Στη Λιθουανία το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Ένα πλούσιο και καλά οργανωμένο πρόγραμμα φιλοξενίας, απ’ όλες τις απόψεις (παιδαγωγικά, ψυχαγωγικά, ιστορικής και πολιτισμικής κατανόησης, επίτευξης προκαθορισμένων στόχων) επεφύλαξε η ομάδα των εκπαιδευτικών του Panevezio Rozyno Progimnazija της Λιθουανίας,
στα σχολεία εταίρους του προγράμματος Erasmus plus με τίτλο «Together We Can Do So Much». Ανάμεσα στους εταίρους, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας, να παρακολουθήσουν για μια εβδομάδα τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, να έρθουν σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και οικογένειες της πόλης που τους φιλοξένησε, να βιώσουν διαφορετικά ήθη και συνήθειες, διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα.Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, από την πρώτη κιόλας, ημέρα, ανέλαβαν δράση, παρουσιάζοντας στους εταίρους το «Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας το ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Συμμετείχαν επίσης, σε πολλά δημιουργικά εργαστήρια, ζωγραφικής, κατασκευής σαπουνιών με φυσικά και αιθέρια έλαια, ζύμωσαν και έψησαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ψωμί, έπαιξαν παραδοσιακά, ξεχασμένα παιχνίδια, συμμετείχαν δημιουργώντας και παρουσιάζοντας σε πολυπληθές κοινό κατασκευές καπέλων από ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά,- μια διαδικασία που την ξεκίνησαν στο σχολείο τους, παρακολούθησαν όπερα, ταξίδεψαν σε καταπληκτικούς εσωτερικούς προορισμούς.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το Λόφο με τους Σταυρούς (Hill of Crosses), το δάσος και το χωριό των ποιητών Anyksciai, το Σπίτι της Ευτυχίας (Lighthouse of Happiness), το μουσείο αλόγων (Horse museum). Επισκέφθηκαν επίσης την πόλη Κάουνας, το γήπεδο της φημισμένης μπασκετικής ομάδας της πόλης, το Pazaislis Monastery,το παλιό κάστρο Randone castle. Μια ημέρα ολόκληρη επίσης, πέρασαν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους, όπου είχαν τη δυνατότητα να την τριγυρίσουν, σχεδόν όλη, αλλού με τα πόδια κι αλλού με λεωφορείο, να δουν τα αξιοθέατα, τον πανέμορφο ποταμό Νέρις, που τη διασχίζει και το βράδυ να παρακολουθήσουν στον καταπληκτικό χώρο της Όπερας του Βίλνιους το έργο «Οι γάμοι του Φιγκαρό».
Εμπειρίες μοναδικές τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και κυρίως, για τους μαθητές. Η εβδομάδα φιλοξενίας έκλεισε με ένα εντυπωσιακό “fare well party” με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς αντάμα, καθώς και πλήθους καλεσμένων γονιών. Η τελευταία εκδήλωση έλαβε και πιο πανηγυρικό χαρακτήρα. Λόγω της πρότασης του Δημοτικού Σχολείου της Κουλούρας να ενταχθεί στον εορτασμό των #Erasmusdays , ως δράση του «Together We Can Do So Much».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ