Quantcast

http://picasion.com/

Βέροια του 1937: Ο πληθυσμός, τα μαγαζιά και οι διαφημίσεις της εποχής

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι
Ένα πολύ σπάνιο ντοκουμέντο ανέβηκε στο διαδίκτυο και είναι σίγουρο πως θα φέρει πολλές αναμνήσεις στους παλιούς Βεροιώτες που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά πριν από 80 
περίπου χρόνια 
στην περιοχή. Ήταν τότε που η Βέροια είχε πληθυσμό 15.000 κατοίκους και η Νάουσα 14.000. Επαγγέλματα και πρόσωπα που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου, έρχονται πάλι στο φως από την έκδοση που αναρτήθηκε στην ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας.

Επαγγελματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία σε μια δύσκολη προπολεμική εποχή και συνέχισαν με την ίδια επιτυχία και μετά τον πόλεμο. Ο επαγγελματικός – επιστημονικός πίνακας της Βέροιας από το προσωπικό αρχείο του δικηγόρου Αναστάσιου Πατσίκα, περιέχει αναλυτική λίστα των επαγγελματιών της περιόδου 1937-1938, αυτών  που κάτω από δύσκολες συνθήκες κράτησαν ζωντανή και όρθια την οικονομία του τόπου μας και την μεταλαμπάδευσαν στους επόμενους.


Τίτλος του βιβλίου: Γενικός Οδηγός των κυριοτέρων πόλεων Μακεδονίας – Θράκης (Γενικός Επαγγελματικός Πίναξ Βιομηχάνων-Εμπόρων-Επιστημόνων-Επαγγελματιών-Βιοτεχνών). Έκδοσις 1937 – 1938.

Είναι ένα βιβλιαράκι που μας μεταφέρει ογδόντα και πλέον χρόνια πίσω και
γεμίζει με αναμνήσεις τους παλαιότερους - σίγουρα υπέργηρους όσους ζουν σήμερα -  αλλά και τους απογόνους των παλιών Βεροιωτάδων.

Δείτε το σπάνιο ντοκουμέντο:










2 σχόλια:

  1. και απο τοτες εχουμε τις καταθεσεις των και τις φυλαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἴσως οἱ συμπεριληφθέντες στόν ὁδηγό τοῦτο κατέβαλαν κἄποιο τίμημα χάριν διαφημίσεως. Ὅπως καί νἄχῃ, εἶναι ἐλλιπέστατος ὁ κατάλογος τῶν ἐλευθέρων ἐπαγγελματιῶν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ