Νέα έκθεση - σοκ για τους μαθητές

Νέο καμπανάκι, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ετήσια έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκε, έδειξε ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις Ελληνες μαθητές δεν διαθέτει βασικές δεξιότητες. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα πηγαίνει από το... κακό στο χειρότερο. Προ δύο
εβδομάδων η ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ), που παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου, προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς έδειξε ότι οι 16χρονοι υστερούν σημαντικά σε κρίσιμα μαθήματα του σχολείου, τα οποία αντιστοιχούν σε βασικές δεξιότητες για τη ζωή. Ειδικότερα, η ΑΔΙΠΠΔΕ έκανε λόγο για κίνδυνο λειτουργικού αναλφαβητισμού για μεγάλη μερίδα μαθητών.

Στη δική της «έκθεση παρακολούθησης και κατάρτισης για το 2019» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για δεκαπεντάχρονους μαθητές που εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας, καθώς δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες στην ανάγνωση, στη γραφή και στα μαθηματικά ή επαρκείς γνώσεις στις θετικές επιστήμες. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 32% κατά μέσον όρο, ενώ σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 20%. Συγκεκριμένα, από την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες από τον επίτροπο Εκπαίδευσης Τιμπόρ Νάβρατσιτς, προκύπτουν για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Το 35,8% των Ελλήνων μαθητών έχει χαμηλή επίδοση στα μαθηματικά, ενώ στην έκθεση του 2009 το ποσοστό ήταν 30,4%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22,2%.

• Ενας στους τρεις επίσης –ακριβές ποσοστό 32,7%– Ελληνες μαθητές έχει χαμηλή επίδοση στις φυσικές επιστήμες, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20,6%. Το ελληνικό ποσοστό έχει αυξηθεί από το 25,3% του 2009.

• Στην ανάγνωση το 27,3% των Ελλήνων μαθητών έχει χαμηλή επίδοση έναντι 19,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος των Ελλήνων μαθητών ήταν 21,3%.

• Η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα από την Ευρώπη στην πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών από φοιτητές ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το ελληνικό ποσοστό είναι 4,7% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος 10,6%.

• Επίσης περισσότεροι Ελληνες ηλικίας 30-34 ετών κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο έναντι των ευρωπαϊκών κατά μέσο όρο (44,3 και 40,7% τα αντίστοιχα ποσοστά).

• Αντίστροφα τα ελληνικά ποσοστά είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη συμμετοχή των 4χρονων στην προσχολική αγωγή (81,5% για την Ελλάδα και 95,4% για την Ευρώπη) και τη συμμετοχή των ατόμων 25-64 ετών σε προγράμματα κατάρτισης και διά βίου μάθησης (4,5% για την Ελλάδα και 11,1% για την Ευρώπη).

Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και αφορούν κυρίως τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. Από την άλλη, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ελκυστικό, αλλά παρατηρείται έλλειψη ευκαιριών και κινήτρων για τη βελτίωση του εκπαιδευτικών.

Περιορισμένη η σωματική άσκηση των εφήβων

Καθιστική ζωή διάγει η πλειονότητα των εφήβων της χώρας μας, καθώς μόλις δύο στους πέντε (41,7%) αναφέρουν ότι έχουν «συχνή» φυσική δραστηριότητα, που σημαίνει ότι τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα αθλούνται, παίζουν με τους φίλους τους ή κάνουν οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα που, επί τουλάχιστον 60 λεπτά της ώρας, αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς. Το 11,7% των εφήβων αναφέρει ότι αυτού του είδους τη δραστηριότητα έχει το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Λιγότερο «ενεργά» είναι τα κορίτσια, ενώ αρνητικό ρόλο διαδραματίζει και η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Ενας στους τρεις εφήβους δηλώνει ότι δεν υπάρχουν παιδικές χαρές, πάρκα ή άλλοι ανοικτοί χώροι κοντά στο σπίτι του, στα οποία μπορεί να παίξει, ενώ δύο στους πέντε (39,9%) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στο σχολείο τους παιδικές χαρές ή ανοικτά γήπεδα στα οποία να μπορούν να τρέχουν.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα έρευνας του 2018 του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 3.863 μαθητών της Στ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, τα οποία ανακοινώθηκαν με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Οπως σχολίασε η επιστημονική υπεύθυνος της έρευνας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Κοκκέβη, «τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του σχολείου ως κεντρικού φορέα για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής άσκησης στους εφήβους τόσο εντός του σχολικού κτιρίου όσο και εκτός των σχολικών ωρών».

10 σχόλια:

 1. τα ακούτε Δάσκαλοι και καθηγητές ; ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΊΤΕ οι αλλαγές έρχονται επιτέλους .......... κάποιοι φταίνε για αυτή την κατάντια και αυτή τη φορά δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε οι γονείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι ψέματα ,οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων εις βάρος της προσωπικής ζωής και των οικογενειών υποχρεώσεων με υπερβάλλοντα ζήλο και με υπερωρίες που δεν Τις πληρωνοντε μοχθούν να μεταδώσουν τομφως της γνώσης και στον τελευταίο μαθητή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με 12 έως 19 ωρες ή και λιγότερες εργασίας την εβδομάδα ; Σιγά να μην σκίσετε κανένα καλσόν. Επιτέλους Θα δειτε τις αλλαγές που έρχοντε. Ήρθε η ώρα για δουλειά και αξιολόγιση και κάντε ώσες απεργίες θέλετε. Δεν σας υποστειρίζει η κοινωνία.

   Διαγραφή
 3. ΕΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ) ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ,ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ "ΕΒΑΖΑΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ" ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ "ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΤΟΥΣ!
  Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΥΣΤΕΡΗΣΗ (ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ)ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα ακούτε γονεις για τους μαθητες;
  Ηρθατε ποτέ σε αίθουσα διδασκαλίας; Η απόλυτη απαξιωση του σχολειου και των
  εκπαιδευτικων.Δεν μας αφήνουν πλέον καν να διδάξουμε.
  ΑΝ τα παιδιά σας διαθέτουν ειλικρινεια , ας σας πουν την αλήθεια για την συμπεριφορά τους στα σχολεια.Δεν μπορει ανθρωπος να διανοηθει τις συνθηκες εργασιας των εκπαιδευτικων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δούλεψες ποτέ στο ιδιωτικό τομέα μαγαζί, εταιρεία, εργοστάσιο έστω και σαν πτυχιούχος ; Εκεί να δεις απαξίωση από τα αγράμματα αφεντικά. Δεν μπορείς να δια νοηθείς τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.
   Μη λες βλακείες λοιπόν. Άδαρτη κλαις. Να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να αξιολογηθείς γι ΄αυτή όπως όλοι μας.
   Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά η παραπάνω μελέτη είναι η αξιολόγηση που δεν θέλετε......

   Διαγραφή
 5. Η επανάσταση σύντροφοι,για να χτιστεί,
  Θέλει πολλά μπαφο-τούβλα...😂

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις, οι γονείς σήμερα έχουμε ξεφύγει, έχει χαθεί ο ρόλος των εκπαιδευτικών, όσο για το επίπεδο των μαθητών μας είμαι σίγουρη ότι δεν είναι τόσο τραγικό, άλλωστε ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι σκοπούς εξυπηρετούν τα αποτελέσματα όλων αυτών των ερευνών,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά τις έρευνες αυτές δεν σε βολεύει και δεν τις παραδέχεσαι, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών με τόσα γραπτά κάτω απο τη βάση τα παραδέχεσαι; Αυτά δείχνουν το επίπεδο των μαθητών ή όχι ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Πανελλαδικές είναι εξετάσεις πολύ υψηλών απαιτήσεων ( ίσως μόνο στη χώρα μας υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις με τόσο μεγάλο βαθμό δυσκολίας) και δεν μπορούμε να βγάλουμε απ αυτές τέτοιου είδους συμπεράσματα για το σύνολο των μαθητών και για πολύ πιο γενικά πράγματα που ψάχνει¨ η έρευνα αυτή.
   Σε κάθε περίπτωση οι επιθέσεις ( οι περισσότερες άστοχες και άδικες) στο εκπαιδευτικό προσωπικό ούτε βοηθούν ούτε δίνουν λύση στο πρόβλημα.Φυσικά δε γνωρίζουμε και εάν τα αποτελέσματα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ