κεράσματα και τσίπουρο για να τους τρατάρουν και να τους ξεκουράσουν. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους, παρέσερναν όλο και περισσότερο κόσμο, που απολάμβανε το θέαμα και χόρευε μαζί τους, ενώ πολλοί ήταν οι περαστικοί άνδρες που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τα φιλιά της νύφης και τα αλευρώματα! Από τα πειράγματα δεν γλίτωσε ούτε το χριστουγεννιάτικο τρενάκι του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά ούτε και ο Δήμαρχος, που του «την έπεσαν» η γριά και η νύφη, αλλά παρά το διπλό φλερτ, δεν κατάφεραν να τον «κοκκινίσουν». 
Όλη η ομάδα της Ευξείνου Λέσχης κατέληξε το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Ιπποκράτους με Πρ. Ηλία, όπου στήθηκε ποντιακό γλέντι με χορό έως τις απογευματινές ώρες. Τον κόσμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας  Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τουμπουλίδης και υποσχέθηκαν στους Βεροιώτες ότι οι Μωμό’εροι θα «ταυτιστούν» σαν παραδοσιακό έθιμο με την πόλης μας και θα μας διασκεδάζουν στις γιορτές του 12ημέρου των Χριστουγέννων και για τα επόμενα χρόνια.

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που πήραν μέρος στο δρώμενο, τα μέλη και τους φίλους της που δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό, τους καταστηματάρχες που πρόσφεραν τους τσιπουρομεζέδες, την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και το τμήμα Τροχαίας Βέροιας για την πολύτιμη συνδρομή τους, φυσικά τον κόσμο που αγκάλιασε ένθερμα την προσπάθεια αλλά και όλα τα ΜΜΕ για την προβολή του δρώμενου. «Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας με περισσότερες εκπλήξεις για την επόμενη χρονιά».

Δείτε φωτογραφίες:







































































































2 σχόλια:

  1. Ουτε καν εθιμο δεν ειναι.
    Μια κιτς χωριατικη σαχλαμαρα ειναι.
    Τρενακι, μωμογεροι κ ολα στην μιζερη φτωχή μας
    Πολη κυλούν ομαλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ! ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ " ΚΥΛΟΥΝ ΟΜΑΛΑ" ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ Η ΖΩΗ ΟΜΑΛΑ ΗΣΥΧΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ