Quantcast

http://picasion.com/

Ξέρεις πού βρίσκεται αυτό το πανέμορφο χωριό στην Ημαθία; Απίθανο να το έχεις επισκεφθεί

Η φαντασία του ανθρώπου είναι φτωχή για να αντιληφθεί το μέγεθος του μοναδικού φυσικού κάλλους που αντικρίζει στο δάσος της Ελαφίνας, στην Ημαθία. Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με τη γαλήνη της φύσης ταξιδεύουν τον επισκέπτη σ' έναν κόσμο γαλήνης και ξενοιασιάς στο
απόμακρο τοπίο των Πιέριων. Η Ελαφίνα απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας τη Βέροια και 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Πιερίας την Κατερίνη. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει στο χωριό είναι αρκετές. Όλες προσφέρονται για την ομορφιά του τοπίου και του βουνού ενώ αρκετές είναι προκλητικές και για τους εραστές της εκτός ασφάλτου οδήγησης με οχήματα 4 Χ 4 ή μη χαμηλωμένα. 

Πριν πολλά χρόνια, ο μόνος δρόμος που οδηγούσε κάποιον σ' αυτό το μέρος ήταν μόνο της νοσταλγίας και της αγάπης, για κείνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν παραιτήθηκαν οι Ελαφινιώτες από τον τόπο τους. 

Στιγμή δεν ξέχασαν τον τόπο τους μέχρι σήμερα και με κάθε ευκαιρία, πολλές φορές και χωρίς λόγο, ανηφόριζαν στην Ελαφίνα για να ξαναδούν το σχολείο τους, τις τέσσερις βρύσες του χωριού, τα χαλάσματα των σπιτιών τους και των πατεράδων τους και να πάνε βέβαια στις εκκλησιές του χωριού, στον Αι-Γιώργη και στην Αγία Παρασκευή.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως που ήρθε το ηλεκτρικό και το νερό, που ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από τη Βέροια, πολλοί αποφάσισαν και ξανάχτισαν τα σπίτια τους. Μαζί μ΄ αυτούς, ακολούθησαν κι' άλλοι, ξένοι, που ανακάλυψαν ότι γαληνεύει η ψυχή στ΄ απόμακρο τοπίο των Πιερίων. Οι κατασκηνώσεις που έγιναν και επεκτάθηκαν, έδωσαν στην αρχή κουράγιο σ' όσους απογοητεύονταν με την ερημιά του τόπου. 

Στο πανηγύρι στις 26 του Ιούλη κάθε χρόνο, εκεί στον καταπράσινο με αιωνόβιες βελανιδιές λόφο, που βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ανταμώνουν όλοι μαζί από όλα τα μέρη, και πριν ξεκινήσουν το γλέντι, μαθαίνουν κάθε φορά για την πρόοδο του τόπου τους.

Δείτε τις καταπληκτικές εικόνες που αποτύπωσε ο φακός του Photo Hasapetis:









1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ