Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Απόδραση από τη Βέροια σε παραδοσιακά χωριά

Νεράιδα - Μέτσοβο - Νυμφαίο
Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ιδανική ευκαιρία να αφήσετε την πόλη, να πάρετε αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα και να βρεθείτε σε όμορφες γωνιές της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν πώς και πώς το τριήμερο της 28ης
Οκτωβρίου για να ξεφύγουν από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις και να απολαύσουν χρόνο με την οικογένειά και τους φίλους τους. Τώρα, μάλιστα, που ο καιρός είναι καλός, οι προορισμοί είναι ακόμη περισσότεροι καθώς δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε βουνά και ορεινά χωριά. Ιδέες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου:
Μόλις 74 χλμ απέχει η Νεράιδα από τη Βέροια
Το χωριό Νεράιδα του Νομού Κοζάνης είναι ένας οικισμός του Δήμου Σερβίων και βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα, μόλις 1 χιλιόμετρο από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων και συνολικά μόλις 74 χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας. Αν ξεκινήσετε με το αυτοκίνητό σας από την πρωτεύουσα της Ημαθίας, σε 55 λεπτά θα είστε εκεί και τα καύσιμα που θα ξοδέψετε θα είναι περίπου στα 8 ευρώ. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130, ενώ ο γραφικός οικισμός ανήκει διοικητικά στο Νομό Κοζάνης και μετά τον επιτυχημένο Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, κατά τους οποίους απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ανήκει στην Ελλάδα.
Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό με σχετικά μικρή ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.


Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό, χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη, αποτελώντας ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης. Διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε.

Η Νεράιδα είναι ένα χωριό, που υπηρετεί τον τουρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες, πιτσαρίες, μίνι γκόλφ και γήπεδα τένις, έχουν κατακλύσει το πανέμορφο χωριό, προκειμένου να υποδέχονται τους αμέτρητους εκδρομείς, όλες τις εποχές του χρόνου. Στη Νεράιδα μάλιστα, έχει τις εγκαταστάσεις του και ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης «Αλιάκμων». Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για την πιο όμορφη περιοχή του Νομού Κοζάνης, με θέα που κόβει την ανάσα ενώ απέχει μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη.Η αναλλοίωτη γοητεία του Μετσόβου - Μόλις 150 χλμ από τη ΒέροιαΑπό τα σπλάχνα της όμορφης αυτής κωμόπολης της Ηπείρου γεννήθηκαν σημαντικοί ευεργέτες της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Δημήτριος Ζαμάνης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Γι’ αυτό και καθόλου τυχαία, της έχουν αποδώσει το όνομα η «πόλη των ευεργετών». Ο λόγος για το Μέτσοβο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο (και ξακουστό) για την ευεργεσία. Είναι, όμως, φημισμένο και για την αναλλοίωτη βουνίσια ομορφιά και παράδοσή του, αποτελεώντας σταθερή αξία και δημοφιλή προορισμό της Ηπείρου, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εξάλλου, το Μέτσοβο είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός - με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του - και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Ο καλαίσθητος αυτός αρχοντικός οικισμός, με το άφθονο πράσινο αλλά και τα επιβλητικά βουνά γύρω του θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια του, μα κυρίως ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Το Μέτσοβο έχει και πολλά αξιοθέατα, που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν του με το παρόν. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.

Βόλτα στο μαγικό Νυμφαίο - Μόλις 114 χλμ από τη Βέροια

Όλες οι εποχές του χρόνου το τιμούν και το ντύνουν με χρώματα κι αρώματα ζηλευτά. Εικόνες μοναδικές, αρχιτεκτονική, παράδοση, ιστορία. Όλες οι διηγήσεις των ερωτευμένων περιηγητών του χωριού είναι αληθινές! Το Νυμφαίο είναι μια ζωγραφιά, ένας από τους ομορφότερους πίνακες της Ελλάδας! Ο νομός Φλώρινας έχει να καυχιέται για το πανέμορφο του χωριό. Το Νυμφαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350μ. στο βουνό Βίτσι σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον δασών και λειμώνων με ανοικτή θέα προς το νότο, το ενεργειακό πεδίο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου και τις τέσσερις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα.Έχει χαρακτηρισθεί όχι μόνο παραδοσιακός οικισμός αλλά και διατηρητέος ιστορικός τόπος. Ο επισκέπτης του αποκλείεται να πλήξει. Πέρα από την ομορφιά που το περιβάλλει, έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί, διαλέγοντας αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο. Η ιππασία είναι μια θαυμάσια επιλογή αφού η Κοινότητα του Νυμφαίου διατηρεί 14 θαυμάσιους κέλητες των Άλπεων, έτοιμους να προσφέρουν τη συγκίνηση της εμπειρίας: να διασχίζεις ένα δάσος στη ράχη ενός αλόγου, ακούγοντας τα ρυθμικά του βήματα να θρυμματίζουν τα ξερά φύλλα ή να τρίζουν στο φρέσκο χιόνι. Τα χαραγμένα μονοπάτια στο δάσος, οδηγούν σε μερικά από το πιο όμορφα σημεία του χωριού.


Αξίζουν επίσκεψης το «Σπίτι των Χρυσικών» ένα τριώροφο επισκέψιμο αρχοντικό, το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας όπου εκτίθενται μοναδικές συλλογές ασημικών και εργαλείων ασημικής, σπάνια πολύτιμα έπιπλα και περισσότερα από 60 ζωγραφικά πορτραίτα των επιφανέστερων Αρμάνων (Βλάχων) εθνικών ευεργετών, αρματολών και εθνικών αγωνιστών, πρωθυπουργών, πατριαρχών και Διδασκάλων του Γένους.

Περιβαλλοντικό Κέντρο του «Αρκτούρου»

Στο Νυμφαίο λειτουργεί το περιβαλλοντικό κέντρο του «Αρκτούρου» οι δράσεις του οποίου σχετίζονται με την περίθαλψη και φιλοξενία ειδών άγριας πανίδας, κυρίως αιχμάλωτες αρκούδες και λύκοι, τα οποία έχουν κατασχεθεί από τους παράνομους κατόχους τους.

Καταφύγιο της Αρκούδας

Βρίσκεται στο Νυμφαίο όπου, σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.350 μ. μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, φιλοξενούνται 10 πρώην αιχμάλωτες αρκούδες. Οι αρκούδες αυτές δεν αναπαράγονται και δεν θα επιστρέψουν ποτέ ελεύθερες στη φύση, αφού απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης. Ανοιχτό καθημερινά από 20/12/13 μέχρι 6/10/14. Ώρες ξεναγήσεων 10.00 πμ, 11.00 πμ, 12.00 μμ, 13.00 μμ, 14.00 μμ, 15.00 μμ, 16.00 μμ, 16.30 μμ. Οι ξεναγήσεις γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό του Αρκτούρου. Εισιτήρια: 6 ευρώ για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 4 ευρώ για παιδιά 3-12 ετών. Τα παιδιά έως 3 ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο! Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ξεναγηθείτε και στο κέντρο ενημέρωσης και στο καταφύγιο του λύκου. Πληροφορίες τηλ. 23860 41500.


Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης (σύμφωνα με την UNESCO), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής. Το Νυμφαίο (η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς, το mountain bike ή η ιππασία και μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας (άλλη ονομασία του), ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό όπου λειτουργεί Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας (το χωριό έχει παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από το 1650), το κάνουν ιδανικό προορισμό τόσο για τους φυσιολάτρες όσο και τους εραστές της παράδοσης και της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ