Quantcast

http://picasion.com/

Τον Βορίδη συνάντησαν οι Αγρότες - Κανονίστηκε σύσκεψη στη Βέροια για το ροδάκινο

Στα πλαίσια της απόφασης που λήφθηκε και του υπομνήματος που συντάχθηκε κατά την – με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας - σύσκεψη στις 1 Νοεμβρίου στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαιτζίδη των βουλευτών του
Νομού και αντιπροσώπων αυτών και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας Τσιφλίδη Ηλία, υλοποιώντας επίσης την προχθεσινή απόφαση των συλλόγων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμάκιο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Τασο Χαλκίδη και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Βράνα βρέθηκαν σήμερα 7/11/2019 στην Αθήνα και επέδωσαν πρόσκληση και υπόμνημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μακη Βορίδη.

Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση των αγροτών για μια ευρεία σύσκεψη με θέμα το ροδάκινο στη Βέροια, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από κοινού και προσδιορίζεται περίπου στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου, και παρέλαβε το υπόμνημά μας αφού συζητήθηκαν όλες οι προτεινόμενες λύσεις από πλευράς αγροτών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ κ. Μακη Βοριδη

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την επίσκεψή σας στον πολύπαθο τόπο της Ημαθίας, οι αγρότες θεωρήσαμε σκόπιμο, να σας παραθέσουμε μια σειρά από ζητήματα που λειτουργούν ανασταλτικά, και ως προς την παραγωγή των κυρίαρχων τοπικών προιόντων, με κορυφαίο το ροδάκινο, αλλά και ως προς την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών.

Μην ξεχνάει κανείς ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη πενταετία εφαρμογής του Ρώσικου εμπάργκο με κατάρρευση των τιμών, τεράστια δυσκολία στις εξαγωγές, και κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών. Η αναλγησία της προηγούμενης κυβέρνησης αφησε τους αγρότες ροδακινοπαραγωγούς χωρίς καμία στήριξη παρ ότι από την Ευρωπαική Ενωση εισέρευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανακούφιση των πληγέντων από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του «εμπάργκο» (μοναδική εξαίρεση η περίοδος υπουργείας Καρασμάνη το 2014) .

Τεράστια ζητήματα προκάλεσαν οι «έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις» του καλοκαιριού του 17 και του 18. Σ αυτές τις περιπτώσεις η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί του νόμιμου και τυπικού των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, παρενέβη μοιράζοντας «ψίχουλα» στους κατεστραμμένους αγρότες μέσω de minimis.

Στο θέμα των εργατών γής (θεμα στο οποίο τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται σημαντική έλλειψη) η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες μετάκλησης τις έκανε ακόμα πιο δύσκολες και πολύπλοκες σε βαθμό από τις 12.000 μετακλήσεις περίπου ανά έτος για τον νομό να πέσουμε σις 80. ( Εννοείται φυσικά πως οι εργασίες έγιναν )

Φυσικά και δεν προχώρησε ως τώρα κανενός είδους αναδιάρθρωση (όπως θάπρεπε από καιρό νάχε γίνει). Όπως δεν υπήρξε κανενός είδους παρέμβαση-στήριξη στο θέμα των τιμών των προιόντων κλπ.

Κύριε Υπουργέ

Είναι πολλά τα ζητήματα που μπορούμε να σας παραθέσουμε και για τον αγροτικό τομέα γενικότερα και ειδικότερα για τα τοπικά προβλήματα της Ημαθίας. Νομίζουμε ότι θα χρειαστεί μία ευρύτερη παρουσία φορέων και πολύ μεγαλύτερη χρονικά συνεδρίαση ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε όλο το φάσμα των προτεραιοτήτων και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις.

Εν πάση περιπτώσει αυτό που άμεσα θέτουμε σήμερα σε σας,
εκτιμώντας «ιδίοις όμμασιν» την τραγική κατάσταση της Ημαθίας και των ανθρώπων της παραγωγής της…

  • Να προβείτε άμεσα στην αποζημίωση από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2019
  • Να στηριχθεί η απώλεια της παραγωγής των αγροτών είτε μέσω de minimis είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχει στην διάθεσή του το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς.
  • Να λυθεί με απλούστευση των διαδικασιών το θέμα των εργατών γης.
  • Να στηριχθούν οι τιμές των προϊόντων μας.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι κανονισμοί διευκόλυνσης των Νομών (όπως ο δικός μας) που χαρακτηρίστηκαν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς και να διευρυνθεί η περίοδος απαλλαγών από τις υποχρεώσεις έως το τέλος της συγκομιδής της επόμενης χρονιάς 2020.
Επιφυλασσόμαστε για την διευρυμένη συνάντηση που προαναφερθήκαμε, και συμφωνήσαμε με το σύνολο των θεμάτων στο τραπέζι .

                                                                      Για τον Α.Σ.Γ.Β.

Ο  Γ.Γραμματέας                                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπακωνσταντίνου Θ.                                                   Χαλκίδης Αναστασιος

2 σχόλια:

  1. Ξέχασε να φάει κολοκυθάκια με τζατζίκι στις Φλαμουριές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντε βρε μπραβο σας αγροτοπατερες μας....τωρα δικαιουστε εναν καφε στο καφε da capo στο κολονακι......ευτηχως που υπαρχετε και εσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ