Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Η ώρα του πρωταθλητισμού

Γράφει ο Γιάννης Καρακάσης MW στην Καθημερινή
Ελλάδα έχει πλούτο ιστοριών να αφηγηθεί, αλλά και όλα τα φόντα για να διαπρέψει στον οινοτουρισμό.
Συγκριτικά με άλλες περιοχές που διαπρέπουν στον οινοτουρισμό –από την Ιταλία και τις ΗΠΑ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία–, η χώρα μας μοιάζει με φτωχό συγγενή. Όμως στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά για να κάνει πρωταθλητισμό σε αυτόν τον τομέα. Διαθέτει terroir (ένα οινικό οικοσύστημα, εν συντομία), αρτίστες οινοποιούς που ζουν κυριολεκτικά στα αμπέλια, ενώ έχει να αφηγηθεί και τις δικές της σημαντικές μικρές ιστορίες. Συγκεντρώνει δηλαδή όσα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τα αμπέλια, τον πυρήνα της οινοτουριστικής βόλτας, η χώρα μας έχει να επιδείξει πληθώρα υπέροχων και ετερόκλητων τοποθεσιών. Προορισμών που γαληνεύουν την ψυχή και κάνουν τον επισκέπτη να βιώνει μια ασύγκριτη εμπειρία. Από την ορεινή Φυτεία στη Νάουσα με τους περιπετειώδεις δρόμους και τη Σιάτιστα των μεγάλων υψομέτρων, τις λίμνες του Αμυνταίου και, δυτικότερα, τον «φλεγόμενο» λόφο του Γινιέτς στο Μέτσοβο μέχρι την ορεινή Αιγιάλεια στα νότια, με πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Προσθέστε ακόμη εδώ τα κρυφά μονοπάτια της Σητείας και τις πλαγιές των Δαφνών. Ακόμα και η ταλαιπωρημένη από την ανθρώπινη παρέμβαση Νεμέα διαθέτει αμπελώνες που εκπλήσσουν με την ομορφιά τους.

Αλλά και τα νησιά έχουν να προσφέρουν εμπειρίες παγκόσμιας εμβέλειας. Στη Σαντορίνη υπάρχει ο πιο αξιοθαύμαστος αμπελώνας του διονυσιακού βασιλείου, με αμπέλια των οποίων την ηλικία κανείς δεν γνωρίζει –φυτεμένα σε έδαφος λουσμένο από την ηφαιστειακή λάβα–, αλλά και ζηλευτά boutique οινοποιεία. Η Κρήτη είναι τρανό παράδειγμα επιτυχημένου οινοτουριστικού προορισμού, με πάνω από εξήντα οινοποιεία. Εδώ οι βόλτες με αφορμή το κρασί μπορούν να οδηγήσουν σε αρχαία μνημεία, απίθανες παραλίες και καφενεία με κορυφαία γαστρονομία. Η Κεφαλονιά, η δική μας «Caribbean Queen», καταθέτει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, συνθήκη που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μόλις σε λίγα χρόνια. Η Τήνος έχει ξεπροβάλει δειλά με αξιόλογες παραγωγές και δίνει άλλο έναν λόγο επίσκεψης στο νησί, μαζί με την ήδη ανεπτυγμένη γαστρονομία, τα πανέμορφα χωριά και τον κραταιό θρησκευτικό τουρισμό. Οινοτουριστικές μονάδες βρίσκουμε πλέον σε Πάρο, Πάτμο, Σύρο, Σίκινο, Σάμο, οι οποίες δίνουν επιπλέον αφορμές για επίσκεψη στον τόπο.

Όταν άλλες χώρες πασχίζουν να φτιάξουν οινικές ιστορίες για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, η Ελλάδα τις διηγείται. Η μεγάλη οινική παράδοση είναι ένα ακόμα δυνατό όπλο μας στην ανάπτυξη του διεθνούς οινοτουριστικού προτύπου. Από την Κνωσό και το μινωικό Βαθύπετρο μέχρι το κλήμα του Παυσανία στην Πελοπόννησο και το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι οινοτουριστικές μας αφηγήσεις μιλούν για το αιώνιο κρασί. Δικαιολογούν τη νίκη του μέτρου, της απόλαυσης και της ευφυΐας. Παράλληλα, στα εγχώρια οινοποιεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγής και την έκταση των αμπελώνων, η προσέγγιση στο οινοτουριστικό πλαίσιο βασίζεται στη γνήσια φιλοξενία. Οι οινοποιοί ανοίγουν τις πόρτες τους για να προσφέρουν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου απίθανο να συναντήσετε τους ίδιους τους παραγωγούς. Θα καθίσουν μαζί σας για να δοκιμάσετε το κρασί τους. Θα μοιραστούν οικογενειακές ιστορίες, την κληρονομιά τους, το κρασί που περνάει από τα χέρια του πατέρα σε αυτά των παιδιών. Αυτές οι στιγμές αποκαλύπτουν την αυθεντική πλευρά των οινοποιών μας και κάνουν την επίσκεψη αξέχαστη, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

* Ο Γιάννης Καρακάσης MW είναι ένας από τους 390 Masters of Wine στον κόσμο. Συμβουλεύει, γράφει και εκπαιδεύει για το κρασί. Είναι ο ιδρυτής του αγγλόφωνου μπλογκ karakasis.mw, ενώ έχει γράψει δύο βιβλία για το ελληνικό κρασί («The Vineyards & Wines of Greece» και «Τα φυσικά κρασιά στην Ελλάδα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ