Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια βραδιά ποντιακής γαστρονομίας απολαύσαμε στο Μακροχώρι

Μια όμορφη βραδιά γευσιγνωσίας διοργάνωσαν την Τετάρτη 13/11 στον Σείριο ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας-Γαστρονομίας-Οινολογίας & Τουρισμού «Ο Κάρανος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και ο δήμος Βέροιας. Η εκδήλωση με τίτλο «καμίαν κι ανασπάλω
σε» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, είχε σκοπό την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας, ως ένα μεγάλο κομμάτι της ποντιακής παράδοσης, με τον κόσμο που παραβρέθηκε να έχει την ευκαιρία, όχι μόνο να γευθεί 7 πιάτα της ποντιακής κουζίνας που επιμελήθηκαν η Ελένη Βασιλειάδου και ο Γιώργος Παλησίδης με τους συνεργαζόμενους chefs του «Κάρανου», αλλά και να μάθει τη διατροφική της αξία, καθώς όπως ειπώθηκε, η ποντιακή κουζίνα χαρίζει υγεία και μακροζωία.
Τι περιείχε το μενού; Τανομένο σορβά, περέκ, υβριστόν, σιρόν, χοιρινό λουκάνικο, καβουρεμένα καρτόφια - ποντιακός πουρές και επιδόρπιο πουρμά. Το μενού συνόδευε κόκκινο κρασί, προσφορά της κα Μαραντίδου από την Πατρίδα, καθώς και παραδοσιακό Ταν.

Η βραδιά άνοιξε με την προβολή του μουσικού έργου «Καμπάνα του Πόντου», ενώ στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν:

Ο πρόεδρος του «Κάρανος» Δημήτρης Ταχματζίδης, που σημείωσε πως δεν είναι μια βραδιά γλεντιού αλλά μια βραδιά για να τιμηθεί η ποντιακή γενοκτονία και η ποντιακή παράδοση μέσα από την κουζίνα των προγόνων μας.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αναφέροντας πως η εκδήλωση αποτελεί το κλείσιμο των επίσημων εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και πως πρέπει να θυμόμαστε τις συνήθειες των προγόνων μας ως χρέος μας απέναντί τους.

Ο πρόεδρος του «Ευστάθιος Χωραφάς» Αντώνης Καγκελίδης που βάλθηκε κατά των κομμάτων που δε βοήθησαν στην αναγνώριση της γενοκτονίας όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, ενώ ανακοίνωσε πως σε επόμενη εκδήλωση θα παραβρίσκεται και ο Ιβάν Σαββίδης, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη σειρά «Κόκκινο Ποτάμι» που όπως είπε, ο Σύλλογός του συμμετείχε και βοήθησε ως χρέος απέναντι στην ιστορία.

Ακολούθησαν απονομές τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικού δώρου την ποδιά του Κάρανου, σε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή της βραδιάς.
Στη συνέχεια και όσο ο κόσμος απολάμβανε τα πιάτα συνοδεία κρασιού και ταν, ο Καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, ανέπτυξε την αξία της ποντιακής διατροφής και ανέλυσε τα υλικά των παραδοσιακών πιάτων, τα θρεπτικά τους συστατικά και τους λόγους που η ποντιακή κουζίνα χαρίζει υγεία και μακροζωία, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία 3000 χρόνια.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με χορό Σέρρα από τα μέλη που Συλλόγου Ευστάθιος Χωραφάς, ενώ ακολούθησε το μουσικό μέρος με τον Αλέξη Παρχαρίδη, τον Αχιλλέα Βασιλειάδης και άλλους καλλιτέχνες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Βασίλης Λυκοστράτης, Στέλιος Ασλάνογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου, ο πρόεδρος και μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Βέροιας Στέφανος Αποστολίδης και πλήθος κόσμου. 

Δείτε φωτογραφίες:












































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ